You are here
A Powerball szelvény kitöltése (Fotó: Washington Post) Hírek 

Rekordnyeremény az amerikai lottón

A Powerball szelvény kitöltése (Fotó: Washington Post)
A Powerball szelvény kitöltése (Fotó: Washington Post)

Miután 2015 november eleje óta senki sem találta el az összes számot, szombatra már várhatóan 700 millió dollárra (202 milliárd forintra) nő a Powerball lottó jackpotja, mely így a lottók történelmének legnagyobb főnyereménye lesz.

Az eddigi rekordot egy másik összamerikai lottójáték, a MegaMillions tartotta, melyen 2012 márciusában nyertek meg egy 656 millió dolláros jackpotot.

A Powerballon ezidáig az az 590,5 millió dolláros főnyeremény volt a legnagyobb, melyet egy 84 éves floridai asszony zsebelt be 2013 májusában.

Hogyan kell játszani?

A Powerball hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 69, a Power Ball-nak nevezett pluszszámot pedig 26 szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot helyesen megtippelni).

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét, hiszen ma már több olyan online lottózó is létezik, ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát.)

Hogyan válasszunk számokat?

Magyarországon sokan a családi számokra, illetve a leggyakrabban kihúzott számokra esküsznek. A közös amerikai lottószervezet, a Multi-State Lottery Association adatai szerint ugyanakkor a Powerball lottón játszók közel 75 százaléka gépi számokkal játszik, tehát a számítógép véletlenszám generátorára hagyja a számok kiválasztását. A jackpotok 75 százalékát eddig szintén gépi számokkal megjátszott szelvénnyel nyerték meg.

A sorsolás kulisszatitkai:

A Powerball lottó sorsolása két gépből történik – egyikből a főszámokat, a másikból pedig a pluszszámot húzzák. Mindkét gép gravitációs elven működik, melyek kinézetre hasonlítanak a levegőbefújásos gépekhez.

A sorsolás megkezdése előtt a golyók átlátszó csövekben várakoznak, hogy elindulhassanak vándorútjukra a dob felé. A játék kezdetekor a csövekből beeresztik a golyókat a sorsológömbbe. A gömb alján pörgő lapátok vannak, melyek véletlenszerűen pörgetik a golyókat a tartályban. A gömb közepén felemelkedő csőbe véletlenszerűen belökődnek a labdák, melyek aztán egy átlátszó csövön keresztül kikerülnek a gömbből, egy jól látható tálcára.

Minden húzáson két golyókészletet használnak: fehéret a főszámok, pirosat a Powerball sorsolásához. Minden golyó tömör gumiból készül, súlyuk pontosan 80 gramm. Egy-egy ilyen sorsológolyó 60 dollárba kerül, körülbelül 2-3 évig használják őket, és folyamatosan mérlegelik, hogy nincs-e eltérés közöttük.

Bár maga a sorsolás csak pár percig tart, több mint kétórás előkészítő munka előzi meg. Először a szervező cég négy munkatársa kinyitja azt a biztonságos páncéltermet, ahol a sorsológépeket és golyókészleteket tárolják, majd véletlenszerűen kiválasztanak két gépet és két golyókészletet. 21:30-kor a felszerelést átviszik a stúdióba, majd rendkívüli biztonsági intézkedések mellett behelyezik a golyókészleteket a gépekbe. A golyókat kezelő személyzet kesztyűt visel, hogy még ujjlenyomat se kerüljön a golyókra. Ezután a helyi- és az államközi lottótársaság képviselői letesztelik a gépeket. 22:30-ra minden készen áll a sorsolásra. 23:00-kor a kamerák elkezdik rögzíteni az eseményeket, és megkezdődik a Powerball lottó sorsolása, melyet független könyvvizsgálók ellenőriznek.

Pontosan ez lesz a menet most szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) is, mikor is eldől, hogy megnyeri-e valaki a közel 200 milliárd forintnyi jackpotot, vagy tovább halmozódik az összeg, és folytatódik a lottóláz!

(fortunaweb.hu)

Related posts

Leave a Comment