You are here
Az Erdogan-ellenes erők egy éjszaka alatt elbuktak (Fotó: index) Hírek 

Sikertelen katonai puccs Törökországban

Az Erdogan-ellenes erők egy éjszaka alatt elbuktak (Fotó: index)
Az Erdogan-ellenes erők egy éjszaka alatt elbuktak (Fotó: Index)

Sikertelen katonai puccsot hajtott végre Törökországban a helyi hadsereg azon része, melyek a jelenlegi török elnök hatalmát próbálták megdönteni. A puccskísérletben legalább 200-an meghaltak, 1154-en megsérültek és 1563 katonát letartóztattak országszerte.

A Török Hadsereg elnökellenes része péntek este kezdte meg a hatalom megdöntését, ennek fejében megszállták az ankarai Nemzetközi Repülőteret és az összes járatot törölték, lezárták a Boszporusz hidjait és behatoltak a helyi közszolgálati televízió épületébe is. Ezen felül kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be a puccsisták.

Nem sokkal ezután a török miniszterelnök bejelentette, hogy katonai puccskísérlet történt, de a kormány ura a helyzetnek, majd Erdogan elnök a dél-törökországi nyaralójából üzent a népének és egyúttal megvádolta a kormány Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot a puccs kirobbantásával, de az évek óta amerikai emigrációban élő Gülen cáfolta a kormány vádjait.

Hajnalban az Anadolu török hírügynökség azt közölte, hogy Muharrem Köse ezredeshez köthető a katonai puccskísérlet kirobbantása, majd hajnali 2-kor a kormány bejelentette, hogy meghiúsították a puccskísérletet, ennek ellenére reggel még folytak harcok Ankarában, a kormányerők F-16-os vadászgépekkel lőtték ki a puccsista tankokat.

Déli 12 óra környékén bejelentették, hogy az előzetesen írt 1563 letartóztatott katonák száma már 3000 fölé emelkedett, emellett a török miniszterelnök az éjszakai események miatt a halálbüntetés visszaállítását kérte a török alkotmánybíráktól.

N.M

Related posts

Leave a Comment