You are here
1 Sport 

Milyen következményei lesznek a Bayern München vereségének?

Ha a címben feltett költői kérdésre kellene válaszolnom, azt mondanám, hogy a rekordbajnok pontvesztése maximum olyan következménnyel jár, hogy megint nem lesz veretlen bajnoka a Bundesligának.

1Hiába szeretné azt 70 millió Bayern München szurkolón kívül valamennyi futballfanatikus, hogy a tegnapi meccs új alapokra helyezze az idei szezon menetét, ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni. A csapatot utálók persze jó szokás szerint már ássák a gyűlölt ellenség sírját, és kárörvendenének, mintha 45 percnyi pocsék játék zárójelbe tenné az elmúlt 4 hónap müncheni csodáit. A Bayern München vereségének okait két tényezőre szűkíthetjük: Egyrészt megint sérüléshullám sújtja a csapatot, másrészt pedig a helyzetkihasználás ismét csak förtelmes volt a müncheniek részéről. Azt, hogy mondjuk Robben vagy Götze ezúttal nem lépett pályára ezúttal sem jelentett gondot, Douglas Costa és David Alaba hiánya viszont meglátszott a csapat játékán. (Bár ez neg abból a szempontból furcsa, hogy a Hertha elleni sikernél sem lehetett bevetni a két extraklasszis formában teljesítő játékost.) A Werder Bremen ellen is látható volt, hogy a csapat legerősebb játékterülete a vérbeli szélsők nélkül alaposan legyengül, és most is csak Comant lehetett használni. valamelyik ilyen jellegű poszton. Hiába a hármas gólátlaggal zárt meccsek, azért az ember még is érezte, hogy ennek a csapatnak bizony egyik gyengéje a helyzetek kihasználása. Amíg azonban mondjuk Hoffneheimben, vagy az Augsburg ellen beakadt az a 2 találat, ami elég volt a sikerhez, most az volt az ember érzése, hogy átok ült a komplet támadósoron. Hiába dolgozott ki helyzeteket Müller, Lewandowski, Coman vagy éppen Martinez, ha egyszer egy kapufát leszámítva minden esetben a kapust találták telibe. Sokan a taktikában keresik az okot, mondván a 3 védekező középpályás túl sok volt, ám szerintem ez egyéni problémákat mutat, mintsem Guardiola vétke lenne, pláne, hogy ugyanezeket az embereket láttuk egy héttel ezelőtt diadalmaskodni.
Amire viszont rávilágított a tegnapi 90 perc, az annyi, hogy kell még egy csatár a Bayern számára, de rögtön. Ha Lewandowskinak nem megy, Müller nem képes jól éket játszani (Götze és Coman sem), így aztán szükség lenne még egy gólképes csatárra. Nem gondolom, hogy a Werdernek eladott Pizarrot kellene visszasírni, de egy olyan csatárt, mint a 10 évvel ezelőtti perui el tudnék képzelni luxustartalékként.
2A Mönchengladbach az első félidőben teljesen alárendelt szerepet játszott, majd a második félidőben kvázi teljesen más játékkal győzött, mint tavasszal az Allianz Arénában. Míg ott Hermann sebessége, és Raffael helyzetkihasználása révén kontrákból lőttek gólokat, most teljesen lefocizták ellenfelüket a pályáról, és egyedül a harmadik gól született kontrából.(Mindezt villámgyors szélsőjük hiányában.)
A hazaiak közül mindenképpen kiemelendő Sommer kapus, aki hősiesen állta a sarat, az első gólt szerző, és a pályát befutó Oscar Wendt, Dahoudt aki fiatal kora ellenére vette fel a versenyt a nagyobb ászokkal, a meccset eldöntő Johnson, valamint a jókor a második gólt jegyző Stindl is. Ez a csapat most ténylegesen bebizonyította, hogy Németorzság sztárcsapatai között van a helye, és, hogy pocsék rajt ide, hármas terhelés oda (90 százalék, hogy mennek az Európa ligába) idén sem akarják BL helyezés alá adni.

3A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuernek megint nem ment a Gladbach ellen, az azonban kész őrület,hogy némely fórumokon az ő nyakába kívánják varrni a vereséget. Philipp Lahm még jól is játszott a védelemből, ám Jerome Boateng és Medi Benatia bizony nem igazán emlékeztetett idei önmagára. Rafinha, Alabát igyekezett pótolni, de maximum annyit ért el, hogy felhangosodjanak azok a hangok, amelyek szerint nem ő jelenti a problémát a német válogatott védőgondjaira. (Szerintem is 5-6 évvel ezelőtt még befért volna a Nationalelf keretébe, ma már hiába honosították, nem veszi fel a versenyt mondjuk Jonas Hectorral.) Javi Martinez kiválóan játszott az első félidőben, és a második játékrészben is még ő volt az, akit dicsérettel lehet illetni. Ha valaki dőre módon egy meccs alapján kívánja megítélni a Bayern játékosokat, nyugodtan levonhatná, hogy Arturo Vidal minőségi visszalépés volt Bastian Schweinsteigerhez képest, valamint ,hogy Xabi Alonso telejsen feleslegesen szerepel a kezdőcsapatban. (Én ezt nem fogom megtenni, de tény, hogy minkét játékos harmatgyengén látta el tegnap a feladatát.)
Robert Lewandowskin megint átok ült, egyszerűen semmi nem ment neki, a sok helyen bírált Thomas Müller viszont az első félidőben egész jól teljesített. Kingsley Coman úgy tűnt, hogy az első félidőben fel tud nőni a feladathoz, hiszen sokszor jelentett megoldhatatlan feladatot a védőknek, ám a második játékrészre teljesen elfogyott belőle a spiritusz.
4Cserék: Sebastian Rode valamelyest stabilizálni tudta a védekezést, ám becserélésének jelentősége eltörpült a másik pályára lépő mellett. Frank Ribery 9 hónap után játszott újra, és 15 perc alatt elérte, hogy a csapatából mindenkit elhomályosítson. Hihetetlen elánnal vetette magát játékba, küzdött a végsőkig, és slusszpoénként gólt is szerzett. Gyökeresen nem tudott változtatni az eredményen, de jelzett az őt leíróknak, és pláne Douglas Costának, Arjen Robbennek, és Mario Götzének, hogy meg fog küzdeni azért, hogy fel sem merüljön az ő leváltása a szélen.

A Bayern Münchent legközelebb szerdán a Dinamo Zágráb elleni BL meccsen láthatjuk, majd jövő szombaton az Ingolstadt következik a Bundesligában.

Related posts

Leave a Comment