You are here
Szigligeti vár Ajánló Vidék 

Történelmi utazás a Szigligeti várba

IMG_20160214_134936

A vár hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjaként tartják számon, amely a Balaton északi partján található. Az ember bárhonnan érkezik mindig szemünk elé tárul. A vár weboldalán olvasható, hogy azon kevés várak közé tartozik, amely a török hódoltság alatt nem áll török fenn hatóság alatt. De sajnos a Habsburgok által felrobbantásra került.

A Szigligeti vár nagyban meghatározza a Balaton-felvidék tájképét ez Szigliget település mellet. A Balaton egykori szigetét képző vulkanikus hegy kúpján épült fel a középkorban.

IMG_20160214_135131-768x1024

A király által is kedvelt vár

1260-1262 épültek a legkorábbi részei a kettős torony között kialakított palotarész és az azokat körbeölelő védfalak, ezeket a bencések alakították ki. IV. Bélának megtetszett a vár így 1262-ben meg is szerezte magának. A királyi vár biztosítását a Pok nemzetséghez tartozó Móriczhidai család végezte el.

Későbbiekben 1441-ben ezt a jogot I. Ulászló Némai Kolos Jeromosnak adományozta, de 1445-ben már az Újlakiak kezében volt és a családnál maradt 1521-ig. 1531-ben az akkoriban éppen Habsburg Ferdinánd királyt pártoló enyingi Török Bálint kapott rá adománylevelet, ezért parancsára Martonfalvay Imre deák vonult fel ostromára nagyobb sereggel. A felsővárral szembeni sziklára húzatta fel ostromágyúit, aminek láttán a megrémült őrség első szóra feladta posztját. Imre deák átépíttette és kibővíttette a várat; 1531-40 között írt naplójában több adat maradt fenn az ostromról illetve az építkezésről.

IMG_20160214_133349

A vár sorsa a török időkben

 A török hódítókkal szemben Szigliget is részévé vált a végvárrendszernek. Ebben az időben a Lengyel nemesi családból származó Magyar Bálint várkapitány parancsolt benne. A 16. században már elavult várnak számított, mivel nem esett bele a fontosabb hadjáratok útvonalába, elmaradt a korszerűsítése is. A korabeli feljegyzésekből megtudhatjuk, hogy a somogyi partot uraló pogányok sokszor áteveztek hajóikkal, hogy kirabolják a keresztény falvakat. Ellenük emelték a part menti magaslatra az „Óvárt”, ami a régészeti kutatások szerint a magyar naszádosok bázisa volt: innen figyelhették az ellenséges hajókat.

IMG_20160214_134402

IMG_20160214_134315

A vár pusztulása

Sajnos a vár hasonló sorsa jutott mint társai. A magaslaton kialakított vár egyik tornyába villám csapott, amelyben puskaport tároltak így felrobban és leégett a nagyobb része.

A lengyel családnak, már nem volt lehetősége arra, hogy helyre állítsák és a török időkben teljesen elvesztette harcászati jelentőségét.

1702-ben a többi várhoz hasonlóan I. Lipót ezt pusztulásra ítélte, a Rákóczi-szabadságharc idejére használhatatlan állapotba került, ami még megmaradt belőle azt pedig a környékbeli lakosság építkezési célra felhasználták. 1913-ban, 1953-ban és 1965–66-ban megerősítették a falakat.

fdgdfgdf

Jelenkori állapot

2013. december 19-én átadták a közel 302 millió forintból megújult szigligeti Várat, amely a mai kornak megfelelően a turisták igényeinek megfelelően került átalakításra. Az átfogó megújulás folyamán új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek teljesebb képet adnak a vár eredeti kinézetéről. Emellett új kiállítótereket alakítottak ki, kápolnát és kovácsműhelyt. A korra jellemző egyéb kiegészítők, például a konyhai használati tárgyak, ágyúk segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a vár lakóinak mindennapjaiba. A várkamerák, a felsővár Bencés tornyának egykori- villámcsapás miatt- felrobbanásának élményét a látogatók 3D Kronoszkóp berendezésekkel érhetik el. Az érintőképernyős terminálok segítségével új képet kaphatnak a látogatók a Szigligeti várról, annak korabeli életéről.

 

Történelmi utazás a Szigligeti várba

Szigligeti vár

 

Szigligeti vár

Szigligeti vár

További infókat találtok itt:

http://www.szigligeti-var.hu/

https://www.facebook.com/szigligetivar/?fref=ts

Forrás:

http://mult-kor.hu/20131216_megujulta_szigligeti_var

http://www.magyarorszagi-varak.hu/nyomtathato_verzio/rekonstrukcios_fejlesztesek_a_szigligeti_varban/

http://balaton.varosom.hu/latnivalok/varak-kastelyok/Szigligeti-Var.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szigligeti_v%C3%A1r

Related posts

3 thoughts on “Történelmi utazás a Szigligeti várba

  1. Szakonyi Balázs

    Szuper cikk!

  2. muir

    Füzért is elkezdték újjáépíteni..

Leave a Comment