You are here
1 Nonstop all in Sport 

Portugália az Európa bajnok

Drámai mérkőzésen dőlt el a labdarúgó EB trófea sorsa. Franciaországnak minden sansza megvolt arra, hogy hazai pályán felérjen a csúcsra, ám végül a “vendégek ülhettek fel Európa trónjára.
1Olyan csapat nyerte meg az Európa bajnokságot, amely egyetlen mérkőzést nyert meg a rendes játékidőben az egész EB alatt, amely 12 évvel ezelőtt egy jóval nagyobb nevekkel álló csapattal bukta el hazai pályán a trófeát, amely döntetlen játszott olyan lesajnált csapatok ellen is, mint Magyarország vagy Izland, amelyik kvázi idegenben játszott a fináléban, amelyik csapatból 20 perc után kivált a legnagyobb játékosa, és amely csapatot gyakorlatilag esélytelennek tartottunk a döntő előtt. Az, hogy ez a portugál válogatott nyerte el az Henry Delaunay kupát, azt hiszem méltán betetézte a mögöttünk hagyott 4 hetet. Ezt a csapatot gyakorlatilag mindenki leírta a csoportkör után, és Fernando Santos kapitány tudta is, hogy a Ronaldoból és 22 másik jó képességű, de  3-4 embert leszámítva nem klasszisokból álló keretével nem lehet támadófocit játszatni, ás így gyakorlatilag egy bunkerfocival játszó csapatot vezetett el a döntőig, és végül az Európa bajnoki címig. Szó sincs arról, hogy Portugália győzelme érdemtelen, hiszen legyőzték a csoportkör legjobbját Horvátországot, valamint ugye Franciaországot, de ez a siker is bizonyítja, hogy a mögöttünk hagyott EB az eredményközpontú futballról szólt, és ennek a didalmenetét láthattuk általuk.

A döntőt a házigazdák kezdték jobban, előbb Payet veszélyeztetett, majd a 10. percben Rui Patricionak minden tudására szükség volt ahhoz, hogy hárítsa Griezmann lövését. Miután Cristiano Ronaldo a 25. percben kivált a portugálok gyakorlatilag 9 emberrel álltak be védekezni, mutatván, hogy ők innentől kezdve maximum a kontrákra fognak játszani. A másik francia lehetőség a félidő legveszélyesebb játékosához Sisokkohoz kapcsolható,ám a Newcastle középpályásán is kifogott Rui Patricio
A második félidő leginkább a franciákról szólt, Coman és Gignac beadását követően előbbi beadását Griezmann a kapu fölé fejelte, utóbbi pedig már a ráadásban lőtt orbitálisan nagy kapufát. Rajtuk kívül még megint Sisokko került helyzetbe, ám Rui Patricion ezen a napon nem lehetett kifogni, így első alkalommal az EB történelmében 0:0-ás döntetlennel ért véget a rendes játékidő egy Európa bajnoki döntőben. A hosszabbítás első félidejében fordult a kocka, és Portugália átvette a játék irányítását, előbb Pepe lőtt lesgólt, majd a Renato Sanches helyett beszálló Eder fejese jelentett némi felocsúdást a csordogáló mérkőzésen. A második játékrész 4. percében megint Eder volt a főszereplő, és a Lille csatára ezúttal már védhetetlen lövést küldött Lloris kapujára. 0:1. A franciák végigtámadták a következő 11 percet, ám semmilyen komolyabb veszélyt jelentő akciót nem tudtunk feljegyezni tőlük, így aztán Portugália történelme során először nyert Európa bajnokságot, felnőtt szinten.

A franciáknál nem a sztárokról szólt a meccs: Az EB-t remekül kezdő Payet 60 perc alatt szürkült bele a mezőnybe, a védők által szigorúan őrzött, az EB legjobbja címre esélyes Griezmannak momentumai is alig voltak, Pogba messze nem tudott úgy kiemelkedni, mint a németek ellen, Giroud teljes csőd volt elől, Sisokko valamint a védelem jó teljesítménye meg nem volt elég az Európa bajnoki sikerhez.

Portugália ellenben a csapatszellemének köszönhette a mai sikert: Cristiano Ronaldo kiválása, valamint a kapitány padon való jelenléte, nemhogy összeroppantotta volna a többieket, hanem csak tovább tüzelte harci szellemüket. Ronaldo vezérszerepét jól mutatja, hogy a hosszabbítás előtt gyakorlatilag ő öntött lelket a többiekbe. Rui Patricio extázisban védett, William Carvalho ma mutatta meg, hogy kinőtte a Sportingot, Pepe vezérré tudott válni, Nani és Quaresma be tudtak állni a sorba, Fernando Santos pedig az év cseréjét lépte meg mikor a torna legjobb fiatal játékosa helyére behozott valakit, aki perceket játszott eddig az EB-n.

Összegezve, nem ez volt minden idők legjobb Eb döntője, de aki szereti a defenzívebb, taktikusabb mérkőzéseket, és persze nem a franciáknak szurkolt az szerintem jól szórakozhatott a látottakon.

Related posts

Leave a Comment