You are here
12395387_920926671316806_551745467_n Interjú Kreatív Nonstop kreatív 

Többmilliós nézettségű magyar kézműves

A fontos szempont a kreatív videóinak az elkészítésénél, hogy dekoratívak és hasznosak legyenek. Emellett mindig szem előtt tartja az újrahasznosítást is. Dóbiász Anikóval beszélgettem kreatív munkásságáról.

703004_920925931316880_1082163298_n
Ajándék tasak

 

Mikor kezdted el a kreatív munkálkodást?

Amióta az eszemet tudom, mindig alkottam valamit. Szerencsés voltam, mert a szüleim fonallal dolgoztak, így állandóan körül voltam véve szebbnél szebb alapanyagokkal. Volt egy makramé virágtartónk, amit addig szemléltem, míg rájöttem, hogyan tudnám leutánozni. Sikerült! Ekkor 13 éves lehettem. Ez volt az első igazán szép alkotásom. Akkor ráéreztem az alkotás folyamatának örömére. De a legfontosabb maradandó és mindent meghatározó érzés is innen ered, miszerint ha látok valamit, meg tudom csinálni 🙂 Az alkotáshoz pedig elengedhetetlen az önbizalom. Rengeteg technikát sajátítottam el az évek során. Olyanokat is, amiket sokan nem ismernek, vagy a feledés homályába merültek. Tartottam is néhány kézműves oktatást, ahol pozitív visszajelzéseket kaptam. Szerettem volna széles körben megosztani illetve megörökíteni az általam ismert módszereket és a saját ötleteimet, így 3 éve kézműves oktató videókat kezdtem készíteni.

Melyek szerinted a legfontosabb szempontok az általad készített tárgyaknál?

Legyen szép és használható! 🙂 A videóimat nagyjából 4 csoportra lehet osztani:

Fonal- és textiltechnikák, origami és papírtechnikák, mintarajzolás: itt főként dísztárgyak elkészítését mutatom be, így természetesen a szépség a legfontosabb. A nagy kedvencem mégis az újrahasznosítás, ahol a szépség mellett nagy szerepet kap a hasznosság, gazdaságosság és a környezetvédelem. A nézők szempontjából fontos szempont még az egyszerűség. Egyszerű alapanyagok, egyszerű technikák.

1898954_920925814650225_372671094_n
Kusudama gömb

Mitől egyediek szerinted a videóid, ötleteid?

Amikor szükségem van valamire, szeretem itthon megtalálható alapanyagokból elkészíteni azokat, nem pedig horror áron megvásárolni. Az ezekből az ötleteimből készült videóim attól egyediek, hogy nagyon sokan vannak, akik nem is engedhetik meg maguknak, hogy drága dolgokat vásároljanak. Sokan szeretnek saját kézzel készített tárgyakat használni vagy ajándékozni. Illetve sokan gondolkodnak környezettudatosan is. És ez nagyon jó! 🙂

Milyen alapanyagokat használsz?

Az én alapanyagraktáram 🙂 tele van WC papír gurigákkal, kimosott tejes dobozokkal, kartondobozokkal, apró dobozokkal, műanyag flakonokkal, növényi termésekkel és persze szép papírokkal, fonalakkal, festékekkel, szalagokkal.

12380179_920920667984073_856867017_n
Tojás hímzőfonallal dekorálva

Milyen visszajelzést kapsz a látogatóktól?

A kommentek szinte mindegyikében tetszését, örömét fejezi a néző. Sokan ki is próbálják. Elkészítik maguknak vagy ajándéknak. Kapok néhány kritikát is, de ezek is inkább építő jellegűek, aminek szintén örülni szoktam, hiszen így tudom fejleszteni a csatornámat.

Az ünnepek közeledtével tudnál esetleg ajánlani egy pár ötletet, amivel könnyen és gyorsan tudnak akár karácsonyi díszeket készíteni vagy bármit, ami a karácsonyi időszakhoz tartozik?

Van sok ajándékdobozos videóm. Néhány ezek közül:

Az utolsó két videóm kifejezetten karácsonyi dekorációs

Mit csinálsz, mikor nem a kreatív ötleteidet osztod meg a youtube-on?

Alapesetben vegyész vagyok és környezetvédő technikus. Két gyermekemet nevelgetem, mézeskalácsot készítek, arcot festek, makramézok, oktatok.

A családtagok mennyire veszik ki a részüket néha egy-egy kreatív munkálkodásból?

Férjemnek köszönhetem a videózáshoz szükséges informatikai hátteret. Gyerekeim, szüleim, bátyám és családja lelkes rajongóim 🙂 A bátorítás mindig jól jön. A gyerekek sok módszert kipróbálnak, így van visszajelzés arra is, hogy akár 6- 12 évesen is meg lehet valósítani. Így ők egyben a teszter személyzetem is.:)

De például a mágneses könyvjelző videó 12 éves kislányom ötlete nyomán született:

Milyen terveket, további ötleteket tartogatsz még?

Ami a karácsonyhoz fűződik: gyufás skatulyából adventi kalendárium, angyalka fenyődísz. Hosszú listám van a még fel nem vett videókról 🙂

Köszönöm a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Related posts

Leave a Comment