You are here
MINOLTA DIGITAL CAMERA Interjú Non-stop Tapolca 

„Szép” tapolcai festmények falra akasztva

MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA

20 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a művészettel. Tapolcán született így műveiben bemutatásra kerülnek a város különböző épületei, látványosságai a saját látásmódján keresztül. Szép Norberttel beszélgettem festészetről.

Ki fedezte fel, hogy van tehetséged a rajzoláshoz?

 Már általános iskolás koromban is szerettem rajzolgatni, de nem voltam osztály első. Akadt nálam sokkal nagyobb művész is… A mi “bányász gyerek” generációnk nem igazán ringathatta magát olyan álmokba, hogy művészként fog élni. Persze ez akkoriban igazán meg sem fordult még a fejemben.
20 éves korom környékén kezdtem foglalkozni a művészkedéssel. Nyáron a Balaton partján pultosként, összecimboráltam pár portrérajzolóval. Művészi pályám úgymond Badacsonyi “borozósor” környékéről indul.
Mindez a kilencvenes évek közepére datálódik. Közvetlen személyhez tehát nem köthető művészi vénám felfedezése.

MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mit adott számodra a művészet?

Számomra a művészet minden alapja. Minden napom és minden tervem erre épül. Vannak periódusok ugyan amikor fellázadok ellene és megpróbálom meggyőzni magam, hogy másra vagyok hivatott, de ezeken a “krízis helyzeteken” viszonylag hamar túlteszem magam. Számos kiállításon, sok érdekes emberrel ismerkedtem meg. Ügyvéd, orvos, színész, zenész, filmrendező is megtalálható azon emberek között akik “Szép” képet akasztottak a falra. Néhol kisebb gyűjtemény is fellelhető.

A művészek közül van, aki inspirál?
Több művész is inspirált. Legnagyobb hatással Salvador Dalí és Munkácsy Mihály volt rám. Mostanában kortárs művészek munkáit követem figyelemmel. A régi korok művészei közül sokan meghaladták ugyan a korukat, azt azonban, ami manapság körülvesz minket ők legszürreálisabb álmaikban sem tudták volna elképzelni. Manapság minél elmebetegebb egy művész annál eladhatóbb. Az már igazán mindegy, hogy mit fest, sőt az sem biztos, hogy fontos kenegetni egy vásznat. Jó hatással van alkotási folyamatomra a zene. Az esetek nagy százalékában fejhallgatóval festek.

MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Milyen technikával készíted a képeidet?

 Eleinte feszített vászonra festettem olajjal. Aztán  ezt egy idő után unalmasnak találtam. Mostanság olajjal, akrillal, zománccal egyaránt készítem a képeimet. Szedett-vett anyagokra is mint pl.: katonai sátorponyva, amelyet elkészülte után üveglap mögé préselek. Sokkal egyedibbnek érzem így a képeimet mintha egyszerűen boltban vásárolt feszített vászonra dolgoznék. Művészinek érzem már a kép előkészítését is, továbbá az utómunkát is.
Épp most végeztem egy 200 literes olajoshordó projekttel, de kirakati babákra készülő képeim is egyre népszerűbbek.

MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Milyen témát dolgoznak fel a műveid?

Változó. Eleinte szürreális tájképeket festettem. Mondhatjuk úgy ébren megálmodott képeket. Ezeken egy ideig rendesen utolérhető volt Dalí hatása. Több mint 100 ilyen képem készült és rengeteg vázlat van még ebből az időből. Akkor, még hittem az álmaimban. Aztán eltűntek a képeimről a színek és amolyan grafika szerű képek születtek. Jobbára a magányosság érzését keltik ezek a képeim. Érdekes hogy mégis alig maradt egy-kettő nálam.
Megrendelésre készült képeim nélkülözik a stílusjegyeimet. Nem szeretek megrendelésre festeni, sokkal jobban szeretem azt, ha valakinek az “én” képeim tetszenek. Megtisztelő, ha valaki értékeli a gondolataimat.

MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Milyen arányban jelenik meg a műveidben a fikció és a valóság?

Az utóbbi időben programozható emberek kezdtek feltűnni a képeimen. Persze ezt már nem igazán nevezném fikciónak, sokkal inkább a mi futurisztikus valóságunknak.
Virtuális térben virtuális barátok, virtuális kapcsolatok és élethelyzetek. Fölöslegessé váló közvetlen kontaktok. Korunk előre haladtával elég bizonyos kódszámokat megjegyeznünk és gépeink mindent elvégeznek helyettünk. Felgyorsult világunkban nincs idő tanulni. Egy program telepítése az emberi agyra egy pillanat műve. Aztán, ha véletlenül úgy alakul, hogy ledobnak egy idegen bolygóra, még tüzet gyújtani sem fogunk tudni! Jelenleg ez a téma foglalkoztat. Ezt próbálom lefesteni.

12966545_1099727686714850_568305326_n

Tapolcát is több formában megörökítetted mi az, ami megragadott a városban?

Tapolcán születtem. Sok képem készült a városról. Több képet festettem közintézmények részére. Önkormányzat tanácstermében, Tamási Áron Művelődési házban több képem is megtalálható a városról. Továbbá egy tópartról festett képem található a Hunguest Hotel Pelion recepciója mögött is, amely közel 4 méter. Itt állandó kiállításom található. Vízi színpadi háttérképem közel 10 évig volt látható a tóparton. A város Közművelődésért járó kitüntetést is megkaptam.
user_14181810_1280953232356

Mivel foglalkozol mikor nem alkotsz?

Az életem a festészetről szól, ami nem azzal kapcsolatos az csupán fikció!

Milyen terveid vannak a következő évekre?

Szeretnék a képeimmel Németországban is érvényesülni. Jelenleg ott élek. Egy könyv ötlete is megfogalmazódott a fejemben, a kézirat félkész. Rengeteg rajzot tartalmaz Ákos idézetekkel. Ebben nagyon sok munkám van, remélem sikerül úgy befejeznem, ahogy szeretném. A tetoválás gondolata is foglalkoztat. Úgy gondolom a tetoválás is egy kortárs kifejezési forma, amivel kötelező foglalkozni! Tehát vannak még jócskán terveim, de ezekből igazán sosem volt hiány!

Köszönöm szépen a válaszaidat! További sikereket kívánok neked!

További műveket és érdekességeket találtok itt:

https://www.facebook.com/norbert.szep.92?fref=ts

https://www.facebook.com/Norbert-ArtZoom-Design-1638433489736000/

MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA
MINOLTA DIGITAL CAMERA

Related posts

Leave a Comment