You are here
A Vince Lombardi-trófea (Fotó: vivamanchester.co.uk) Hírek Sport 

NFL: Az 50. Super Bowl elé – V. rész – Top 5 emlékezetes eset

A Vince Lombardi-trófea (Fotó: vivamanchester.co.uk)
A Vince Lombardi-trófea (Fotó: vivamanchester.co.uk)

A cikksorozat mai részében megtekinthetik, hogy mi volt a Super Bowl-történelem 5 legemlékezetesebb pillanata, íme a lista!

5. Szállodában felejtett játékosok

1977-ben az Oakland Raiders és a Minnesota Vikings játszotta a Super Bowlt. A Raiders később legendássá vált edzője, John Madden (akiről a legnépszerűbb focis számítógépes játékot is elnevezték) nagyon ideges volt a meccs napján. Néhány hónapja egy telefoninterjúban azt mondta: végre eljutottak a Super Bowlig és csak arra tudott gondolni, hogy nem szabad elkésni.

Ezért előrehozta a csapatbusz indulását a szállodából fél órával. Egy probléma volt: az üzenetet nem mindenki kapta meg. Ő ezt viszont nem tudta, ezért amikor már úgy látta, hogy elegen vannak a buszban, és már nagyon idegesítette a busz körül kiabáló sok szurkoló, szólt a sofőrnek, hogy induljon el.

John Madden (Fotó: quotesgram.com)
John Madden (Fotó: quotesgram.com)

Csakhogy hat játékos ekkor még a szobájában volt, köztük az állandó drogproblémáiról és partijairól híres védőfalember, John Matuszak is. Ezt Madden csak az öltözőben vette észre, amikor elkezdte keresni őket.

Végül azonban ők is odaértek időben a meccsre, amelyet a Raiders meg is nyert. Az edzőt pedig Matuszak a vállán vitte le a pályáról.

4. A leghíresebb kihagyott mezőnygól

1994-ben Jim Carrey Ace Ventura című filmjében fontos szerepet játszott egy, a Super Bowlon kihagyott mezőnygól. A filmben Ray Finkle hagyta ki az utolsó másodpercben és emiatt nem győzött a csapata. Hasonló eset valóban történt az 1991-es döntőben: “Ray Finkle”-t a valóságban Scott Norwoodnak hívták, a Buffalo Bills rúgója volt.

Nyolc másodperc volt hátra a meccsből, a New York Giants 20-19-re vezetett. Norwoodnak 47 yardról kellett volna berúgnia a mezőnygólt, amellyel a Bills megnyerte volna a meccset. Ő azonban mellérúgta, ezzel a Giants lett a bajnok. Norwoodot nem rúgta ki a csapat, még egy évet játszott, aztán visszavonult.

3. Legendák csatája

Többször is előfordult, hogy legendás játékosok játszottak egymás ellen a Super Bowlban, de 1985-ben minden idők legnagyobb irányítói közül kettőnek a csapata jutott a döntőbe: Joe Montana San Francisco 49erse és Dan Marino Miami Dolphinsa.

Joe Montana (balra) és Dan Marino (jobbra) (Fotó: ESPN)
Joe Montana (balra) és Dan Marino (jobbra) (Fotó: ESPN)

A felvezetés is ennek megfelelően kezdődött: maga Ronald Reagan, akit aznap iktattak be a hivatalába és kezdte meg második elnöki periódusát, végezte el a meccs előtti pénzfeldobást a Fehér Házban, amelyet műholdas kapcsolattal kötöttek össze a kaliforniai stadionnal.

A meccset végül az összesen négy bajnoki gyűrűt szerző Joe Montana csapata simán nyerte – Dan Marino pedig, bármilyen jó játékos is volt, soha többet nem jutott be a Super Bowlba.

2. Hollywoodi történet

Sok hollywoodi film alaptörténete, hogy a mélyről jövő főhősnek rengeteg nehézséggel kell megküzdenie, de aztán a legfontosabb pillanatban természetesen győzni tud. Pontosan ilyen történet Kurt Warneré is.

Warner az 1999/2000-es szezonban már 28 éves volt és nem tűnt úgy, hogy valaha is kezdőirányító lesz belőle egy NFL-csapatnál. Már a nagyobb egyetemektől sem kapott annak idején szerződést, így a Northern Iowára került, ahol sokáig csak csere volt, végül az utolsó évében kezdő lett és olyan jól játszott, hogy az év támadójátékosának is megválasztották a konferenciában.

Kurt Warner (Fotó: USA Today)
Kurt Warner (Fotó: USA Today)

A következő drafton azonban egyetlen NFL-csapat sem választotta ki. Ezért aztán árufeltöltőként helyezkedett el, 5 és fél dolláros órabérrel. Egy évvel később, 1995-ben egy arénafocis csapatban kezdett el játszani – és szinte minden létező rekordot megdöntött. Ezzel már felkeltette az NFL-ben szereplő St. Louis Rams figyelmét, szerződést is kapott, de átküldték Európába játszani, az Amsterdam Admiralshoz.

Warner itt is sorra döntötte a rekordokat, ezért a Ramsnél a következő szezonban megkapta a harmadik számú irányító posztját. Azt az évet 4-12-es mérleggel zárták. Warner a következő szezont már csereirányítóként kezdte, a kezdőjátékos azonban augusztusban megsérült. Kurt Warner végre kezdő lehetett egy NFL-meccsen.

És ahogy az egy hollywoodi történetben lenni szokott: a csapat az irányító vezetésével elkezdett nyerni, eljutottak a Super Bowlig és meg is nyerték.  Warner pedig a következő évben aláírt egy 46 millió dollárról szóló szerződést.

Később még kétszer jutott a Super Bowlba, másodszor pályafutása utolsó évében, már az Arizona Cardinalsszal. Itt, mintha csak továbbra is egy hollywoodi filmet néznénk, hátrányból fordítva az utolsó percben átvették a vezetést, azonban a vége nem happy end lett. A Pittsburgh Steelers ugyanis az utolsó másodpercekben egy hihetetlen játékkal végül megnyerte a meccset.

1. Utolsó pillanatokban berúgott győztes mezőnygól

2002-ben nyerte első bajnoki címét a New England, mégpedig Tom Brady első teljesnek mondható évében (2000-ben draftolta a Patriots, akkor negyedik számú irányítónak számított, év végére lett második számú Drew Bledsoe mögött). A döntőben a Rams ellen 17–17-es döntetlenre állt az állás 1:21 másodperccel a vége előtt, de a Patriotsnak sikerült eljutnia mezőnygól távolságig, Adam Vinatieri (a liga történetének valaha élt egyik legjobb rúgója) pedig 48 yardról nem hibázott.

A mindent eldöntő mezőnygól

Holnap jön a hatodik rész!

(faktor.hu)

Related posts

Leave a Comment