You are here
IMG_2658 Interjú Nonstop bodybuilding & Fitness 

Személyre szabott fejlődés Bress Rolandtól

Igyekszik a legjobban megismerni tanítványait, hogy ezzel a legmagasabb szinten tudja őket segíteni. Bress Rolanddal beszélgettem személyi edzői munkásságáról.

Személyre szabott fejlődés Bress Rolandtól

 

Hogyan ismerkedtél meg az edzéssel?

Örökmozgó gyermekként természetes volt számomra, hogy a sport fogja kitölteni az életem nagy részét. 3 éves korom óta rendszeresen sportoltam, a lehető legtöbb sportágat kipróbáltam, versenyzői szinten. A súlyzós edzésbe az akkori személyi edzőm, Pogány István hatására szerettem bele. Az ő hozzáállása és szakértelme nélkül nem tartanék itt, ahol jelenleg tartok. Ezt ezúton is köszönöm neki!

Más sportokat is űzöl emellett?
Ami leginkább megmaradt a fitnesz mellett, az a hegyikerékpározás, de az csak hobbi szinten, kikapcsolódásként.

Eddig milyen eredményeket értél el?
Számos megyei és városi atlétika versenyen értem el folyamatos dobogós helyezéseket. Hegyikerékpáros szakágban a legbüszkébb egy országos bajnoki 4. helyezésre vagyok, országúti kategóriában pedig egy amatőr 1. helyem van a Tour de Hongrie körverseny rendezés keretében. Kyokushin karatéban, a súlycsoportomban 5. lettem egy nemzetközi bajnokságon. Talán ezek azok az eredmények, amiket kiemelnék elsősorban.

IMG_267877

Milyen alapvető tanácsokkal látod el téged felkeresőket?
Igyekszem a lehető legjobban személyre szabni a tanácsaimat. Minden ember más és más, nem lehet mindenkire ugyanazt a sémát húzni. Éppen ezért egy alapos beszélgetést követően, amiből kiderül számomra az adott ember életmódja, napirendje, betegségei, stb., tudok csak valóban használható tanácsokat adni.

Mire számíthat az, aki téged választ személyi edzőnek?
Fejlődni fog, és eléri a célját, bármi legyen is az. Amilyen szigorú és következetes vagyok magamhoz, ugyanolyan lelkesedéssel és kitartással állok a velem tréningezőkhöz is. Azonban kiemelném, hogy egyedül ehhez kevés vagyok. Én csak a teremben segíthetek, amikor a vendég kilép onnan, a saját lelkiismeretére van bízva, mennyire tartja be a tanácsaimat. Ez egy közös munka, viszont, ha részéről is megvan a megfelelő hozzáállás és kitartás, egyedülálló eredményeket érhetünk el együtt.

Mivel szoktad motiválni a „tanítványaidat”, ha már fogytán a kedv vagy az akarat?
Azt tapasztaltam, hogy minden embernél más dolog válik be, amivel tudom őket motiválni. Igyekszem a lehető legjobban megismerni a tanítványaim, hogy a legeredményesebben tudjam őket ösztönözni a fejlődésre, személyre szabottan. Egy-egy jól elejtett szónak vagy mondatnak edzéstartás közben óriási jelentősége van. Van, aki nagyobb bicepszet, kerekebb feneket szeretne. Ha lankad a kedv vagy fogytán az erő, sokszor elég csak emlékeztetni a vendéget a kitűzött céljára, esetünkben most a nagyobb bicepszre vagy kerekebb fenékre, máris motiváltabb lesz és keményebben csinálja a gyakorlatot. De ez csak egy példa volt a sok közül.

Heti hány edzést javasolsz azoknak, akik most kezdenék el?
Heti 2-3 edzést mindenképp javasolnék. Ennél többet nem szoktam ajánlani, hiszen sokaknál ugyan hatalmas a kezdeti lelkesedés, és akár minden nap lemennének egyet tréningezni, ilyenkor azonban könnyen áteshetnek a ló túloldalára. A minőséget a mennyiség elé kell helyezni. Edzés alatt rombolunk, a pihenőidőnkben, otthon fejlődünk és regenerálódunk. Ez az egyik legfontosabb alapszabály szerintem, amit a kezdőknek meg kellene jegyezniük.

IMG_266677

Mennyire vagy megelégedve a jelenlegi formáddal?
Sosem vagyok teljesen elégedett az aktuális formámmal, de azt hiszem, ebben a sportban ez egy általános jelenség. Fejlesztgetem, csiszolgatom, ahogy csak tudom. Mindazonáltal, igyekszem elfogadni önmagam és békében élni saját magammal. Ezt nagyon fontosnak tartom.

Vannak olyan ételek, amelyeket nem nagyon lehetne fogyasztanod, de nem tudsz nekik ellen állni?
Nincsenek szerencsére. Elég gyors az anyagcserém, hízásra egyáltalán nem vagyok hajlamos, és az édességeket sem szeretem. Céltudatos vagyok, így, ha egy jó formát akarok hozni, azért mindent megteszek, és 100%-ra követem az adott étrendet.

Mennyi idő jut egy kis lazulásra vagy éppen mozizásra?
Úgy alakítom, hogy jusson egy kis idő ezekre mindig. Fontosnak tartom a kikapcsolódást, kell egy kis idő, amikor az ember egy kicsit mással is foglalkozik, utána sokkal motiváltabban és nagyobb lelkesedéssel tud visszazökkenni a megszokott kerékvágásba. Éppen ezért egy mozi a párommal vagy egy túra a családdal mindig be kell férjen.

IMG_2683777

Milyen jövőbeni terveid vannak személyi edzés, versenyek és az élet területén?
Szeretnék folyamatosan fejlődni a szakmámban, elismert, sikeres edző lenni, aki mindig példát tud mutatni. Talán egy-egy fitneszversenyen is kipróbálnám magam, de nem ez a fő célom. A hobbim a munkám, azt csinálom, amit szeretek.Örülök, hogy a sportban tevékenykedhetek mind a vendégeim, mind magam részéről. Van még egy-két tervem a jövőt illetően, de az egyelőre még az én titkom szeretném, hogy maradjon… 🙂

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

További infókat találtok Rolanddal kapcsolatban:

https://www.facebook.com/rolifitness/?fref=ts

 IMG_26638

Related posts

Leave a Comment