You are here
Tüntetők Manausban (Fotó: Reuters) Hírek 

Több millióan követelték a brazil elnök lemondását

Tüntetők Manausban (Fotó: Reuters)
Tüntetők Manausban (Fotó: Reuters)

Vasárnap több millió ember vonult ki Brazília utcáira azt követelvén, hogy a jelenlegi elnök Dilma Rousseff mondjon le.

Az országszerte kialakult tüntetéssorozat azért volt, mert a brazil népnek elege lett az egyre nagyobb mértéket öltő korrupciós ügyekből, a napokban a Petrobras olajcégnél kialakult korrupciós botrány pedig olaj volt a tűzre, a botrányban érintett a volt brazil államfő Lula da Silva, valamint több magas rangú brazil parlamenti képviselő, elsősorban a kormányzó Brazil Munkáspártból.

A Petrobras állami olajcéggel kapcsolatos korrupciós vizsgálat fő fejleményei voltak napokkal ezelőtt a Lula da Silva volt brazil államfő elleni vádemelés pénzmosás és vagyon eltitkolása gyanújával, majd az ügyészségi kezdeményezés, hogy Lula da Silvát helyezzék előzetes letartóztatásba. A politikus 2003 és 2010 között volt elnök, amikor az ügyészség szerint az állítólagos vesztegetési esetek többsége történt az állami olajvállalatnál.

A rendőrség közlése szerint 150 városban vonultak ki az emberek az utcára Rousseff lemondását követelve, csak Sao Pauloban 500 ezren tüntettek, országos szinten 3 millióan voltak a tüntetők.

N.M

Related posts

Leave a Comment