You are here
3a Hírek 

SZOCIÁLIS TÜZIFA PROGRAM INDUL AJKÁN

A Fűts okosan! országos kampányhoz csatlakozik a Polgári Összefogás a Városért Egyesület ajkai szociális tűzifa programja, melynek célja, hogy felhívja a családi házakban élő lakosság figyelmét a helyes lakossági fűtés módjaira és a lakossági hulladékégetés tilalmára, káros környezeti hatásaira, amellett hogy segíti a rászorulókat.

A közvélekedéssel ellentétben ma már a légszennyezésben nem a közlekedés és az ipari szektor jelenti a legnagyobb terhelést, hanem a helytelen lakossági tüzelés. Erre igyekszik rávilágítani az országos kampány mellett, helyi kezdeményezéssel az ajkai Polgári Összefogás a Városért Egyesület szociális tűzifa programja is. A program segítségével 2,5 millió forintértékben adományoznak tűzifát közel száz rászoruló ajkai családi számára és kérik őket arra, hogy szállíttassák el az évi egyszeri ingyenes lomtalanítás lehetőségét igénybe véve az égethető hulladékot és szemetet az udvarukról.

A fűtési szezon kezdetével tapasztalható a levegőminőség hirtelen romlása, különös tekintettel azokon a területeken, ahol a lakosság előszeretettel fűt fával vagy szénnel, esetenként hulladékkal. A Földművelésügyi Minisztérium ezért indította el 2015-ben a komplex tájékoztató kampányt Fűts okosan! címmel, melynek fő eleme a tudásbázisul szolgáló www.futsokosankampany.hu honlap.

Ez a program adta az ötletet és a nagylelkű ajkai vállalkozások anyagi támogatása pedig a lehetőséget egy szociális tűzifa program indítására. A Bakonyi Erőmű Zrt., a Miki Trans Kft., a Verga Rt. és a Polgári Összefogás a Városért Egyesület által támogatott program célja, hogy a szokásosnál hidegebb tél miatt a vártnál hamarabb elfogyó tűzifát pótolja a rászoruló Ajka és környéki családoknál. A civil szervezet aktivistáinak önkéntes rászorultságot feltáró munkája segítségével 2017. február végéig kiválasztásra kerül száz Ajka és környéki család, akik egy köbméter kemény tűzifát kapnak abban az esetben, ha vállalják, hogy házuk udvarából eltávolítják az éghető hulladékot, szemetet, törött bútorokat, ruhákat, használt rongyokat.

A karitatív célokon túl, jelentős a kampány környezetvédelmi hatása is. Hozzá járul a tűzifa program, hogy az érintett száz családnál esetleg eltüzelésre szánt hulladék helyett fatüzelés történjen. Így Ajka levegőjébe kevesebb szálló por és káros anyag juthat, ugyanis jelenleg a települések levegőminőségét, így Ajkáét is alapvetően a lakossági fűtés határozza meg.

2

(Fotó: diagramm)

A tűzifa program pályázati felhívása elérhető vált 2017. február 20. napjától a Polgári Összefogás a Városért Egyesület Facebook oldalán, vagy felhívás igényelhető és a jelentkezés leadható a [email protected] e-mail címen is. Ezzel párhuzamosan a lakosság tájékoztatása a helyi újságokon és televíziókon keresztül, valamint Ajka számos pontján elhelyezett plakátok segítségével és minden háztartásba eljuttatott szórólapokon is megtörtént.

PÖVE Ajka

Related posts

Leave a Comment