You are here
kukoricatarló Interjú Nonstop Vadászat 

Művészet, amely megszólaltatja az emberi szívet

Balter JózsefMár általános iskolai tanulmányai alatt felfigyeltek tehetségére így került Katona György festőművészhez, akitől megtanulta a festészet alapjait. Festményeit jellemzi az alapos kidolgozottság. A természetet járva és a szakirodalmi ismereteit ötvözve festi meg a hazai vadállatokat. Balter József festőművésszel beszélgettem. 

Ki vezetett be a festészet alapjaiba?

Gyermekkoromban, az általános iskolai évek alatt szüleim és tanáraim felfigyeltek korai, kibontatlan tehetségemre a rajzolás és festés területén. Ennek köszönhetően jutottam el Katona György festőművészhez, aki komoly technikai és elméleti bázist nyújtott későbbi pályámhoz. Az alapokat e nagyszerű mestertől sajátítottam el.

Mi az, ami megfogott a festészetben?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy magamban ismertem fel azt, hogy jó érzékem van hozzá… mindig is könnyedén szaladt az ecset a kezemben, és borzasztóan érdekelt minden, ami a képzőművészet ezen ágához tartozik. A régi nagy mesterek műveit is rengeteget tanulmányoztam: Rembrandt, Caspar David Friedrich, Delacroix, Monet, Repin, Mednyánszky festészete (csak hogy néhány nevet mondjak, a teljesség igénye nélkül) nagyon mélyen megérintett, és mindig inspirálóan hatnak rám.

szthubertus

Hogyan tudnád jellemezni a festői munkásságodat?

Békés Sándor vadászíró sorait szeretném idézni. Úgy érzem, hogy nála pontosabban nem tudnám megfogalmazni, ő így írt munkásságomról: „Realista festő, ám ezt a realizmust sajátos lírai fények szövik át, s ettől gyakran látomásszerűvé válnak a biztos ecsetkezelésről és az ábrázolt állatok és tájak megalapozott ismeretéről tanúskodó képei.”

Milyen anyagokat használsz munkád során?

Elsősorban olajfestékkel dolgozom, de szívesen használom a pasztellkrétát és alkalmanként az akvarell (vízfestés) technikáját is. A rajzolás terén pedig a szén és a ceruza kapja a fő szereposztást.

Milyen témát dolgoznak fel a festményeid?

A legtöbb festményemen főként hazai vadon élő állatok és tájak szerepelnek, de néha megjelennek távolabbi, egzotikus vadak is. Ezen kívül a portréfestészet is nagyon közel áll a szívemhez: legyen az gyermek, idős ember, vagy egy kutya, netán ló portréja.

kukoricatarló

Általában, ha egy vadállatot vászonra viszel, mennyi időt töltesz azzal, hogy tanulmányozod?                                                                                                                                

Az állatokat ábrázolása nem egyszerű dolog. Rengeteget kell tanulmányozni az élőlény viselkedését, szokásait, mozgását, anatómiai és egyéb jellegzetességeit, stb. Sokat jelent, ha van módom megfigyelni a természetes környezetében, emellett az adott szakirodalomból is sokat tájékozódom.

Mennyi időt vagy a természetben?

A Kisalföld és a Bakony találkozásánál, falun nőttem fel, ezért a természet közelsége rettentően fontos számomra. Amikor csak tehetem, időmet a természetben töltöm.

Festészeten kívül milyen más dolgokkal foglalkozol?

Szívesen készítek csontfaragásokat is, általában a szarvasagancs rózsájából. Szobrász, illetve kőszobrász végzettségem is van, a festészet mellett azonban kevés időm marad a szobrászattal foglalkozni.

szalonkapár

Milyen kapcsolatban vagy a vadászattal?

Jómagam nem vadászom, engem a vad elejtése helyett annak a képességeimhez mért, lehető legmagasabb művészi szinten történő ábrázolása érdekel igazán. Ennek köszönhetően a vadászok körében is nagy sikernek örvendenek az alkotásaim.

Hol tekinthetik meg az érdeklődők munkáidat?

Rendszeresen veszek részt kiállításokon és vadászati rendezvényeken az országban: Budapesten, a Hungexpo területén rendezett FeHoVákon 2012 óta minden évben kiállításra kerülnek a festményeim, illetve Keszthelyen, a Vadászati Múzeumban az évente megrendezett, Vadászati Kulturális Egyesület által szervezett „Vadászalkotók, alkotó vadászok” c. tárlaton is rendszeresen részt veszek. Itt jelenleg két alkotásommal szerepelek, melyek közül az egyik elnyerte a „Vadászati kulturális érték” címet is. A kiállítás december közepéig megtekinthető. Az idei év első felében, Oroszországban, a Moszkvai Múzeumban megrendezett „Golden Turtle” kiállítás és verseny keretében négy alkotásom reprodukciója is bemutatásra került, ami egy komoly nemzetközi elismerésnek minősül.

Az interneten a www.balterjozsef.hu oldalon számos munkám megtekinthető, illetve a facebook-os oldalamon is szeretettel várok minden érdeklődőt.

heja

Mit üzensz az olvasóknak és azoknak, akik követik a munkásságodat?

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a jelenleg stagnáló kollektív morális- és értékválságban is az igaz értékeket keressük, amik örök érvényűek, és megmutatják helyünket a világban. A természet összefüggéseinek keresése és megértése által mi emberek is közelebb kerülünk igazi önmagunkhoz, hiszen mi is annak részei vagyunk. Az ember elfordult a természettől, elfordult önmaga megismerésétől, az értékrend felborult, a művészet vagy teljesen háttérbe szorult, vagy torzzá, az embertől idegenné vált. Fontos, hogy ezen változtassunk, ezért a beszélgetést Karel Schultz: a „Kőbe zárt fájdalom” c. könyvéből vett idézettel zárnám, ahol a bölcs, agg Bertoldo mester a következő okítással szól tanítványaihoz: „ – Az a művészet, amely nem képes megszólaltatni az emberi szíveket, az maga is süket, az nem művészet. Minden művészetben hullám, mozgás, ritmus van, amelynek meg kell értenie téged, meg kell szólalnod, ember. Szavad legyen bár könny, vagy ujjongás, csodálat, vagy fájdalom, szólnod kell. Nem a te bűnöd, ha nem szólalsz meg, mert nem az ember van a művészetért, hanem a művészet az emberért. Vannak persze holt és kihűlt szívek, amelyeket a legerősebb szent szikra sem tud szólásra bírni. Óvakodjatok tőlük, ne dobjátok meg gyöngyszemekkel, mert nem tűrik magukon a gyöngyöt és rátok rontanak. Miért halottak ezek a szívek? (…) Azért halottak, mert nem ismerik az életet. S az élet legmagasabb rendű formája a művészet, mert a művészet a legnagyobb, a legmagasabb rendű életszeretet.”

Köszönöm szépen a válaszaidat! További sikereket kívánok neked!

Ha ez tetszett olvasd el ezt te is:

http://nsppress.hu/vaszonra-almodott-fauna-es-flora/

Related posts

Leave a Comment