You are here
10399995_906660619394800_6940551652449126534_n Sport 

Női VB: Az egyik esélyes már ma elbukik

10399995_906660619394800_6940551652449126534_n
Női VB: Az egyik esélyes már ma elbukik. A ma esti német-francia elődöntő után egy éremesélyestől biztosan elbúcsúzunk a Kanadában rendezett női labdarúgó világbajnokságon.

Számomra nem kérdéses, hogy a negyeddöntők közül a két európai csapat meccse emelkedik ki leginkább. Az USA-Kína valamint a Japán-Ausztrália meccseken megvannak az egyértelmű esélyesek, míg a Kanada-Anglia mérkőzés győztese egyértelműen a legjobb négy potenciális esélytelenjeként várhatja az elődöntőket. A két európai élcsapattal azonban más a helyzet, itt ugyanis a világranglista vezetője, s mint ilyen az aranyérem legnagyobb várományosa játszik a torna titkos esélyesével.  (Tudom, hogy sokan az USA-t mondják esélyesnek, ám Alex Morganék idáig nem tudtak meggyőzni.)

Németország valósággal erőt demonstrált a nyolcaddöntőben Svédország ellenében. A meccs nagy kérdése az volt, hogy megnyilvánul-e majd a német hölgyek valódi tudása, és láthattuk a választ: Európa 4 legjobb csapatának egyikét gond nélkül intézték el. A szakértők hiába róják fel a véleményes büntetőt, amelyet a játékvezető kegyeskedett megítélni a 2003-as és 2007-es világbajnoknak. Az egész meccsen, de különösen a második félidőben azt lehetett érezni, hogy a svédeknek itt bizony nem lesz esélye legyőzni, esélyesebb ellenfelüket. Hiába szépítettek a skandinávok, és hiába kellett Angerernek talán a VB alatt először nagyot védenie, nyilvánvalóan reális végeredményt láttunk. (A svédek amúgy is leszerepeltek önmagukhoz képest.) A német csapatot olyannak érzem, mint valamifajta hadsereget, ahol bárki pótolható bárkivel. A világ legjobbjának (Nadine Kessler) kiesése bárhol pótolhatatlan veszteség lenne, itt pedig minimum három jelölt van, aki tökéletesen tudja helyettesíteni a Wolfsburg karmesterét.  A németek óriási előnye ez a bivalyerős keret lehet, amely a kontinens legjobb bajnokságából épül fel. Elég csak arra a tényre gondolnunk, hogy ugyan Sasic és Mittag révén két német vezeti a góllövőlistát, de a Thaiföld ellen duplázó Lena Petermann, az U20-as VB-n brillírozó Dabritz vagy Marozsán Dzsenifer is kiválóan áll helyt az ellenfél kapuja előtt.

A francia csapat, amely harmadik helyen áll a világranglistán, és amely kiválóan játszott az előkészületi meccseken, kissé beragadt a rajtnál. Anglia ellen a torna egyik leggyengébb meccsén 1:0-ra ugyan nyerni tudtak, ám Kolumbiától nem kis meglepetésre sima vereséget szenvedtek. Mexikó valamin Dél Korea ellen azonban már gáláztak a kékek, és bár egyik csapat sem az ő szintjük, a két meccsen lőtt 8 gól (5:0, 3:0) finoman szólva is imponáló Philip Bergeroo tanítványaitól. A csapatból idáig Eugine Le Sommer emelkedhetett ki leginkább, hiszen a Lyon csatára a csoportkörben 3 gólt is jegyezhetett. Éktársa nyilvánvalóan ma is Marie Laure-Delie lesz majd, aki a nyolcaddöntőben duplázott.
Ez a két csapat lőtte a legtöbb gólt a VB-n, és ők is kapták a legkevesebb gólt is, így a támadósorok mellett a védelmek összecsapása is dönthet, ebben pedig elengedhetetlen szerep hárul majd a franciák kapusára Sarah Bouhaddira. (Sokan őt tartják az Angerer és Hope Solo nevével fémjelzett éra utáni legjobb kapusnak.
A mérkőzés egyébként már csak azért is fontos a francia (női) futball számára, mert most először bizonyosodhat be, hogy esélyesként tudnak továbblépni a gall hölgyek. 2012-ben az olimpián, de főleg 2013-ban az EB-n a csapat még nem tudta elviselni ezt a terhet.
Az olimpiai kvalifikáció elméletileg mindkét együttes részéről biztos, így ebből a szempontból presztízsmeccsnek minősül a mai 90 (vagy 120) perc.

Mivel ez a harmadik világbajnokság, ahová Franciaország kvalifikálni tudta magát (A németek mindig ott voltak.), így a csapatok VB történelme meglehetősen rövid. 2011-ben a csoportkörben találkoztak a felek, akkor a házigazda németek 4:2-re nyertek egy teljesen tét nélküli csoportmeccsen. (A franciák később negyedikként végeztek.) Megemlíteném, hogy a germán góllövők közül már senki sem aktív, ám a már említett Delie valamint másik gólt jegyző Laura Georges most is ott lehet a pályán. Az Európa bajnokságokon idáig két  német-francia meccset rendeztek, ezeken kiütéses (3:0, 5:1) német siker született. Fontos még megemlítenem, hogy a tavalyi U20-as világbajnokságon német siker született. (Egy franciák uralta meccs után 2:1-re nyertek Petermannék.) A meccs színvonalát jól mutatja, hogy a két keret tele van olyan játékosokkal, akik a Frankfurt és a Paris St Germain közötti BL döntőn pályára léptek. ( Májusban 2:1-re nyert a Frankfurt.

Ha valakinek sikerült kedvet csinálni a mérkőzés végignézéséhez, vagy csupán tartalmasan szeretne eltölteni 105 percet, az 22:00-tól kapcsoljon az Eurosportra vagy a ZDF-re.

Related posts

Leave a Comment