You are here
Fotó: thefederalistpapers.org Lélek Life 

Ne veszekedj a gyerekkel, még depressziós lesz!

Fotó: thefederalistpapers.org
Fotó: thefederalistpapers.org

Noha hétköznapi eset, hogy a kamaszok vitáznak az apjukkal, fontos tudni, hogy az ilyen balhék kihatással vannak a gyerekek mentális egészségére.

Hogyan vészelik át a konfliktusokat azok a kamaszok, akik folyton az apjukkal veszekednek – ennek eredtek nyomába a San Francisco-i Állami Egyetem kutatói. 

Jeff Cookston csoportja közel négyszáz család viselkedésmintázatait elemezve azt találta, hogy az ilyen összetűzések után a kamaszok elsősorban az anyjukhoz fordulnak támogatásért. Utána a barátok vagy a szülőkön kívüli rokonok következnek, és csak őket követi maga az apa, majd a nevelőapa.

Hogy mit érnek az ilyen beszélgetések, az a minőségüktől függ: a puszta vigasztalás nem sokat számít, ha viszont olyan magyarázatot kapnak a történtekre, amely segíti a konfliktus feldolgozását és tisztázni a felelősséget – ezt a szerzők kognitív újraértelmezésnek hívják –, akkor javul a kamaszok kedélye, és az apjukkal kapcsolatos érzéseik is pozitívabbak lesznek. 

Így csökkenhet náluk a depresszió kockázata. Cookston korábban már kimutatta, hogy a gyerekek jóllétének fontos tényezője kapcsolatuk az apjukkal, így az kihat hangulati és a viselkedészavaraikra is.

(hvg.hu)

Related posts

Leave a Comment