You are here
ausztrál Sport 

Németország-Ausztrália: Tétmeccsnek is beillene

ausztrál

Németország és Ausztrália csapatainak összecsapása magasan kiemelkedik a holnap rendezett válogatott találkozók közül. A két csapat mérkőzése, már csak azért is számít futballcsemegének, mivel a világ legjobbja fog megküzdeni az Ázsia kupa legutóbbi győztesével.

Mivel egy tét nélküli barátságos mérkőzésről van szó, abszolút kérdéses, hogy a téthelyzetekben sokkal jobban játszó Nationalelf tagjai mennyire is fogják magukat odatenni holnap este. (Emlékeimben még él, hogy Kamerun ellen ép hogy sikerült döntetlenre végeznie Mülleréknek, a csodálatosan sikerült VB előtt.)
Ha az elszántság meglesz német oldalon, akkor véleményem szerint nem kérdéses a találkozó végkimenetele, de butaság lenne lebecsülni Ausztrália válogatottját. Kevés olyan válogatott mutatott be olyan javulást, mint a „kenguruk” az elmúlt 20 évben, és mióta az ázsiai selejtezőcsoport meghatározó tagjai, (2007) már egyáltalán nem tűnnek könnyű ellenfélnek. (Kivívva néhány más tagország nemtetszését.)

Németország az idei évben még nem vívott mérkőzést, a világbajnoki címvédő legutóbb novemberben, Spanyolországgal mérkőzött, és 1:0-s győzelmet aratott. Jochaim Löw válogatottja kissé beragadt az Európa bajnoki selejtezőcsoportjában, ám, a lengyelek elleni vereség miatt dőreség lenne kongatni a vészharangot, hiszen a csapat továbbjutó helyen telelt, és az igazán fontos meccsek még hátravannak.
Ausztrália ellentétben már túl van egy kontinensviadalon is, amelyet rendezőként sikerült megnyernie. A döntőben Dél Koreát győzte le a Soccerus 120 perc drámai küzdelemben. (A végeredmény 2:1 lett.)

A két válogatott közös történelme, rövid, de annál patinásabb, négy megvívott mérkőzésükből három tétmeccsnek számított. Az 1974-es világbajnokságon a csoportkörben az NSZK 3:0 arányban múlta felül az akkor világbajnoki újoncnak számító ausztrálokat. (Érdekesség, hogy az NDK is a csoport tagja volt.) A két csapat a legjobb meccsét a 2005-ös Konföderációs kupa nyitányán vívta, ekkor a Nationalelf 4:3 arányban diadalmaskodott, egy küzdelmes mérkőzésen.   A 2010-es világbajnokságon a csoportkörben találkoztak a felek, ekkor a németek csodálatos csatárjátékot bemutatva 4:0-ra kiütötték a riválisukat. (Müller, Podolski, Klose, és Cacau is gólt lőtt a támadók közül.) A legutóbbi összecsapásra szinte napra pontosan 4 évvel ezelőtt került sor, akkor a németek bombameglepetésre 2:1-es vereséget szenvedtek. Németország legutóbb 2004-ben mérkőzött az aktuális Ázsia bajnokkal, akkor Japán 3:0-ra kapitulált Schweinsteigerékkel szemben.

Az ausztrál keretben Robbie Kruse és Tim Cahil kivételével valamennyi az Ázsia kupa döntőjében helyet kapó játékos megtalálható. (A Leverkusen középpályása fináléban sérült, míg a három Vb-n is gólt szerző Cahilt Achillesz ín problémák miatt kell nélkülözni.) Fontos szerepet kaphat, kontinenstornát eldöntő James Troisi, a torna legtöbb gólpasszt adó játékosa Masisomo Luongo, (Bár sajtóhírek szerint az ő pályára lépése is kétséges.) és a legjobb kapusnak megválasztott Matt Ryan. (A hálóőr tartalékja az a Langerack, aki a Borussia Dormund csapatában véd.
A német keretben nem számíthatnak a megbetegedő Manuel Neuerre, viszont újra ott van a keretben az a Holger Badstuber, aki sérülései miatt 2,5 év után veheti fel újra a címeres mezt, valamint visszatérhet Ilkay Gündogan is. (Ő 2013 augusztusában kapott utoljára meghívott, azóta az ő életét is sérülés nehezítette.)
Számomra egy picit meglepő, hogy az Interben gyenge teljesítményt nyújtó Podolski még mindig a keret tagja, valamint, hogy nem kapott meghívott a Frankfurt gólerős támadója Alexander Meier. (Bár Jochaim Löw már többször bizonyította, hogy nála nem számít, ki mennyi gólt is lő a ligában.)

A 20 óra 30-perckor kezdődő kaiserslauterni találkozó játékvezetője az angol Michael Oliver lesz. A mérkőzést a Sport1 közvetíti.

A kép a DFB hivatalos oldaláról való, a cikk megírásához www.goal.com segítségét vettem igénybe.

 

Related posts

Leave a Comment