You are here
nk Hírek 

Sikeres kormányprogram a CSOK.

Sikeres kormányprogram a CSOK.

Az indulása óta 81 ezer családnak, 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény. – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
Három éve, 2015 júliusában indult a program, amelyet azóta többször bővítettek, és egyszerűsítették az igénylését.

A csok egyre népszerűbb, a kormány egyre több családnak tud segíteni abban, hogy méltó körülményeket teremtsen a gyermekvállaláshoz, a gyermekneveléshez.
Az otthonteremtési programon keresztül 232 milliárd forint támogatást fizettek.

Az otthonteremtési program egyik célja az volt, hogy lendületet adjanak az építőiparnak és azon keresztül a gazdaságnak. A célkitűzés sikeres volt: egy év alatt több mint 30%-kal több lakás épült, mint az azt megelőző évben, és az új lakásépítési engedélyek száma alapján arra számíthatunk, hogy ez lesz a dinamika a jövőben is.

A másik célja az volt az otthonteremtési program bevezetésének, hogy segítsék a családokat a gyermekvállalásban. Ez a cél is teljesült, az otthonteremtési programnak köszönhetően 26 ezer olyan család volt, ahol újabb gyermeket vállaltak.

Az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de kapcsolódik ahhoz a kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, az 5%-os kedvezményes áfakulcs, és 5 millió forintig az áfa- visszaigénylés.
Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek.

Folytatni fogják a programot, a 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Jelenleg is van a kormány előtt egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére, felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak hitellehetőséget.

Bár a kormány döntött arról, hogy 2019 végén kivezeti az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5%-os áfát, gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén.
Kormánydöntés még nincs a javaslatokról, az legkorábban ősszel várható.

 

Related posts

Leave a Comment