You are here
A merénylő ezzel a fehér kamionnal követte el a merényletet, amelyben a rendőrök lelőtték (Fotó: AFP) Hírek 

Terrortámadás Nizzában: 84-en meghaltak, 100-an megsérültek

A merénylő ezzel a fehér kamionnal követte el a merényletet, amelyben a rendőrök lelőtték (Fotó: AFP)
A merénylő ezzel a fehér kamionnal követte el a merényletet, amelyben a rendőrök lelőtték (Fotó: AFP)

Járókelők közé hajtott egy fehér kamionnal egy terrorista tegnap este a franciaországi Nizzában, akik a francia nemzeti ünnep alkalmából megtekintették a tűzijátékot. A tragédiában legalább 84-en életüket vesztették és nagyjából 50-en megsérültek, köztük egy magyar nő is, a rendőrök lelőtték a merénylőt. A terrortámadás miatt a francia elnök 3 napos nemzeti gyászt rendelt el.

Lapértesülések szerint a támadást egy 31 éves tunéziai férfi hajtotta végre a Promenade des Anglais nevű sétányon, ott 80 kilométeres óránkénti sebességgel gázolta el az ottani ünneplő tömeget, 2 km-en keresztül, majd a kiérkező rendőrök lelőtték a sofőrt. A merénylőnek állítólag volt egy társa, ő kiszállt, a tömegbe lőtt, majd elmenekült, azóta is keresik. 

A francia sajtó még arról is ír, hogy a merénylő kamionjában gránátokat és fegyvereket is találtak a rendőrök, illetve azt is tudni vélik, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe – az információkat a nizzai körzetvezető is megerősítette, hozzátéve, hogy a merényletben elhunyt a francia rendőrség egyik magas rangú személyisége, hogy kiről van szó, nem lehet tudni.

A francia tv-csatornák beszámoltak arról, hogy a támadás alatt nagy pánik tört ki a tömegben, a gázolás és a lövöldözés nyomán, az eset miatt Francois Hollande francia elnök válságtanácskozást hívott össze az éjjel, majd telefonos megbeszélést folytatott a francia kormányfővel és a belügyminiszterrel, utóbbi a mai nap folyamán utazik Nizzába. Az eredetileg július 26-án megszüntetni kívánt rendkívüli állapotot most októberig hosszabbítja meg a francia kormány.

A magyar külügy információi szerint egy magyar nő könnyebben megsebesült a nizzai merényletben – mondta Menczer Tamás a Külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a hölgy már hazatelefonált a Székesfehérváron élő édesanyjának és jelenleg a szálláson várja a segítséget. Egy másik, Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után.

A tavalyi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merénylet óta ez a második terrortámadás a nyugat-európai országban.

N.M

Related posts

Leave a Comment