You are here
Német csapatok a budai várban 1944-ben (Fotó: Origo) Hírek 

Német katonák maradványai kerülhettek elő a Vértesben

Német csapatok a budai várban 1944-ben (Fotó: Origo)
Német csapatok a budai várban 1944-ben (Fotó: Origo)

Vélhetően német katonák maradványai és nagy mennyiségben veszélyes robbanóanyagok is előkerültek a héten a Vértesben. A csontmaradványokat és a tárgyi leletek további vizsgálatok elvégzése céljából a budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteki közleményében azt írta: csütörtökön a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság szakértői a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség magyarországi képviselője bevonásával tűzszerész és rendőri biztosítás mellett helyszíni feltárást végeztek Kőhányáspuszta térségében, erdei környezetben.

A munkálatok megkezdése előtt a Magyar Honvédség tűzszerészei mentesítették a területet. Három kézigránátot, illetve nagy mennyiségű lőszert szállítottak el – tette hozzá a HM, kiemelve: ez az eset ismételten rávilágít arra a veszélyre, hogy több mint hetven évvel a háborús események után a föld még mindig nagy mennyiségben rejthet veszélyes robbanóanyagokat.

A hivatalos feltárás során megállapították, hogy korábban a temetési helyet részlegesen megbolygatták, a csontmaradványokat és tárgyi leleteket elmozdították, majd később visszahelyezték. A sírt emiatt eredeti állapotában nem lehetett rekonstruálni. Az előkerült leletek alapján azt feltételezik, hogy az adott helyszínen német katonákat temettek el. A csontmaradványokat és a tárgyi leletek további vizsgálatok elvégzése céljából a budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították – írták.

Kitértek arra, hogy a “hősi temetési helyek jogállását és védelmét nemzetközi egyezmények és hazai jogszabályok biztosítják, a feltárás engedélyköteles tevékenység, melynek megszegése jogkövetkezményeket von maga után”. A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal vizsgálatot folytat az ügyben, annak eredményéről a tárca később ad tájékoztatást – áll a közleményben.

(MTI)

Related posts

Leave a Comment