You are here
11038727_961851613838847_5778504361719241538_n Non-stop Tapolca 

Otthon melege program – Tájékoztató a lakosság számára.

Az Otthon Melege program 2017-es pályázati felhívásairól kérdeztük Fenyvesi Zoltánt a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnökét.

Alelnök úr, kinek van lehetősége pályázni?

Mindazoknak, akiknek 1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező épülete, egylakásos családi háza van és legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkezik. A lakás a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában van és a pályázat benyújtását megelőzően használatban volt, vagyis lakott volt, valamint azonos céllal 10 éven belül nem nyújtott be és nyert pályázatot.

Mit kell értenünk azalatt, hogy egylakásos családi háza van, valamint kell igazolni, hogy a lakás a pályázatot benyújtó által használatban volt?

Az egylakásos családi ház kitétele azért lényeges, mert ha egy épületben két vagy több lakás van vagy egy helyrajzi számon több épület, lakás van, akkor nem lehet pályázni. Természetesen az épület használatát közüzemi számlákkal igazolni kell.

Melyek a támogatott tevékenységek?

A pályázatban szerepel a nyílászárócsere, hőszigetelés, ezen belül a homlokzati, födém vagy lakott tetőtér szigetelése, napelem, napkollektor beépítése, tehát elektromos áram termelő és meleg víz termelő berendezések kialakítása. Lehetőség nyílik fűtéskorszerűsítésre, kondenzációs -, faelgázosító -, biomassza -, pellet kazán beépítésére.

Milyen keretösszeg áll rendelkezésére a pályázóknak, továbbá milyen feltételekkel áll rendelkezésre a pályázat?

A pályázati keretösszeg 5 milliárd forint, mely hozzávetőlegesen kétezer ház korszerűsítését segítheti. A támogatás folyósítása minden esetben a Kedvezményezett felé történik, utólagos finanszírozással, a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását követően. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az alább látható maximális 55%-os támogatás esetén legalább bő 4,5 milliós beruházást előre önerőből kell megvalósítani és az erről keletkezett, benyújtott számlák alapján kapják meg a támogatást utólag.

A pályázathoz kapnak segítséget az igénylők?

Igen, a pályázatkezelési feladatok ellátásában a Nemzeti Fejlesztés és Stratégiai Intézet Kft. vesz részt. A pályázat kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton, a pályázatbenyújtó rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően az adatlapok kitöltésével és a szkennelt dokumentumok csatolásával nyújtható be.

Meddig lehet benyújtani a pályázati igényeket?

A pályázatot benyújtani 2017. július 01. napjától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges az NFM hivatalos honlapján valamint a pályázatbenyújtó felületen. A pályázatbenyújtó felület elérhetőségéről az NFSI 2017. április 30. napjáig nyújt tájékoztatást. A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, épületszám/régió arányban megosztva. A pályázókat pályázati díj nem terheli.

Van olyan indok, ami miatt kizárhatnak valakit a pályázatból?

Igen, ha lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható köztartozással rendelkezik. A pályázat kiírásában, értékelésében és elbírálásában részt vesz, valamint nem természetes személy, nem rendelkezik magyar adóazonosító jellel, kiskorú természetes személy, esetleg cselekvőképtelen természetes személy.

A maximális támogatás mértéke és az elszámolható költségek, hogy alakulnak?

Itt több esetről kell beszélnünk, a költség 55 %-a, de maximum 2.500.000,- Ft, amennyiben a pályázó a hőszigeteléssel egyidejűleg egy további energiahatékonysági fejlesztést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

50 %-a, de maximum 2.000.000,- Ft, amennyiben a pályázó hőszigetelést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

45 %-a, de maximum 1.500.000,- Ft, amennyiben a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

40 %-a, de maximum 1.250.000,- Ft, amennyiben a pályázó egy típusú fejlesztést valósít meg a beruházás keretében.

A támogatás mértéke a fejlesztéssel várhatóan elérhető minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900,- Ft; azzal, hogy az igényelhető támogatás maximális összege 1.250.000 – 2.500.000,- Ft a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően épületenként és magánszemélyenként.

Köszönöm, hogy időt szakított a tájékoztatásra!

Related posts

Leave a Comment