You are here
2 Sport 

Sima Bayern győzelem Stuttgartban

Bár a VFB Stuttgart nem adta könnyen magát a tegnapi mérkőzésen, a Bayern Münchennek azért végül nem okozott gondot, hogy folytassa győzelmi sorozatát a Bundesligában.

1A két BL mérkőzés között Pep Guardiola néhány fontosabb alapemberének is pihenőt adott, így aztán olyan játékosok kezdhették a padon a találkozót, mint Thomas Müller, Thiago Alcantara, a pályára sem küldött Philipp Lahm, vagy éppen Douglas Costa. Sebastian Rode a várakozásoktól eltérően nem játszott, Mario Götze viszont zsinórban harmadszor kezdett egy bajnokin, de Javi Martinezt is újfent csatasorba lehetett állítani, valamint Rafinha viszonylagos mellőzése is megszűnt a tegnapi meccsre.
A VFB-nél több alapember (Grosskreutz, Dié, és Ginczek ) is hetek óta sérült, így aztán Jürgen Kramny vezetőedző kezdője maximum a körülményekhez képest számított erősnek.

2A Bayern jobban kezdte a mérkőzést, Ribery szinte azonnal helyzetet is alakított ki magának, ám a védők blokkolni tudták lövését. Az első életveszélyes lehetőség meglepő módon a kontrajátékot preferáló stuttgartiak előtt alakult ki, Didavi közeli lövését azonban Manuel Neuer hárította egy olyan mozdulattal, amely akár a szezon védése címre is nyugodtan pályázhatna. Szabálytalanságokkal tarkított, és helyzetek nélküli percek után teljesen váratlanul jött a Bayern vezetőgólja, mikor is Ribery beadása után az ex-bayernes Niedermeyer és Tyton kapus nem értették meg egymást, és a védő a saját kapujába rúgta a labdát. A müncheniek vérszemet kaptak az öngóltól, és centimétereken múlott, hogy 2 perccel a gól után Lewandowski nem növelte 2-re az előnyt, és az állás nem is változott a félidő végéig. A második játékrész első helyzete újfent Ribery előtt adódott, de a védők végül menteni tudtak a francia klasszis kísérlete után. Az 54. percben dőlt el a mérkőzés, mikro Juan Bernat adott egy remek labdát David Alabának, aki remek lövéssel növelte kettőre a vendégek előnyét. A Bayern játékosai kezdtek rápihenni a mérkőzésre, és ez meg is látszott abból, hogy Götze kísérletein (amelyek nem hoztak valós veszélyt) kívül nem jegyezhettünk fel veszélyes müncheni támadásokat. A VFB szépítő gólja így is gyakorlatilag a semmiből jött, egy védelmi kavarodás után a menteni igyekvő müncheniek egyszerűen Didavihoz passzolták a labdát, aki pókfocis mozdulattal lőtt a hálóba. A hazaiak igyekezték kihasználni, hogy a Bayernt egy picit megzavarta a gól, de sem a góllövő, sem pedig Kostic nem tudott élni a lehetőséggel. 10 perccel a vége előtt, a becserélt Thiago dönthette volna el a 3 pont sorsát, ám lövését Tyton bravúrral tolta a kapufára. Mégsem maradt 1:2 a végeredmény, mivel a meccs utolsó percében még, a szintén becserélt Douglas Costa is elszánta magát egy lövésre, mely védhetetlenül akadt benn Tytopn kapujába, így kialakult a 3:1-es hazai győzelem.

3A Bayern München győzelmének jogosságához nem férhet kétség, hiszen jóval többet támadott a bajnokaspiráns, és a helyzetkihasználással sem akadtak gondok. Bár a csapat ezúttal jobban játszott, mint a Benfica vagy a Frankfurt ellenében azért ez a teljesítmény még mindig messze van az őszi bajor produkcióktól, és az egyéni teljesítmények szintjén is érzékelhetünk némi elmaradást az első fél évhez képest. (Az azonban bizonyos, hogy hetek óta ez volt a legszórakoztatóbb Bayern meccs.)

5A Stuttgart néhány szép akciótól eltekintve felvállalta a vesztes szerepét, és a meccs javarészében nem tudta felvenni a versenyt az ellenféllel, még akkor sem mikor a müncheniek félgőzzel hajtottak. A <hazaiaknál (akiket egyébként újfent meglegyinthet a kiesés szele.) a védelem nem igazán tudott mit kezdeni Riberyvel, a csatárposzton pedig Kravets volt szinte láthatatlan. Az egyetlen pont, ahol felvették a versenyt a bajorokkal szemben, az a középpálya volt, Kostic jól játszott a szélen, a tehetséges Werner (aki azért dobálta is magát rendesen) néhányszor megvillant, Didavi pedig bizonyította, hogy nem hiába lesz nyártól már a Wolfsburg játékosa. A VFB jelenleg 12. a bajnokságban, viszont az 5 pontos előnyük a Werderrel szemben cseppet sem tűnik életbiztosításnak, pláne ismervén a hátralévő meccsek párosításait.

6 A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuer óriási bravúrt mutatott be, mely fontos volt 0:0-s állásnál, ezt leszámítva nem kellett nagyon brillíroznia, és a gólról sem igazán tehetett. Joshua Kimmich megint szépen látta el a feladatát a védelemben (ezúttal szélen), de semmi extrát nem hozott, mint ahogyan David Alaba is csak a gólja miatt tűnt ki a mezőnyből, és Juan Bernatnál sem tudunk többet felemlegetni, mint a gólpasszát. Javi Martinez jó formában van a visszatérése után, valószínűsíthetően a BL-ben is már a kezdőcsapat tagja lehet, Rafinha viszont megint csak a harcosságával hívta el magára a figyelmet, mintsem a játéka szépségével. (Xabi Alonso dettó.) Arturo Vidalt 25 perc után lecserélte Guardiola, és nem is volt túl meglepő az edző döntése, ugyanis a chilei gyakorlatilag egy vadkan módjára futballozott, úgy, hogy már volt egy sárga lapja is. „King Arturo” a tavasz legjobb Bayern játékosai közé tartozik, éppen emiatt is lehet dühítő a tegnapi produkciója. Mari Götze ugyan 2 lövést is kapura küldött, de szürkébb volt mindenkinél a csapatban, ráadásul a párharcainak csak elenyésző részét tudta megnyerni, így nem is csoda, hogy nem játszotta végig a meccset. Robert Lewandowski meccsek óta gólképtelen, és most is csendes találkozót tudhat maga mögött, nem úgy, mint Franck Ribery, aki egyértelműen a mezőny legaktívabb és legjobb játékosa volt tegnap. Cserék: Thomas Müller 64 perc alatt nyújtott egy közepes teljesítményt, Thiago jobban teljesített csereként, mint akinek a helyére bejött, Douglas Costa pedig most kivételesen a befejezésben jeleskedett az előkészítés helyett.

A Bayern München szerdán játssza a Benfica elleni BL negyeddöntő visszavágóját, a bajnokságban pedig majd jövő szombaton koraeste jöhet a Schalke 04 elleni rangadó.

Related posts

Leave a Comment