You are here

Török zöldség zúdulhat a magyar piacra

Fotó: agroinform.com
Fotó: agroinform.com

Nagyobb menyiségben jelenhet meg az uniós, ezzel együtt a magyar piacon is a török zöldség és a gyümölcs az orosz embargó után – írja a Világgazdaság.

Jövő januártól megugorhat az Európai Unióba Törökországból érkező élelmiszerimport, azt követően, hogy Oroszország élelmiszer-embargót hirdetett Ankarával szemben. Az orosz kormány azért vezet be büntetőintézkedéseket, mert a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében.

A kedden megjelent kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli, uborka, citrusfélék, alma, szőlő, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva és eper) mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem bevinni Oroszországba.

Mint írják, a mostani tilalmi listában a legjelentősebb tétel a zöldségeké és gyümölcsöké, ezeket Törökország nagy mennyiségben és jó minőségben termeli. Ezekből a termékcsoportokból évente 150 millió dollárnyi árut juttattak el török piaci szereplők Oroszországba.

A lap szerint a januártól feleslegessé váló áru bizonyára utat keres majd magának, valószínűleg az uniós piacokon is. Már jövő év elején akár a magyar boltokban is megjelenhet a viszonylag korai török paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli és uborka. Ezenfelül nagy mennyiségben érkezhet az uniós piacra számos gyümölcs is, például citrusfélék, alma, szőlő, körte, több csonthéjas és az eper is.

Az orosz embargó miatt már az EU-ban is számottevő élelmiszer-feleslegek mutatkoznak: tavaly nyár óta jelentős zöldségtöbblet alakult ki az európai piacokon, és azóta is alacsony árszinteken mozog több más élelmiszercsoport is, így például a tejtermékek vagy a húsfélék, húskészítmények.

(Magyar Nemzet)

Related posts

Leave a Comment