You are here
Fotó: felizanonuevo2016.org Hírek 

Óceánia környékén már 2016-ot írnak

Fotó: felizanonuevo2016.org
Fotó: felizanonuevo2016.org

Már 2016-ot írnak több csendes-óceáni szigetországban, többek között Szamoában, mely elsőként búcsúztatta a 2015-ös esztendőt.

Először Szamoában üdvözölték az új évet, az Ausztráliától 4315 km-re lévő szigetállam 2011-ben került a dátumválasztó vonal másik oldalára, addig mindig utolsóként köszöntötték az adott új évet, azonban 2011. december 30-át nemes egyszerűséggel átugrották, miután az egész ország 24 órával előbbre állította a vekkert, azóta ők az elsők az új év köszöntésében.

Szamoa szigete (Fotó: divefishsnow.co.nz)
Szamoa szigete (Fotó: divefishsnow.co.nz)

Szamoán hasonló módon ünneplik a szilvesztert, mint a nyugati országok, vagyis utcabálokkal és házibulikkal, azonban a szigeten nincs petárdázás, hanem bambuszból készítenek egy 2 méteres ágyút, azt megtöltik kerozinnal és meggyújtják, ez a faga’ofe.

Közép-európai idő szerint délben már Új-Zélandon, Fidzsin és Tongán is pezsgőt bontottak a 2016-os év üdvözlésére, az új-zélandi Aucklandben már éjfél előtt 4 órával elkezdték a Sky Tower lézershowját. A többi városban koncertekkel, strandbulikkal és tűzijátékkal ünnepelnek.

Ausztráliában közép-európai idő szerint délután 14 órakor beléptek a 2016-os évbe, de már előtte elkezdődött a tűzijáték.

A legtovább Hawaii, Amerikai Szamoa és a Midway-szigetek lakosai várhatnak 2016-ra, náluk pénteken 11 és 12 óra között veszi kezdetét a szilveszteri buli és az óév maguk mögött hagyása.

N.M

Related posts

Leave a Comment