You are here
unnamed (2) Interjú 

Nomád a hegyek vándora

Szatmári Zsolt folyamatosan járja a különböző magyarországi hegyvidéki kirándulóhelyeket és arra gondolt, hogy létrehozza a „Nomád a hegyek vándora” blogot, ahol megosztja különböző útleírásait. A blog segítséget nyújt abban, hogy az ember merre kiránduljon, hol keressen szállást…

unnamed (3) Kinek az ötlete volt az oldal létrehozása és mi volt az alapkoncepció?

A „Nomád a hegyek vándora” blog létrehozása saját ötlet volt, arra gondoltam, hogy mivel sokfelé és sokat járjuk a magyarországi hegyvidékeket, talán más természetjárók, túrázók is kíváncsiak lennének a mi általunk bejárt utakra. A blogban rendszeresen  írok az útjainkról és az ott tapasztaltakról, remélve, hogy ezzel is segíthetünk eldönteni, hogy ki merre kiránduljon, hol keressen szállást, melyik évszakban menjen egy adott helyre, hogy annak a legszebb arcát láthassa. Fő célom a hazai hegyvidékeink népszerűsítése!

 A túrázás inkább egyéni vagy családi program?

Nálunk a túrázás -bár én inkább természetjárásnak nevezem amit csinálunk-annyiban családi program, hogy szinte kizárólag a párommal kettesben járjuk a hegyeket, s csak nagyritkán szegődik mellénk egy-egy barát, ismerős. Ha mégis így történik, akkor is csak kis létszámú max. 4-6 fős csapattal megyünk. Szervezett túrákra vagy teljesítménytúrákra nem járunk.

 unnamed (2)Melyik a te kedvenc helyed?

Kedvenc helyem Magyarországon az Északi-középhegység területe, mely a Zempléni hegyvidéktől a Visegrádi-hegységig terjed, ezzel magába foglalva hazánk –szerintem- legszebb hegyvidéki formáit és ugyanakkor igen sok kulturális értékünk, történelmi emlékünk is itt található, várak, kastélyok, múzeumok, parkok.

 Mennyire népszerűek a hazai túrahelyek?

Az-az igazság, hogy a hazai túrahelyek nem annyira népszerűek, mint mondjuk a tengerpartok, vagy éppen a környező országok –a mieinknél jóval magasabb- hegyei. Ennek oka többek között, hogy a külföldi és a hazai szállásdíjak, útiköltségek között szinte semmi különbség sincs, ezért ha dönteni kell, nyilván sokan mondjuk egy Tisza-tónál töltött nyaralás helyett Tunéziában a tengerparton töltik a szabadságukat, vagy a Mátra helyett a Tátrát válasszák úti célként. Ezért van az a sajnálatos helyzet, hogy sokan jobban ismerik mondjuk a Török tengerpart látványosságait, mint saját hazájuk Balatoni látnivalóit.

 unnamed (4)Mindig is vonzott a túrázás, kirándulás?

A természetben töltött idő engem mindig megnyugtat, feltölt energiával, valahogy úgy érzem, hogy jobban otthon vagyok egy erdő közepén, vagy egy hegy csúcsán, mint egy város forgatagában. 18 évesen kezdtem a természetjárást, túrázást, s azóta rendszeresen, havi szintem több napot is kint töltünk a hegyekben, a természetben.

 Szerinted hova érdemes mindenképpen ellátogatni hazánkon belül és miért?

Ahová mindenképpen érdemes ellátogatni, szerintem az a Visegrádi-hegység vagy a Bükk-hegység. Mindegyik könnyen megközelíthető, jól kiépített turisztikai szempontból, szállások, turistautak, műemlékek és természeti értékek sokasága található mindkét hegységünkben. Így például a Visegrádi hegyekben a Visegrádi fellegvár és műemlék együttes, vagy Dömös mellett az országban egyedülálló szépségű Rám-szakadék, illetve maga a Duna is gyönyörű és Budapest is közel van. A Bükk-hegység pedig hazánk talán legszebb kilátópontjait kínálja a „Bükki kövek” felkeresése során, illetve a Szilvásváradi Szalajka-völgy az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhelyünk. De a hegység peremén található Eger vagy Miskolc városok is bővelkednek látnivalóban. Egyszóval ezeken a helyeken az is megtalálja a számítását, aki a természetben szeretne elidőzni, és az is, aki inkább a városokban szeretne nézelődni.

 unnamed (1)Milyen visszajelzéseket kaptok a bejegyzésekre?

A blog egyre népszerűbb, így már az idén a Turista Magazinban is megjelentek cikkeim, a túrákon készült fotóim pedig gyakran bekerültek a National Geographic Magyarországi online magazinjában, illetve jó eredményeket érek el velük hazai fotópályázatokon is. A rendszeres olvasóim között sokan vannak nem csak itthonról, de Orosz, Román, Német, illetve USA-beli látogatóim is akadnak sok ezren, akik nyilván külhoni magyarokból tevődnek össze. Illetve folyamatosan kapok visszajelzéseket a közösségi oldalakról is, és sokan írnak a blog felületére is, számomra ezek a legfontosabb visszajelzések.

 Vannak olyan helyek, amelyek még nem nagyon ismertek, de különleges élményben lehet részük azoknak, akik arra járnak?

Igazából a Zempléni-hegység az,  ahová kevesebbet járunk. De sajnos ezzel így vannak mások is, mert elég távol esik Budapesttől, nem túl jó a megközelíthetősége tömegközlekedéssel, kevés helyre lehet eljutni a hegység belsejében így, ellentétben a Bükk vagy Mátra jól kiépített buszközlekedésével vagy éppen a hegységet átszelő közúthálózatával. Viszont éppen emiatt, érintetlensége, nyugalma által nyújthat különleges élményt az odalátogatóknak a Zemplén! Mert egyébként itt megtalálható minden, ami vonzóvá tehet egy kirándulást.

unnamedKik segítik a ti munkátokat?

Igazából senkitől nem kapunk semmilyen segítséget, bár már megkerestem néhány céget ezzel kapcsolatban, de komolyabb szponzort még nem sikerült találnunk. Azt viszont meg kell említenem, hogy több olyan szállás is van a hegységeinkben, ahová már törzsvendégként, szinte családtagként járunk, így pl. a Bükk, Mátra vagy a Börzsöny területén, ahol a szállásadóink rendszeresen segítik útjainkat kedvezményekkel, étkezéssel, vagy akár a csomagjaink szállításával is. Ezúton is szeretném megköszönni ezt nekik!

 Gondolom ezt nem főállásban csinálod. Mit csinálsz mikor nem túrázol?

Jó lenne főállásban ezt csinálni, de mennyire! Viszont mivel ez nem megy, így már 1987 óta a MÁV-nál dolgozom, különböző munkakörökben.

 Van esetleg olyan hazai vagy külföldi helyszín ahova az elkövetkező időkben el akarsz jutni?

Szerencsére itthoni tájainkat, főképp hegyvidékeinket sűrűn tudjuk látogatni, szinte bárhová el tudunk jutni. Igazából az Erdélyi útjainkat szeretném sűríteni, ezzel a szlogennel élve: Jövőre nem megyünk külföldre nyaralni, irány Erdély!

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat és további sikereket kívánok neked 🙂

További információt találtok itt:

http://szatmarizsolt.blogspot.hu/

Related posts

Leave a Comment