You are here
WP_20160207_10_44_13_Pro Desszertek Nonstop Receptek 

Pampuska – farsangi fánk

Manapság mi már nem csak a farsangkor készítjük, de mégis erre az időszakra a  legjellemzőbb édesség. Mifelénk inkább pampuskának mondják, de ez nem egy külön étel, hanem a farsangi fánk palóc megfelelője.

Elkészítés:

A lisztet mély tálba szitáljuk. 1 dl tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük, amíg felfut. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, olajat vagy zsírt, egy csipet sót, és még annyi tejet (2-3 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a tészta a duplájára dagad.

WP_20160207_09_21_06_Pro

WP_20160207_10_05_55_Pro

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 2 dl-es pohárral kiszaggatjuk. A fánkokat 20 percig pihentetjük, hogy szép szalagosak legyenek.

WP_20160207_10_09_52_Pro

WP_20160207_10_10_05_Pro

Bőséges olajat forrósítunk, és kis adagokban kisütjük. Először az egyik oldalát, majd húsvillával megfordítjuk.

WP_20160207_10_17_30_Pro

WP_20160207_10_18_12_Pro

Lekvárral, porcukorral kínáljuk.

WP_20160207_10_44_13_Pro

Related posts

Leave a Comment