You are here
Fotó: blog.smartbear.com Hírek Tech 

Nem lesz több új Windows operációs rendszer

Fotó: blog.smartbear.com
Fotó: blog.smartbear.com

Nem lesz Windows 11, 12, 13, se Windows X vagy Y: a még ezen a nyáron okostelefonon és PC-n megjelenő Windows 10 lesz az utolsó a Microsoft operációs rendszer.

Erre a váratlan bejelentésre Jerry Nixon, a redmondi óriás fejlesztési főnöke – vagy miként a blogján saját magát nevezi: fejlesztési evangélistája – ragadtatta el magát az Ignite konferencián, Chicagoban. „A Windows 10 kiadásán dolgozunk, ami a Windows utolsó verziója”, közölte.

Persze nem a Windowsnak akarnak véget vetni, hanem a számozásnak: a jelenleg már letölthető előzetesként létező 10-esre már nem operációs rendszerként, hanem szolgáltatásként tekint a Microsoft. Ez azonban hatalmas szemléletváltást jelez.

Lényegét tekintve tehát a kvázi modulrendszerben felépülő Windows 10-es utódai nem fognak új verziószámokat kapni, hanem a régi funkciókat fogják majd újabbakra cserélni az „élő” operációs rendszerben a frissítések.

Ismeretes, hogy a Windows 7, Windows 8 és 8.1 tulajdonosok (az XP ugye elvben már nem is létezik) egy évig ingyen frissíthetik majd legális operációs rendszerüket a legújabbra, a Windows 10-re. Már beszámoltunk a néhány hónapon belül magyarul is ingyen elérhető operációs rendszer legfőbb újdonságairól. A legutóbbi Microsoft bejelentés persze nyitva hagyja azt a kérdést, hogy a rendszer egyes részeinek jövőbeni frissítéséért, bővítéseiért nem kérnek-e pénzt Redmondban.

Forrás: hirado.hu

Related posts

Leave a Comment