You are here
13241382_1741464649409504_6937459475152806318_n Non-stop Tapolca 

Nagyvázsony – Mekler Norbert hanyagul kezelte a pénzügyeket a Kinizsi várban.

Belső ellenőr: hanyagul kezelt pénzügyek – Kinizsi Non-profit kft 2015-2016

Az Államháztartási Törvény értelmében az önkormányzat köteles intézményeit független belső ellenőrrel vizsgálni a gazdálkodás szabályosságának ellenőrzése érdekében. Az önkormányzat 2016 novemberében elrendelte, a munkát 2017 januárjában megkezdte a  független belső ellenőr. Mekler Norbert ügyvezető ez év februárjában felmondott a cég vezetéséről. A 2015-2016-os esztendőt vizsgáló belső ellenőri jelentés az elmúlt időszakról feltárta többek között az alábbiakat (idézve a jelentést):

– Több 200.000 ft. feletti kifizetéshez nem csatoltak megállapodást, nem lehet megállapítani, hogy pontosan milyen gazdasági esemény is történt.

– a várat üzemeltető kft. kifizetéseinek szúrópróba szerű ellenőrzése során a nagyobb összegű kifizetések számláinál nincs szerződés, teljesítési igazolás.

– azon kifizetéseknél, ahol volt szerződés a kifizetett összeg nem egyezik a szerződésben foglalt díjazással, a megállapodás szerinti díjazás nincs összhangban a kiállított számlával.

– Több bizonylaton utólagos javítások vannak, a készpénzes kifizetésekhez nem csatoltak bizonylatot (pl. 887.000 ft-os építőipari, gipszkarton-munkálatok, nyílászáró-beállítása).

– 1.680.000 ft-os kiállítás-bérlet kifizetési díjának számláinál sok esetben a teljesítési dátumok utólagosan javítottak, főkönyvi kartonon sem az a dátum szerepel, mint az alapbizonylaton. A kft. az ellenőrzéshez szükséges pénztárjelentést nem adta át, nem csatolt bizonylatokat, nem ellenőrizhető a készpénz-állomány; a társaság a készpénzkezelésnél nem tartja be a bizonylati rendet és a bizonylati fegyelmet.  A készpénz kezelése, a készpénz állománya nem ellenőrizhető, a belső ellenőrzés részére nem adták át a pénztári jelentést.

– a társaság alapításánál a cél a non-profit jelleg. Ezért elengedhetetlen a gazdálkodás átláthatóságának, szabályozottságának, gazdasági eredményének alátámasztása

– elengedhetetlen a számviteli fegyelem és a bizonylati rend betartása.

A belső ellenőr május 23-i testületi ülésen – írásbeli jelentése mellett – szóban is beszámolt a non-profit kft. gazdálkodásáról kiemelve, hogy a volt cégvezető a társaság pénzügyeit rendkívül hanyagul kezelte, illetve számos dokumentum hiányzik a még pontosabb áttekintéshez.

– A független belső ellenőr a jogszabályok értelmében vizsgálta az önkormányzat valamint intézményeinek (hivatal, konyha, óvoda) gazdálkodását és pénzügyi fegyelmét. Ezekről megállapította, hogy mind a gazdálkodás, mind a pénzkezelés kifogástalan módon zajlik.

Hiteléül szolgál a teljes jegyzőkönyv: https://drive.google.com/file/d/0B8liXPlzGu8EOGhtZ3VEeXFnc0U/view

Forrás: nagyvazsony.hu

Fotó: Taál István

Related posts

Leave a Comment