You are here
békés Ajánló Film 

Motivációs film: A békés harcos útja

békés
Forrás: 4.bp.blogspot.com

Motiváció? Mit is jelent mindez? Talán úgy lehetne legjobban megfogalmazni, hogy ez az ember belső lelki ereje a küzdelemhez, a céljai eléréséhez. Elengedhetetlen, ha az ember valamit el akar érni, ha álmait szeretné valóra váltani, sokszor mégis oly könnyen megfeledkezünk róla. Ilyenkor kell emlékeztetnünk magunkat, hogy ez a belső erő akár halálunkig is velünk marad, és mindvégig a hasznunkra lesz, ha hagyjuk felébredni. A békés harcos útja című film maga a MOTIVÁCIÓ, igen, csupa nagy betűvel. De miért is mondom ezt?

10393942_354922034678676_4255099068182064493_n
Forrás:i.ytimg.com

Nem akarom a nyálamat csorgatni, sem ömlengeni nem szeretnék, ám ez a film rengeteget mondott nekem, sőt eddig mindenkinek, akivel megnézettem. A békés harcos útja egyszerre tanulságos, felemelő, izgalmas és mélyen lélektani, pedig egy roppant egyszerű és érthető, sőt itt-ott már-már elcsépeltnek ható történetről van szó.

A főszereplő Dan Milman, a sikeres tornász, aki éli
a tipikus hedonista életét: lefekszik minden jó csajjal, aki megfordul a közelében, iszik, bulizik, stb. A dolgok azonban gyökerestül felbolydulnak, mikor egy álmatlan éjszakán egy
benzinkútra téved, ott pedig találkozik Sochrates-szel (ez az általunk ismert Szókratész angol/amerikai megfelelője), egy öreg, filozofálgató bölccsel, aki ráébreszti a fiút, milyen keveset is tud az életről.

Ami itt igazán tetszett, hogy Sochrates mennyi okos dolgot mond, még idézni is szeretek egy-két gondolatot. Persze közhelyesnek tűnhet egy-két megszólalás. Például az, hogy minden okkal történik, vagy hogy az út számít, nem a végcél, stb. Ennek ellenére szerintem korántsem zavaró a dolog. Miért? Azért, mert nem az az érdekes, amit a film mond, hanem ahogyan és amiért közli mindezt velünk. Minden okkal történik, mert ez Dan helyzetében is így volt, nem adhatjuk fel, mert Dan sem adja fel, stb. Ez teszi igazán tanulságossá és érdekessé a filmet.

Ha már itt tartunk, a vizuális történetmesélésben is nagyon jó megoldások születtek, mert néha nem tudjuk, mely jelenetek zajlanak Dan fejében, és melyek valóságosak. A végén persze vissza lehet fejteni, és aki kicsit is odafigyelt, az ki tudja találni, de addig végig a képernyőhöz szögezi a film az embert ilyen és ehhez hasonló fantasztikus húzásokkal. Ez valami elképesztő hangulatot ad A békés harcos útjának.

Ha már itt tartunk, ugyanez elmondható a zenéről is. Bennet Salvay dallamai, ha kell, felemelőek és méltóságteljesek, de ha kell, mélyen nyomasztóak és szomorúak, ráadásul mind a megfelelő pillanatban szólalnak meg. Jön egy felemelő pillanat? Akkor megszólal a motiváló, ritmusos zene. Jön egy iszonyatosan nyomasztó mélypont? Akkor a dallamok szomorúvá, nyomasztóvá válnak, és még sorolhatnám. Akit jobban is érdekelne a film zenéje, annak linkeltem alul Bennett Salvay munkásságát. Szívből ajánlom mindenkinek, akárcsak magát a filmet.

Aki egy kis motivációt keres, vagy épp maga alatt van, nézze meg nyugodtan A békés harcos útját. Bár csaknem két órás program, én azt hiszem, megéri végigülni. Sokat lehet belőle tanulni, és felébreszti bennünk azt a titokzatos erőt, melyet ma motivációnak nevezünk.

Related posts

Leave a Comment