You are here
Gary Kubiak nem ússza meg szárazon (Fotó: NSO) Hírek Sport 

NFL: A Denver nyerte az 50. Super Bowlt

Gary Kubiak nem ússza meg szárazon (Fotó: NSO)
Gary Kubiak nem ússza meg szárazon (Fotó: NSO)

Az AFC bajnok Denver Broncos nyerte a jubileumi 50. Super Bowlt, miután 24-10-re legyőzték az esélyesebbnek tartott NFC bajnok Carolina Panthers csapatát.

A nagy meccs előtt mindenki a Carolina csapatát látta esélyesnek a végső győzelemre, hiszen az NFC-ben 15 győzelem mellett 1-szer kapott ki Ron Rivera együttese, míg a Denver 12 győzelemmel és 4 vereséggel jutott be a rájátszásba és ugyan szenvedősen, de a védelemnek is köszönhetően túljutottak a Pittsburgh Steelers-en és a New England Patriots-on.

Első félidő

Már az első negyedben is észrevehető volt, hogy itt a védelmek játsszák majd a kulcsszerepet, ebben a játékrészben csak a Denver tudott pontokat szerezni, előszőr egy mezőnygóllal szerezték meg a vezetést, majd a denveri védelemben alapembernek számító Von Miller kiszedte Cam Newton kezéből a labdát, ami a végzónáig pattogott, később Malik Jackson feküdt a labdára zónán belül, így a Broncos már 10-0-s előnyre tett szert.

Ez volt Peyton Manning utolsó meccse? (Fotó: NSO)
Ez volt Peyton Manning utolsó meccse? (Fotó: NSO)

Azonban még ebben a félidőben visszakászálódott a Carolina egy támadósorozatnak köszönhetően, ott Cam Newton két futásból 23 yardot tett meg, ezt követően Greg Olsen és Corey Brown is bemutatott egy-egy elkapást, aztán egy denveri szabálytalanság miatt 1 yardról ugrott be a végzónába Jonathan Stewart, aminek touchdown lett a vége, így feljöttek 10-7-re.

A félidő végén még a Denver rúgott egy 33 yardos mezőnygólt, így 13-7-es denveri vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.

Második félidő

A harmadik negyedben csak 3 pont született a Denver és Brandon McManus sikeres, 33 yardos mezőnygólja jóvoltából 16-7-re vezetett a coloradói csapat és ekkor mindenki biztos volt abban, hogy a védelem játssza majd a főszerepet a hajrában és az esetleges eladott labdák is döntő tényezők lehetnek.

Az utolsó negyedben a Carolina is szerzett egy 39 yardos mezőnygólt Graham Gano jóvoltából, így feljöttek 16-10-re, vagyis egy touchdownra volt szüksége Riveráéknak a vezetés átvételéhez, de elsősorban Newton bizonytalanságának “köszönhetően”, nem tudtak élni a lehetőséggel.

A meccset végül Von Miller döntötte el, amikor a mérkőzés folyamán másodszor vette ki Cam Newton kezéből a tojáslabdát és jutott a Denver kedvező támadópozícióba és éltek is a lehetőséggel, CJ Anderson 2 yardos futása végleg megpecsételte a Carolina sorsát.

Cam Newton arca mindent elmond a Carolina döntős szerepléséről (Fotó: NSO)
Cam Newton arca mindent elmond a Carolina döntős szerepléséről (Fotó: NSO)

A meccsen több pont nem született, így a Denver Broncos 1997 és 1998 után lett ismét a Super Bowl győztese, míg a Carolina Panthers 2003 után ismét vereséget szenvedett a fináléban.

A döntő MVP-je (legértékesebb játékosa) a Denver Broncos linebackere, Von Miller lett, aki 6-szor szerelte az ellenfelet, 2,5-szer vitte földre az irányítót és 2 fumblet (labdavesztést) harcolt ki, amiből aztán touchdown lett.

A két főszereplő: Cam Newton 265 yardot passzolt és 45 yardot futott, viszont 7-szer szerelték és egy támadósorozatot vezetett le sikeresen, míg Peyton Manning 23 passzából 13 lett elkapás és volt egy interceptionje (labdaeladás), touchdown passza nem volt.

Végeredmény:

Denver Broncos 24-10 Carolina Panthers

N.M

Related posts

Leave a Comment