You are here
Kutatás a náci aranyvonat után (Fotó: MTI) Hírek 

Nincs nyoma a náci aranyvonatnak

Kutatás a náci aranyvonat után (Fotó: MTI)
Kutatás a náci aranyvonat után (Fotó: MTI)

Lengyel geológusok szerint nincs semmiféle nyoma az állítólagos náci aranyvonatnak az alsó-sziléziai Bagoly-hegységben.

Az elmúlt hónapban mágneses és gravitációs módszerekkel vizsgálták meg a helyszínt Lengyelország délnyugati részén.

A csapat vezetője, Janus Madej kedden úgy nyilatkozott, az eredmények szerint elképzelhető, hogy egy alagutat rejt a terület, azonban semmiféle vonat nincs ott.

“Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy nincs vonat ezen a helyen” – jelentette ki a geológiaprofesszor egy keddi sajtótájékoztatón Walbrzychban, a vizsgált helyszínhez legközelebbi városban. Ő is elismerte, hogy a vizsgálatok “bizonyos anomáliát” mutatnak, de szerinte ezek legfeljebb egy alagutat jelenthetnek.

Korábban két amatőr kincsvadász azt bizonygatta a walbrzychi hatóságoknak, hogy egy páncélozott náci vonatot találtak egy titkos járatban. A helyi legenda szerint a németek a második világháború alatt egy arannyal megtöltött vonatot rejtettek el egy alagútban a környéken.

A sajtótájékoztatón felszólalt a két kincsvadász, a lengyel Piotr Koper és a német Andreas Richter is, akik szerint igenis létezik az alagút, abban egy vasúti vágány és egy szerelvény is. A kincsvadászok további kutatásokat, benne ásatásokat tartanak szükségesnek, amelyeket másokkal együtt finanszírozni és hajlandók.

A walbrzychi önkormányzat feladata eldönteni, hogy az ellentmondásos vizsgálati eredmények fényében megindítja-e a kincsvadászok által szorgalmazott ásatásokat.

(MTI)

 

Related posts

Leave a Comment