You are here
1 Sport 

Női világbajnokság: Németország drámai párbajban lépett tovább

1
A tegnapi Németország -Franciaország mérkőzés nem csupán  a párosítás presztízse miatt illett volna be finálénak, de a hölgyek a teljesítményükkel is igyekeztek alátámasztani a várakozásainkat.

Női világbajnokság: Németország drámai párbajban lépett tovább

Hiába hiszik azt egyes sajtóorgánumok, hogy a női VB-t még mindig csak azért érdemes nézni, mert csinos nők űzi a férfitársadalom kedvenc sportját, ez a korszak már régen elmúlt. (Én speciel soha nem ezen indokból néztem az ellentétes nem küzdelmeit.) A női labdarúgás evolúcióját több szakaszra érdemes osztani. A profi vallás az 1930-as évektől egészen az első EB valamint VB megrendezéséig tartott. (1984 ileltve 1991) A 90-es ileltve a 2000-es évek volt az a korszak, mikor jött a fejlődés korszaka, valamint, hogy a reklámok által egyre eladhatóbbá vált a sportág ezen ága. A négy évvel ezelőtt VB valamint a londoni olimpia után pedig kijelenthetjük, hogy a női futball újabb szakaszba lépett: Taktikai ileltve technikai szempontból a világ elitje lassan ott tart, ahol a férfi csapatok leggyengébbjei. (Vélem, hogy például a Bayern München női csapata simán verne egy férfi NB3-as gárdát is.)  Erre a fejlődési szakaszra tökéletes példa volt az éjszakába nyúló, drámát hozó mérkőzés.

Ahogyan a kommentátorok is mondták, ennél a meccsnél nem kell jobb reklám a női focinak. A hölgyek 120 percen keresztül vért izzadtak a továbbjutás érdekében. Amit láttunk az nem kisasszonyfutball volt, hanem néhány pillanatban gladiátorharcra emlékeztetett. (Nem a bikinis amerikai futballt értem ez alatt, hanem mondjuk az Éhezők viadalát.) 6 sárgalapot, és temérdek szabálytalanságot láttunk,olyanokat, amelyek akár komoly következménnyel is járhattak volna. (Még belegondolni is fájdalmas, ahogy Gossling befeküdt ellenfele alá, vagy ahogyan Marozsánt szabályosan kiütötték.)
Láttunk 41 kapura lövési kísérletet, amelyből 11 ment kapura, ám nem lehet mondani, hogy unatkoznunk kellett a látottak miatt. A két csapat alapjában véve szép focit játszik, ám itt a téthelyzet, valamint a másik erőssége miatt nem tudott érvényesülni a játék szépsége, így maradt a taktikai csata. Az mindenesetre sokat elmond, hogy a hosszabbításban mindkét gárda a győzelemért hajtott, nem pedig ölte a futballt.

Az első félidőben a franciák sokkal jobban játszottak, és szinte folyamatosan nyomás alatt tudták tartani ellenfelüket. A németeknek kellett 4-5 perc, hogy észbe kapjanak a meccs kezdése után, de az első játékrész során néhányszor rá sem lehetett ismerni a germán védelemre. Támadásban csak a második félidőben értek egy szintre a csapatok, ebben nagy szerepet lehetett Marozsán Dzsenifer beállításának. (Mittagnak ezúttal nem ment a játék.) A vezetést azonban mégis a franciák szerezték meg Necib révén. A német szurkolókban felrémlett, a 2011-es Japán elleni kiesés, és bizony a Nationalelf torkán ott is volt a kés. 6 perccel a vége előtt aztán egy véleményes kezezést befújt a meglehetősen gyenge napot kifogó Carol Chenard, így megadatott a lehetőség a hosszabbításra. Sasic nem hibázott, és csak a szerencsén múlott, hogy a németek nem vetettek véget rendes játékidőben a mérkőzésnek. A hosszabbítás látványos támadójátékot hozott, sok helyzettel, és percekkel a lefújás vége előtt Thiney majdnem továbblőtte a gallokat. A csatár azonban hibázott, így a meccsen bravúrokat bemutató Angereren ileltve Bouhaddin volt a sor, hogy segítsék csapatukat  a büntetőrúgások során. A negyedik körig mindenki berúgta, és a későbbi Copa America meccsel ellentétben, itt egyetlen alkalommal sem volt lehetősége a kapusnak a hárításra. Sasic másodszor is bevágta a maga büntetőjét, a megtoppanó Lavogez íksérletét azonban Angerer kifogta, így Németország bejutott a legjobb 4 közé.
A kiegyenlített játékból, mondhatjuk, hogy az idegek harcának árán jutottak tovább a németek, ám továbbjutásukat nem lehet érdemtelennek tartani. (Mint ahogy a francia továbblépés sem lett volna érdemtelen.

Németország majd július 1-én éjjel az Egyesült Államok csapatával játszik, a döntőbe jutásért. Az amerikaiak szintén egy nehéz meccsen vannak túl, Hope Soloék Kína legjobbjait győzték le 1:0-ra. Bár a két csapat nem most mutatta meg legjobb formáját, véleményem szerint egy újabb előrehozott döntőt láthatunk a két aranyaspiráns között.

Related posts

Leave a Comment