You are here
unnamed Non-stop Tapolca 

Nyertes pályázat, fejlesztések a tapolcai kórházban. – Interjú Császár Lászlóval.

A gazdasági műszaki terület  technikai feltételeinek javítását célozták meg a pályázattal, amellyel az egészségügyi kiszolgálást biztosító géppark egy jóval hatékonyabb költséggel üzemeltethető a kórházban. – tájékoztatta lapunkat Császár László a kórház gazdasági igazgatója.

Igazgató úr, a tapolcai kórházról egy időben azt állították némelyek, hogy bezár, most mégis egy megszépült új kórházat találtunk mikor felkerestük, ráadásul egy új mentőállomással kibővülve. A kórház milyen úton haladt idáig? 

A Deák Jenő Kórház jelenlegi struktúrája 2012. július 1-től alakult ki. Jelenleg 141 ágyon folyik fekvőbeteg ellátás (tüdőgyógyászati rehabilitáció osztály 71 ágy, Krónikus belgyógyászati osztály 40 ágy, Ápolási osztály 30 ágy). Járóbeteg ellátás 39 db OEP által finanszírozott szakrendelésben heti 673 órában (578 óra szakorvosi, 95 óra nem szakorvosi) folyik. Az intézmény működtetését 192 fővel látjuk el amely a következőképpen oszlik meg: alkalmazotti létszám 144 fő (orvos 9 fő, szakdolgozó 88 fő, gazdasági-műszaki személyzet 47 fő) vállalkozói, egyéb közreműködői létszám 45 fő (orvos 36 fő, egyéb egészségügyi személyzet 9 fő).

A struktúraváltás eredményeként, milyen irányban haladnak most tovább? 

A kórház fő fejlesztési iránya az elmúlt években a funkcióváltás volt. Ezen belül határoztuk meg az új fejlesztési szükségleteket, melyek segítségével hosszú távon is fenntartható struktúra megteremtését biztosítottuk. Ebben a szervezeti formában a krónikus, ápolási, és rehabilitációs kapacitások megtartása ill. növelése az elsődleges cél, az egynapos sebészeti betegellátás biztosításával és a megerősített járóbeteg szakellátási háttérrel. A fejlesztéseket a „Struktúraváltás a 100 éves tapolcai Deák Jenő kórházban” című TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0018 számú és a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Közép-dunántúli régióban” című, KDOP-5.2.1/C-11-2011-0001 számú projektünk kapcsán pályázati forrás segítségével megvalósítottuk több mint 2,4 milliárd forint összegben.

Az épületek, ha jól láttam nem csak megújultak, de át is alakultak? 

A fejlesztés eredményeként a pavilonos épületek helyett új korszerű tömbösített épületegyüttesben folyik a beteg ellátás. A fejlesztések eredményeként műtő, új központi sterilizáló, egynapos sebészet 10 ággyal került kialakításra. A radiológiai osztályon korszerű digitális röntgen felvételező és átvilágító eszköz (PACS rendszer) beszerzése történt meg. Az építési beruházás keretében vízgépészeti berendezések kiépítésével megtörtént a kórház termál vízzel történő ellátása, amelyet elsősorban a gyógyítás területén hasznosítunk (hidroterápia), de mint megújuló energiaforrás is felhasználásra kerül.

Milyen céljai voltak a jelenlegi pályázatnak?

A jelen pályázattal a gazdasági műszaki terület  technikai feltételeinek javítását céloztuk meg, amellyel az egészségügyi kiszolgálást biztosító géppark egy jóval hatékonyabb költséggel üzemeltethető. A 15 milliárdos keretösszegből kórházunk 5 db eszköz beszerzésére összesen 24.020.700,- Ft-ot nyert el, az alábbiak szerint:

  • Skoda Yeti Ambiente kishaszon gépjármű (6.075.000,- Ft)
  • AGT 830 derékban csuklós kistraktor (5.883.000,- Ft)
  • Fiat Ducato kisteherautó (7.068.900,- Ft)
  • ORWAK 4110 hulladék tömörítő présgép (2.430.800,- Ft)
  • Nilfisk SC 2000 53B önjáró takarítógép. (2.563.000,- Ft)

A fejlesztésekkel a 10-20 éves elavult gépparkunk korszerűsítését céloztuk meg, illetve néhány új gép beállításával a hatékonyságunkat és szolgáltatásaink színvonalát tudjuk növelni jelentős költségmegtakarítások mellett. A régi járműveink cseréje, valamint az új eszközök üzembe állítása éves szinten 4.960.000,- Ft-os költség megtakarítást tesz lehetővé intézményünkben.

Ezekkel a fejlesztésekkel elérhetők a megfogalmazott céljaink, hogy szakmailag színvonalasabb ellátást biztosítsunk a város és a kistérség lakosainak részére, hogy a kórház szakmai színvonala minden szakterületen emelkedjen, hogy a munkatársak, humánerőforrás részére hosszú távon stabil munkahelyet és megélhetést biztosítson, hogy megfeleljünk a tulajdonos-fenntartó és társadalmi elvárásoknak.

Köszönöm szépen a tartalmas interjút és sok sikert kívánok a kórház további sikeres működtetéséhez is!

 

Related posts

Leave a Comment