You are here
Joe Nemeth (Fotó: nesn.com) Hírek Sport 

NFL: Az 50. Super Bowl elé – II. rész – Joe Nemeth

Joe Nemeth (Fotó: nesn.com)
Joe Nemeth (Fotó: nesn.com)

Nem nagyon volt nagyobb figura 1968-69-ben az American Football League-ben, mint a New York Jets irányítója, a magyar felmenőkkel is rendelkező Joe Nemeth. A Broaway Joe becenévre hallgató játékos pedig gondoskodott arról, hogy ne a jóval esélyesebbnek számító Baltimore Coltsról szóljon minden a felvezetés során, úgyhogy bele is csapott a lecsóba.

1969 januárjában mindenki csak formaságnak tekintette a Super Bowl III-t, amiben a fogadóirodák 18 ponttal látták esélyesebbnek a Baltimore Coltsot – azóta sem volt ekkora esélyese a Super Bowlnak. Ez persze érthető volt, hiszen a Colts védelme a döntő felé négyszer sem engedett pontot az ellenfeleknek, ami elképesztő teljesítmény volt.

Csakhogy a Jets irányítójának, Nemethnek nagyon elege volt abból, hogy mindenki előre odaadta a győzelmet a Coltsnak, ezért a döntő előtti szerdán, amikor épp egy díjat vett át Miamiban a Touchdown Clubban, nem egyszerűen közölte, hogy a Jets nyer majd, hanem kijelentette: “Garantálom a győzelmet.”

Ezzel pedig azt is megígérte, hogy a mindenki által sokkal erősebbnek tartott liga, az NFL legjobbja kikap majd a sokszor lesajnált, az előző két Super Bowlban még vezetéshez sem jutó AFL-bajnoktól. A kijelentés miatt a Jets vezetőedzője, Weeb Ewbank legszívesebben felpofozta volna a játékosát, amiért hülyét csinált magukból.

Másnap a csapat közös reggelijén meg is kérdezte sztárirányítójától, hogy tényleg ő mondta ezt a hülyeséget. Nemeth beismerte, hogy ő volt, mire Ewbank azt mondta neki: “Ó Joe, Joe Joe. Ugye tudod, hogy mit fognak csinálni a Coltsnál? Ki fogják rakni azt a feliratot az öltözőjük falára, és meg akarnak majd minket ölni a döntőben”.

Ugyanakkor a Jets-öltözőt feltüzelték Nemeth szavai, a csapat speciális egységének tagja, Bill Rademacher szerint ez a nyilatkozat rázta fel őket, és kezdtek el hinni a győzelemben.

Íme a döntő rövid összefoglalója:

Ezek után pedig úgy nyert Nemeth, hogy az nagyon fájjon a Baltimore-nak: a liga akkori legjobb irányítója – akinek teljesítménye miatt a Jets támadójátékát “új kosárlabdának” is gúnyoltak, hiszen meccsenként volt, hogy majdnem 50-szer passzoltak – alig passzolt, inkább a futóknak adta át a labdát, vagyis szó szerint lenyomták a támadásokat a Colts fantasztikusként számon tartott védelmének a torkán.

Az egész mögött pedig Nemeth állt, hiszen amellett, hogy irányított, a támadójátékokat is ő maga hívta a pályáról, amire csak a legjobbak képesek, pláne egy Super Bowl-ban, később meg is választották Nemethet a döntő MVP-jének.

(Index)

Related posts

Leave a Comment