You are here
11709454_1692598244301731_6319200494242507190_n Interjú Nonstop bodybuilding & Fitness 

Nevezzük nevén: Sajáttestsúlyos edzés

Fegyencedzés, Street Workout vagy sajáttestsúlyos edzés? Nem mindegy melyiket említjük. Hogy miért az kiderül a későbbiekben! A Bartendaz Hungary csapat hű maradt amerikai példaképeikhez (Bartendaz NYC). Elhagyva a ráaggatott marketing elnevezéseket, a sajáttestsúlyos edzésként használják és így is terjesztik. Céljuk, hogy egyre több emberhez eljusson ez a mozgásforma, amelyet – kortól és nemtől függetlenül – bárki végezhet. Radányi Norberttel beszélgettem a Bartendaz Hungary csapat alapítójával.

“Nincs olyan ember, aki alapvetően egészségesnek mondható és ne tudná elkezdeni.”

Hogyan kerültél kapcsolatba, a sajáttestsúlyos edzéssel és a Bartendazzal?
11 éves koromtól kezdve kosaraztam, aztán mikor 18 éves lettem szerettem volna mellette olyat is sportolni, amitől erőnlétem is lesz, mert ez kellett a játékhoz. Először konditerembe jártam, ahol egy barátom segítségével ismerkedtem meg a sajáttestsúlyos gyakorlatok királyával a húzódzkodással. Mivel nagyon megtetszett a nehézség okozta kihívás, ezért kerestem egy közeli szőnyegporolót szinte csak azon edzettem (nem voltak még erre a célra épített fitness parkok). Rengeteget fekvőtámaszoztam és húzódzkodtam, 4-5 évig edzettem így, csak ezután jöhettek szóba a bonyolultabb és nehezebb gyakorlatok. Először Hannibal For King videóira találtam rá az interneten. Lenyűgözött az a hihetetlen erő és fegyelem, amely az összes mozdulatán látszódott. A Bartendaz csapatra 2012-ben találtam rá (régen Hannibal is velük edzett). Nagyon megtetszett a csapattagok és a vezetőjük, Hassan Yasin (GIANT) stílusa, valamint az, hogy közösségben gondolkodtak. Később mikor mélyebbre ástam a témában, megértettem a GIANT Thinking gondolkodásmód eszméit és valódi hátterét. A róluk szóló dokumentumfilmet nézve úgy éreztem, hogy megtaláltam azt, amit a tudatalattimban hosszú évekig kerestem. Felvettem velük a kapcsolatot és 2014 tavaszán megalapítottam a Bartendaz magyarországi vonulatát, a Bartendaz Hungary-t.

11998147_1002453853108872_1143901505_n

12006922_1002453879775536_1513753645_o

Olvastam én is ezt a fegyenc edzésről szóló könyvet! Szerinted mennyiben másabb nálunk és más Amerikában ennek a sportnak megítélése?
A mondanivalómat szeretném már az elején azzal alátámasztani, hogy én ott voltam Harlemben (New York, USA) ahonnan ez az egész elindult és sokat beszélgettem a csapattársaimmal erről a témáról. Volt alkalmam szembesülni az ottani viszonyokkal, az emberek felfogással. Tehát megtudtam sok olyan érdekességet, amit az emberek innen Európából nem igazán látnak át.
Valójában a fegyencedzésnek nevezett edzésmódszer is sajáttestsúlyos edzés. Viszont a hangsúly az elnevezésen van, az USA-ban nem igazán szeretik a „börtön” és az „utca” szavakkal összekötni a testmozgást. Szerintük ez rossz fényt vet az egészre. Miért is származna egy testgyakorlat a börtönökből? Ott is használják erősítés céllal ezeket az elemeket, de az erős kijelentés lenne, hogy ott találták ki.
A fegyencedzés név inkább egy marketingfogás. Az emberek szeretik ezt a „fegyenc vagyok gettó” dolgot, de valójában ez nem jó dolog. Azok sem tartják jónak, akik ott vannak, akkor mi miért akarunk egy nulla valóságtartalmú, pejoratív jelzővel „büszkélkedni” a testedzés terén? Attól, hogy fekvőtámaszokat nyomsz és húzódzkodsz párat, nem leszel fegyenc, vagy törzsgyökeres Harlemi lakos.

11863227_1477314352565768_8099358305609052884_n

Ha meg kellene fogalmazni azt, hogy mi az a cél vagy küldetés, amit mindenképpen át akartok adni az embereknek, vagy közvetíteni nekik, szerinted mi lenne az?
Nagyon fontos a gyakorlatok a rendszeres végzése, a rehabilitáció, a fokozatosság, valamint ezek szabályos kivitelezése és ennek tudatossága. Ne riadjunk meg attól, hogy valami esetleg nehéznek tűnik elsőre. Nyilván nehéz is, de el lehet kezdeni egy olyan szinten, ami mindenki számára kivitelezhető. Nincs olyan ember, aki alapvetően egészségesnek mondható és ne tudná elkezdeni. Mindenkinek ki tudnánk találni olyan gyakorlatokat, amivel el lehet kezdeni a felfelé vezető utat és onnantól kezdve nincs megállás. Ebben tudunk segíteni.
A versenyek se riasszanak el senkit, mert amit ott látunk, azok már nagyon nehéz és veszélyes gyakorlatok. Ebből a sportból nagyon kis százalék az, aki eljut a versenyszintig. Betudható ez a rengeteg trükknek és a sérüléseknek. El kell dönteni, hogy edzeni akar az ember, vagy néhány évig szárnyalni. Szerintem az nagyon fontos, hogy az ember úgy tudjon edzeni, hogy közben ne sérüljön meg. Ez a leglényegesebb. Aki szeretne villogni és olyan gyakorlatok megcsinálni, amit más nem tud annak meg van az ára. A verseny és a versengés nem túl jó reklám a számunkra és a mozgásforma számára sem. A Bartendaz nem a versenyzésre helyezi a hangsúlyt.

11709454_1692598244301731_6319200494242507190_n

Heti szinten hány alkalommal érdemes ezeket a gyakorlatokat végezni?
Heti szinten négy alkalom 1-1,5 órában elég kell, hogy legyen. Ha valaki épp csak elkezdte a mozgást beépíteni az életvitelébe, akkor kevesebb idő is elég, de mindenképp fontos a fokozatosság és a rendszeresség!
Az edzések mellett mennyire kell odafigyelni az étkezésre?
Nagyon sokszor kérdezik ezt tőlem. Azt szoktam mondani: aki túlságosan odafigyel a táplálkozásra, annak erről szól az élete.
Rájöttem, hogy szeretek vegyesen táplálkozni, több mindent kipróbálni. Van néhány kedvenc ételem, amiről nem szívesen mondanék le. Nyilván az olyan dolgokat érdemes elhagyni, mint a finomított élelmiszerek, a cukor, az édes üdítőitalok és a fehérliszt. Sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Mellette sokat kell edzeni és akkor nem látszik meg az emberen egy-egy „bűnös” nap .

Milyen gyakorlatokkal érdemes kezdeni az edzést? És kinek ajánlod?
Bemelegítéssel és rávezető gyakorlatokkal mindenképpen. Érdemes szakemberek véleményét kikérni. Interneten keresztül nem tudja senki megmondani egy embernek, hogy neki mire van szüksége, milyen szintű gyakorlatokat végezzen, látatlanban nagyon nehéz és felelőtlenség ezt megállapítani. Az ember sok mindent állíthat magáról. Nekem azt látnom kell, hogy ki hogyan végez el egy fekvőtámaszt, vagy egy húzódzkodást és ezek alapján tudom felmérni azt, hogy milyen lépcsőfokon kapcsolódhat be az edzésbe és, hogy pontosan mit kell tennünk a megfelelő fejlődés érdekében.
Fontos, hogy legyünk motiváltak és elhatározottak! Ne féljünk attól, hogy valamilyen mozdulat nehezen, vagy talán egyáltalán nem fog sikerülni első nekifutásra. Ha valaki annyira kezdő szinten van, hogy nem megy a húzódzkodás és a fekvőtámasz alapszintje sem, akkor erre az esetre is vannak felkészítő gyakorlatok és ezekkel kell kezdenünk az erősítést. Szeretném leszögezni, hogy ez a mozgásforma kortól és nemtől függetlenül végezhető! Bárkinek merem ajánlani!

12028928_1002454919775432_816450044_n

Mik azok az eredmények, amiket magatokénak mondhattok?
Számunkra a legnagyobb eredményt az jelenti, ha minél több emberhez tudjuk eljuttatni az általunk képviselt fitness vonalat, egyre több követőt szerezve ezzel. Több iskolában és rendezvényen is megjelentünk már bemutatóinkkal, edzésmódszereinkkel. Részt veszünk az ország legnagyobb fitness rendezvényein (Fitbalance, FittAréna, Coca-Cola Testébresztő) és más – a témához valamilyen formában kapcsolható – események rendszeres vendégei vagyunk (OSG – Offline Sport Games). Együtt dolgoztunk Katus Attilával és csapatával, az ország egyik leghíresebb fitness iskolájával az IWI-vel, valamint a VIWA Vitaminvízzel és a Hard Body Hang eszközgyártó céggel. Több fitness teremben is tartunk órákat.
Pécsett, Zalaegerszegen és Budapesten, valamint az előbbi városok környékén is elérhetőek vagyunk! Nagyon büszke vagyok az elért eredményekre, hiszen csak egy éve költöztem Budapestre, hogy belevágjak a csapat népszerűsítésbe. Remélem a jövő is hasonlóan jó dolgokat tartogat!

11703593_1477352395895297_7550549713723308027_o

Honnan ered a csapat neve?
A Bartendaz szó az amerikai szlengből jött. Az első fele jelenti a bárokat, ahova az emberek inni járnak, ez által építik a kapcsolatokat és közösséget alakítanak ki maguknak, de másik jelentése pedig maga a húzódzkodó cső is (angolul: BAR, ezért szokták például BARbarának becézni a húzódzkodót). Ez azt jelenti átvitt értelemben, hogy az emberek ne abba a bárokba járjanak, ahol alkoholt fogyasztanak, hanem inkább azokhoz a BARokhoz ahol edzeni, mozogni tudnak. A Bartendaz a bartendernek a szlengesített változata. A bártender ugye az a felszolgáló, aki adja, az italokat itt azt jelenti, hogy „mi szolgáljuk fel az italokat”, ami itt a gyakorlatokat jelenti.
Mi magyarok szeretjük követni a külföldieket, viszont sokszor azt gondoljuk, hogy ami ott működik az itt nem fog. Csak egy példa: minden embernek meg van a saját maga problémája itt és Amerikában is (vagy a világ bármely pontján) ez a sport és a közösség segít kiemelni az embereket ezekből a gondokból, legalább arra az időre, amíg edzeni vannak. Ez egy jó dolog és igenis működik!

12023274_1002453156442275_707443881_n

IMG_20150613_183005~2

Az elkövetkező időben hol találkozhatnak veletek az emberek?
Szerencsére egyre több felkérést kapunk, mind állami, mind üzleti szférából. Az ezzel kapcsolatos megjelenésekről a https://www.facebook.com/bartendazhungary oldalon tájékozódhatnak a kedves érdeklődök!

   11834729_1477352582561945_5646318902571862017_o

Milyen tervek, célok vannak az elkövetkező időszakra még?

Szeretnék minél nagyobb energiát fordítani arra, hogy minél több emberhez eljusson maga az edzés és a Bartendaz Hungary Közösség híre. Szeretnénk mindenképpen megtartani havi 2-3 alkalommal a közösségi edzéseinket, hogy az emberek megszokják, hogy számíthatnak ránk. Saját ruházati termékeinket is szeretnénk bővíteni. Ezeket a csapat, és a közösség tagjai már hordják (póló, pulóver snapback sapkák, gumi karkötők). Van már saját müzli szeletünk is (BARmi-X), amelyet az Anna Kenyere házi pékség gyárt, kizárólag természetes alapanyagokból.
Vannak New Yorkban olyan rapperek, akik meglátták ebben a mozgalomban azt, ami számukra fontos volt és csapat mögé álltak és olyan zenéket és számokat írnak, amik az egészséges életmódról, edzésről és a közösségről szólnak. Gyerekkorom óta javarészt rap zenét hallgatok, de mióta meghallottam a Bartendazról szóló számokat (Styles P, Jadakiss és Blu General előadóktól) sokkal jobban tetszenek a mondanivaló miatt. Szeretném, ha Magyarországon is lenne egy-egy olyan előadó, aki felvállalná ezt a témakört és írna nekünk zeneszövegeket, zenei alapot és klippeket is forgathatnánk.
Szeretnénk még több támogatót és szponzort gyűjteni, valamint az általános és középiskolákkal, felsőoktatási intézményekkel szoros kapcsolatot kialakítani. Fontosnak tartjuk a munkahelyi mozgás elősegítését is. Ezek a legfontosabbak a céljaink közül!

Összefoglalva: A Bartendaz nem az utcán végzi a gyakorlatokat, hanem egy fitness parkban, ami nyilván a városban van, de nem az utcán. A „street” (utca) szót a bűnözéssel, drogozással és hasonló negatív tevékenységekkel azonosítják. Magának a szónak van egy pejoratív jelentése, amit nem szeretnek. A mozgásforma azonosítására a „Bodyweight Training, Natural Movement System, Calisthenics” szavakat használják (jól látható ugye, hogy egyikben sem szerepel a már említett „street” szó). Úgy gondolom, ha a sajáttestúlyos edzés „forrásánál” hallani se akarják ezt a kifejezést, akkor nekünk sem kéne egy teljesen más kultúrából – amit nem ismerünk -, pont ezt a kifejezést használni. Ebben egyetértünk nem?
Hű akarok maradni a példaképeimhez, akinek a nevét büszkén viseljük, ezért feladatomnak érzem tiszteletben tartani ezeket a szabályokat!
A munkám tekintetében pedig kifejezetten gondot jelent, ha egy érdeklődő rákeres az interneten a „street workout” szóra és azonosítja azt, az én edzésemmel. Olyan videókat fog feldobni neki a youtube, amik láttán inkább elszáll a bátorsága és nem akarja már kipróbálni sem ezt a mozgásformát (ez a már eleve testmozgást végző emberek nagy százalékára is igaz, nem is beszélve a társadalom korábban mozgásszegény életmódot folytató részéről). Ezzel ellentétben az edzéseimen a sajáttestsúlyos edzés alapjaitól is kezdhetjük az edzést és olyan belépő szintű gyakorlatokkal fog megismerkedni a vendég, amelyek közben folyamatos sikerélmény és fejlődés fogja kísérni.

Köszönöm szépen a válaszaidat! További sikereket kívánok nektek!

További információkat itt találtok:

https://www.facebook.com/bartendazhungary

http://bartendazhungary.hu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment