You are here
nem adom fel Lélek Life 

Nem Adom Fel Cafe & Bar dolgozóival beszélgettem

A kávézóban dolgozó csapat igen sokszínű és sokoldalú egyéniségekből áll, akikben megtalálható a „nem adom fel lelkület”. Sok ember számára példaértékű lehet az, amit tesznek magukért és azért, hogy az emberek másképp gondolkodjak a fogyatékkal élő emberekről.  A Nem Adom Fel Cafe & Bar dolgozóival beszélgettem.

Nem Adom Fel Cafe & Bar dolgozóival beszélgettem

12744577_1696464390599604_689488610992066369_n
Forrás: Facebook

Kinek az ötlete volt, hogy létrejöjjön ez a vendéglátó egység?

A Nem Adom Fel Cafe & Bar két szervezet közös együttműködésével jött létre. Az egyik a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, amely a vendéglátó tevékenységet biztosítja, a másik a Nem Adom Fel Alapítvány, amely a tulajdonában lévő ingatlannal a közösségi tér, a közösségi programok szervezésével, illetve a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai háttérrel vesz részt a megvalósításban.

Mi volt az alap koncepció?

A kávézó mindamellett, hogy egy alternatív foglalkoztatási lehetőség megváltozott munkaképességű személyek számára, olyan integrált közösségi tér és kulturális programok befogadó helyszíne is egyben, amely lehetőséget teremt mindenkinek az egymás iránti elfogadáson és felelősségen alapuló emberi kapcsolatok kialakítására, ápolására. Egy olyan hely, ahol mindenki megtalálja a helyét és ahol mindig szeretettel fogadják a betérő vendégeket.

12669727_1689620001284043_5635938026966920704_n
Forrás: Facebook

Nem olyan régóta működtök, de gondolom már megvannak azok a kedvenc italok, ételek, amelyeket sűrűbben rendelnek a vendégek. Melyek ezek és miért?

Ez számunkra egyszerű kérdés legjobban a Nem Adom Fel Cappucino és a Nem Adom Fel Muffin ami fogy, de természetesen szeretnek mindent a vendégeink. A két fent említett termék az azért is különleges mert a Cappucino olyan bögrében van, amit az egyik alapítványi dolgozónk készített Baráth Mária LÁTÁSSÉRÜLT. ő korongozott nekünk egy jó pár darabot és mind e mellett kap egy kis karamell ízesítést a cappucino. A muffin pedig szintén egy látássérült kolléganőnk receptje alapján készül. Laktóz mentes, szénhidrát csökkentett, kakaós brownie tészta muffin formában sütve.

12421516_1031141750280620_1055259345_n

12188917_1661496627429714_4094886464034022605_n
Forrás: Facebook

A vendéglátási szolgáltatás mellett kulturális feladatokat is ellát a kávézó milyen rendezvények kerülnek nálatok megrendezésre?

Ez egy későbbi tervezet még egyenlőre szeretnénk megszokni a helyet, majd fogyatékossággal élőknek helyet adni, hogy zenélhessenek, vagy hogy a saját verseiket felolvashatják de mind e mellett mindennek szeretnénk teret adni. A nem sérült egészségeseknek is pl.: slam partykra vagy bármi másra. Ki is adjuk a helyet sajtó tájékoztatókra és minden féle rendezvényekre is.

Mit jelent számotokra a „nem adom fel lelkület”?

A kávézóban dolgozó csapat nagyon színes és sokoldalú egyéniségekből áll, akikre egytől egyig jellemző a „nem adom fel lelkület”, azaz, hogy lehet bárki bármilyen élethelyzetben, mindenkiben megvan az a lelkierő, az a képesség, amely által a legtöbbet tudja kihozni magából.

Jelenleg hányan dolgoztok és milyen munkakörökben?

Jelenleg 26 dolgozó dolgozik vegyesen a kávézóban. Ebből 14 alkalmazott a szövetkezet munkatársa ők látják el a konyhai és pultos teendőket míg a 12 dolgozó az alapítvány munkatársa, akik a közösségi térben „adják az élményt” vendégeknek mint felszolgálók…

nem adom fel
Forrás: Facebook

 A munkahelyen kívül melyek azok a programok, rendezvények, ahol együtt töltitek az időtöket?

Más rendezvényekre szoktak együtt járni a dolgozók, koncertekre vagy épp az alapítvány koncertéjre. Viszont vannak olyan dolgozók, akik egy napköziből járnak hozzánk így ők egész nap együtt vannak

Véleményetek szerint hosszabb távon mennyire formálja az emberek gondolkodását, elfogadását a fogyatékkal élőkkel szemben?

Szerintünk 100%-os az emberek elgondolása a sérült emberek iránt. Bár ez nehéz kérdés mert az eddigi tapasztalatunk az volt, hogy a vendégeink tudják, hogy hova érkeznek. Mérhetetlenül kedves vendégeink voltak mind idáig, reméljük így is marad. De akad egy pár olyan is aki kíváncsiságból tér be hozzánk. Rajtuk látszik néha a döbbenet, hogy a Down szindrómával élő kolléganőink mennyire „értelmesek” a kerekes székes kollégánk mennyire ügyesen lavírozik tele tálcával a kezében. A mai társadalom nagy része jóval elfogadóbb mint régen. Ma már nem „ciki” ha valaki fogyatékossággal él.

Köszönöm szépen a válaszaitokat és további sikereket kívánok nektek!

További infókat találtok itt:

https://www.facebook.com/nemadomfelkavezo/

http://nemadomfelkavezo.hu/

Related posts

Leave a Comment