You are here
b Sport 

Nem tragédia a Bayern München veresége

A Bayern Münchent gyűlölők lelkes tábora hiába próbál nagy feneket keríteni a tegnapi 90 percnek, a német sztárcsapat veresége nem több, mint puszta lábjegyzet a csoportmérkőzések margóján.

aPep Guardiola a jelenlegi legerősebb kezdőcsapatát tudta kiküldeni a londoni mérkőzés gyepére, hiszen a csapatba visszatért Arturo Vidal, valamint Douglas Costa is.
A hazaiak összeállításában a kapusposzt számított kérdésesnek, ám végül Petr Cech kapta meg a bizalmat Ospinaval szemben.  Arsene Wenger ezúttal kispadra ültette a Dinamo elleni kiállítása után visszatérő Giroudt, és Wallcott rohamozhatta Manuel Neuer kapuját.

A mérkőzés 90 perc, jó minőségű szórakozást produkált a csapatok szurkolóinak, és a világ televíziónézőinek is. Az Arsenal kontrajátéka az első percektől kezdve veszélyesnek tűnt a müncheniek számára, ám Manuel Neuer a forduló védése díjra is esélyes mozdulatokkal hárította Wallcott, és Özil ziccereit. A Bayernnél Lewandowski és Vidal számítottak a legveszélyesebb elemeknek, ám mindkét játékos kísérleténél Cech emlékezett korábbi önmagára.  A meccs egyébként lüktető , és ami fontos, roppant kiegyenlített játékot hozott az első játékrész során. (A felsorolt ziccereken kívül is, vagy fél tucat lehetőség adódott a felek előtt.)
A második félidőben a vendégek átvették a  játék irányítását, az ágyúsok leginkább Wallcott próbálkozásaival jelezték, hogy számukra létfontosságú a 3 pont.
A 75. percben Lewandowski egy szenzációs akció után egyedül törhetett kapura, ám Cech óriási védése után maradt az X. Fél perccel később pedig Müller előtt adódott lehetőség, ám ő pedig még a kaput sem tudta eltalálni éles szögből.
Wenger időközben becserélte Giroudt, aki végül döntő fontossággal bírt a mérkőzésen: Egy szöglet után bNeuer elvétette a kifutás ütemét, a francia csatár pedig valahogyan (lehet, hogy kézzel) begyötörte a hálóba a labdát. A vége előtt még Lewandowski egalizálhatott volna, ám az újabb gól az Arsenaltól jött: Özil szólója után Neuer szépen védett, ám a labda a vonal mögött pattant le, így a 94. percben 2:0-ra módosult az eredmény.

Történelme során harmadszor szenvedett vereséget a Bayern München az Arsenaltól, ám az eddigi két meccsel ellentétben, most tényleg alakulhatott volna másként is a helyzet. Nem csak arról van szó, hogy az X jobban megfelelt volna a „játék képének”, hanem, hogy megint előjött az augusztusban látott gyermekbetegség, vagyis a roppant gyenge helyzetkihasználás. A csapat  nem játszott döntetlenre a mérkőzés során, de azért tény, hogy néhányan nem is olyan elánnal küzdöttek, mintha mondjuk elbukták volna az első két meccset. Nagy következtetést nem kell levonni a vereségből, egyszerűen a helyzetkihasználást kell feljavítani, valamint a kontrajáték elleni védekezést kellene sürgősen javítani. (Egy alkalommal ez a Dortmund ellen is gond volt.) A vereséget nem kell Pep Guardiola nyakába varrni, de érdekesnek tartom, hogy 0:1 után miért nem cserélte be Kingsley Comant. (Aki elméletileg újra makkegézséges.)

cAz Arsenal játékosain meglátszott,hogy a kiesés szélén áll a csapatuk, hiszen felvették a kesztyűt jobb erőkből álló ellenfelükkel szemben. Óriási érdemei vannak a sikerben Petr Cechnek, aki talán most védett a legjobban, mióta kerületet váltott Londonon belül, valamint nem szabad megfeledkezni Giroud harciasságáról sem. Wallcott egy csomó helyzetet hagyott ki, de lassan azzá a klasszissá érik, akinek 10 éve gondolták, Özil játéka viszont a gólját leszámítva (szerintem) nem volt azon a szinten, mint mondjuk legutóbb a válogatottban. Egyébként elmondható, hogy a siker egyik titka a masszív csapatjáték volt.
A gólról rengetegen vitáznak, ám perdöntő képsor  nincs az ügyben és, szerintem kizárható a szándékosság fogalma az akciónál. (Plusz tegyük hozzá, hogy nem pusztán emiatt született a gól.)
A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Tény, hogy Manuel Neuer évek óta nem kapott ilyen méretű potyát, de a kárörvendők figyelmébe ajánlanám azt is, hogy a kapus milyen óriási bravúrokkal tartotta életben a csapata győzelmi esélyeit 74 percen keresztül.
Juan Bernat ezúttal meg sem tudta közelíteni a Bundesligában látott formáját, és Philipp Lahm sem idézte valódi önmagát. Boateng és Alaba megbízhatóak voltak, ám a várakozásoktól ők is elmaradtak, hasonlóan Xabi Alonsohoz. Tihago Alcantara az első félidő egyik legjobb Bayern játékosa volt, a második dfélidőre viszont már nem tudott úgy felpörögni. Arturo Vidalt a meccs legjobb Bayern játékosai közé nevezném, ő ugyanis valamennyi müncheni támadásból kivette a részét, csakúgy, mint az év cselét bemutató Douglas Costa. Thomas Müller roppant halovány volt az egész meccsen, Lewandowskinak pedig megint gondot okozott a helyzetkihasználás. A két csere Rafinha és Kimmich jól váltották Vidalt valamint Alonsot.

A Bayern München legközelebb szombaton  játszik, mégpedig a Köln elleni hazai bajnokin. A találkozó érdekessége, hogy egy esetleges müncheni siker a klubtörténelem 1000. bajnoki győzelmét jelentené.

Related posts

Leave a Comment