You are here
16836685_429357074073401_433271321835295366_o Non-stop Sümeg 

A tapolcai “Életlehetőség” 50 milliós fejlesztést hajt végre Sümegen

A tapolcai “Életlehetőség” Szociális Nappali Intézmény Nonprofit Közhasznú Kft. 149.996.765 ft támogatást nyert el pályázaton. Horváthné Somogyi Ildikóval az intézmény vezetőjével, valamint az ötlet projektgazdájával beszélgettem a sikeres pályázatról és a fejlesztésekről.

Először is szeretném megköszönni Fenyvesi Zoltánnak a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnökének a pályázatban nyújtott szakmai segítséget, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzatnak, hogy támogatták pályázatunkat.

Köszönetemet szeretném kifejezni Végh Lászlónak, Sümeg város polgármesterének, hogy kezdetektől fogva , felkarolta és támogatta az elképzelésünket, hozzájárulva ahhoz, hogy Sümeg térségében is megtudjon valósulni a fogyatékkal élők minőségi ellátása, foglalkoztatása.

Mekkora összeggel érinti Sümeg városát a fejlesztés és kivel vették fel a kapcsolatot? 

Sümeg Város Önkormányzatával vettük fel a kapcsolatot, hogy a településen épületet biztosítsanak az ellátáshoz. Ennek eredményeként az önkormányzat a régi óvoda épületére vonatkozóan adott lehetőséget arra, hogy használati jogosultságot szerezzünk a projekt megvalósulása esetén és oda megtervezhettünk egy 20 fő kapacitású ellátó épületet. A fejlesztésekre hozzávetőlegesen 50 millió forint felhasználásával kerül sor.

Milyen adottságokkal rendelkezik az épület és milyen fejlesztésekkel kell számolniuk?

Az épület egy kb. 1800 m2 alapterületű ingatlanon helyezkedik el. Ennek okán, részleges belső átalakítást, akadálymentesítést, energiahatékonysági elveket szem előtt tartva készült el a felújítási tervünk.

Az átalakítás során a 20 fős kapacitáshoz igazodva kerülnek kialakításra az épületben a helyiségek, a tapolcai telephelyhez hasonlóan:

1.) Két foglalkoztató, étkező, pihenő helyiség létesül.

2.) Az épület projektarányos akadálymentesítése valósul meg.

3.) Oldalirányú hőszigetelés.

4.) Nyílászáró csere.

5.) Gépészeti-villamossági korszerűsítés.

6:) Napelemes, napkollektoros rendszert fogunk telepíteni.

Eszközbeszerzésre az új intézmény miatt szükség lesz-e?

A projekt része a felújításhoz kapcsolódóan egy kis léptékű eszközbeszerzés is:

Az épület működtetéséhez szükséges  bútorok, gépek beszerzésére kerül sor.  Erre azért van szükség, hogy a felújított terek funkciói teljes mértékben használhatóak legyenek.  Az eszközök kiválasztásánál figyelemmel voltunk az ellátottak életkori sajátosságaira , egészségi, mozgási állapotára is.

Mi a legfontosabb célkitűzés a projektben?

Projektünk keretében bővítjük a fogyatékos személyek körében ellátottak körét, mivel a jelenlegi, kizárólag felnőtt ellátottak számára biztosított szolgáltatásunk bővül, a projekt megvalósítását követően a fogyatékos gyerekek ellátását is vállalni fogjuk. Így mind a felnőtt, mind a halmozottan sérült gyermekek számára minden fogyatékossággal élőnek (látás, hallás, mozgás, értelmi) biztosítva lesz az ellátása.

A felújítás eredményeként milyen változások lépnek életbe?

A felújítások eredményeként olyan létesítmények alakulnak ki, melyek megfelelő hellyel, megfelelő környezetet biztosítva szolgálják a fogyatékkal élők nappali ellátását, energia hatékony módon üzemeltethetőek.

Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást, sok sikert kívánok a fejlesztéshez!

Következő cikkemben folytatjuk a tapolcai fejlesztéssel: http://nsppress.hu/150-millio-forint-tamogatast-nyert-tapolcai-eletlehetoseg/

Related posts

Leave a Comment