You are here
hateful-eight-poster-social Ajánló Film 

Quentin Tarantino- Aljas nyolcas

Quentin Tarantino nyolcadik filmje, az Aljas nyolcas nem rég jelent meg a mozikban, most pedig annak próbálok utánajárni, hogy miért érdemes megtekinteni, kik a célközönség, illetve hogy miként épül fel a film.

 
maxresdefaultHollywood egyik legelismertebb rendezője most sem hazudtolta meg önmagát és nem restelkedett ismét vörösre festeni a filmvásznat. Tehát aki nem bírja a vértől túlcsorduló filmkockákat, annak nem tudom ajánlani a filmet, annak ellenére, hogy rendkívül érdekes dialógusok sorát vonultatja fel a film.

Aki szereti a „Mester” munkásságát, az jó eséllyel már túl van a film megtekintésén, bár az előzetes negatív kritikák miatt sokan még bizonytalanok, mert félnek a csalódástól. Szeretném őket megnyugtatni, mivel ugyan egy számára új műfajban (western) alkotott, mégis sikerült megőriznie a saját stílusát, ráadásul újabb kultikus jelenettel ajándékozta meg a filmszeretőket, amit szerintem vétek lenne kihagyni egy Tarantino-rajongónak.

Ami a film szerkezetét illeti, klasszikus dramaturgiai felépítése van, annyi különbséggel, hogy nem öt, hanem hat részre van bontva, ám ez igencsak indokolt is a film hosszát tekintve (168 perc). Szintén jellemző rá a hármas egység elve, – vagyis egy helyszínen, rövid idő leforgása alatt egy cselekményszálon fut a történet – és ez kellő feszültségérzetet szolgáltat. Mindemellett még arra is sikerült ügyelni, hogy legyen benne olyan karakter, akin egyértelműen látszódik a jellemfejlődés, ami szintén jó pont.

Maga a cselekmény sokáig nem zajlik túl gyorsan, de ahogyan azt már korábban megszokhattunk Tarantino-tól, úgy most is érdemes figyelni minden apró részletre, mert nem lehet tudni, hogy később minek lesz majd még jelentősége. Szerintem a színészi alakítások is teljesen korrektek voltak, bár azért összességében Samuel L. Jackson vitte el a hátán a filmet, de ez nem is olyan meglepő, hiszen ez már a hatodik együttműködése volt a rendezővel.

Természetesen Jackson-hoz köthető az általam korábban már említett kultikus jelenet is, amely során kifejti a Bruce Dern által játszott tábornoknak, hogy milyen ismeretségben is van az ő fiával. Nem szeretném lelőni a poént, de szerintem már csak emiatt is érdemes megnézni ezt a filmet. További kedvcsinálónak pedig álljon itt a film előzetese, jó szórakozást!

Írta: Agárdi László Lehel

[socialpoll id=”2331380″]

Related posts

Leave a Comment