You are here
11121054_1446071822364543_3165974_n Előételek Nonstop Receptek 

Sztarehorszki Erzsébet – Padlizsán krém

A jellegzetes lila padlizsánból sokféle étel készíthető, de hazánkban legnépszerűbb a padlizsán krém. Kitűnő előétel, saláta, kirántva, palacsintatésztában megforgatva és kisütve, vagy rakottan főétel, levesbe is főzhető, főzeléknek, de töltve, és párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán kelet-Indiából származik, ahol mind a mai napig nagyon sokféle méretű és színű változata létezik. Hazánkban – ahogy egyik neve, a török paradicsom mutatja – török közvetítéssel érkezett. De van hely ahol  „tojásnövénynek” nevezik 🙂 . Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete; formája gömbszerű vagy hosszúkás. Én elsőként egy román származású kolleganőmtől halottam róla, és az ő változata nem annyira ragadott magával, de később egy főzős tv műsorban egy egyszerűbb változatát láttam, amit ki is próbáltam és azóta nagy kedvencemmé vált. Mára már sok ismerősömet ismertettem meg vele és nagyon kedvelik azt, ahogyan én készítem el :).

Hozzávalók:

3-4 db nagyobb padlizsán

1-2 fej hagyma

ízlés szerint:

bors

majonéz

petrezselyem

olíva olaj a hagyma párolásához.

Kiegészíthető: metélő hagyma, vörös húsú paprika, paradicsom, foghagymával, mustár, torma,római kömény, citromlé, szárított paradicsom,metélő hagyma.

Elkészítés: a padlizsánt megtisztítjuk, kettévágjuk, a szárát levágjuk és megszurkáljuk majd sütőben megsütjük kb. 20-25 percig, én szoktam alá fóliát rakni, majd ha kicsit meghűlt lehámozzuk, és felkockázva edénybe helyezzük, ahol kényelmesen összemixeljük egy magas falú edénybe az olajon puhára párolt hagymával. Ha valaki nem annyira hagymarajongó, akkor elég bele 1-2 fej hagyma, (én 4-5 fej hagymát szoktam bele rakni) nagyon hagyma párti vagyok, ezért jóval többet teszek bele. Megfűszerezzük ízlés szerint és jól összekeverjük, majd hűtőszekrénybe tároljuk fogyasztásig. Ha valakinek van lehetősége, akkor grillezze szabadtűzön a padlizsánt, mert akkor sokkal hangsúlyosabb finomabb az íze. Úgy az igazi, ha hagyjuk egy éjszakát állni, hogy összeérjenek az ízek.

 11640399_1446071142364611_227965144_o

11277893_1446071302364595_602515077_n

11541315_1446071292364596_1665504287_n

11541198_1446071285697930_2135138009_n

11653217_1446071299031262_1282839461_n  11651072_1446071375697921_907171267_n

11667947_1446071359031256_877722291_n

11647190_1446071369031255_538568067_n  11124421_1446071372364588_389435670_n 11349997_1446071305697928_56034914_n 11124250_1446071385697920_1338954620_n    11541069_1446071342364591_1945903206_n

Tálalás: lilahagyma, paprika, paradicsom esetleg tojás 🙂 …. stb. általában kenyérrel, pitával és sajtokkal fogyasztják.

A házi majonézhez szükségünk lesz 1 db tojássárgája,1 dl napraforgó olaj,1 csipet ,0.5 teáskanál porcukor,1 ek citromlé,1 csipet bors (őrölt) és 1 kk mustár.

A tojássárgájához az olajt csak nagyon kis mennyiségben folyamatosan adagoljuk kevergetés mellett.

11651036_1446071962364529_2024832279_n

készítette: Sztarehorszki Erzsébet

Related posts

Leave a Comment