You are here
Tovább csökkennek az adók - Benyújtotta a PM a jövő évi adótörvényt Hírek 

Tovább csökkenhetnek az adók jövőre.

Tovább csökkenhetnek az adók jövőre.

A kormány ígéretéhez híven nem tett le azon szándékáról, hogy egy stabil és kiszámítható költségvetés terhe mellett csökkentse az állampolgárokat, vállalkozásokat terhelő adókat ezzel is támogatva a lakosságot és a családokat. Jövőre mindenki számára jobb lehet, amennyiben a Parlament elfogadja a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot.
Rajtunk nem fog múlni! -írja Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő Facebook oldalán. Nézzük a bejegyzést és a részleteket:

Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslat.

Ha az Országgyűlés elfogadja, az adminisztráció-csökkentés mellett jövőre több száz milliárd forintot hagynak az adócsökkentések a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

A kormány adócsökkentési politikája jövőre is folytatódik. Jövőre is biztosítja a kormány az Európában egyik legalacsonyabb 15%-os személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9%-os társasági adóját.

A családi adókedvezmény tovább bővül.A következő esztendőben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal – összesen márhavi 40 ezer forintra- emelkedik, amely összességében 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.

Folytatódhat a vállalkozások által fizetendő úgynevezett szociális hozzájárulási adó mérséklése is. A közteher a mostani 19,5%-ról 17,5%-ra csökkenhet jövőre. Egy év alatt az egy százalékpontos csökkentés 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban.

A kormány céljával összhangban, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legalacsonyabb adó terhelje, jövőre – a baromfihús, sertéshús, a friss tej, és tojás után – egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű – 5%-os – lesz. Ezzel a módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

A nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15% személyi-jövedelemadót kell fizetn Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnőhet.

Öt adófajta szűnik meg jövőre. A javaslat szerint 2019-től már nem kell senkinek 75 %-os különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad. A csökkenő szociális hozzájárulási adóval négy év múlva – amikorra akár 11,5% lehet a mértéke – sokkal jobban járnak az ehos jövedelmet szerzők.

Jövőre kedvezőbb lesz ún. felső-határszámítási szabály is. Így ha valaki pl. a minimálbér dupláját keresi, annak nem kell az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie. Az új szabályozás tehát összességében kimondottan kedvező például azoknak a vállalkozóknak, akik nem a minimálbérre jelentik be magukat.

Jövőre újabb adópolitikai eszközök segíthetik az egészség megőrzését és védelmét: 2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20%-kal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

Mindezek mellett csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A vállalkozások adózással töltött idejének jelentős csökkentését szolgálja többek között az, hogy jövőre az adóhivatal a kifizetők adatszolgáltatását alapul véve az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.

A jelenlegi cafetéria-rendszer jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért jövőre a Szép-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafetéria-elem.

Az egyszerűsítés mellett a kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal. A lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

A vállalkozások segítése érdekében a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszerét is átalakítjuk. A megváltozott, kedvezőbb munkaerőpiaci környezetben a szabályozás már nem a munkahelyek védelmére kell, hogy koncentráljon, hanem újabb emberek munkaerőpiacra való bevonására.

Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.

Jövőre az adatszolgáltatás iránya is megfordul: a meglévő adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. További kedvező változás, hogy a kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetőek.

Tekintettel arra, hogy az új foglalkoztatást bővítő struktúra támogatja a pályakezdőket, megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény.

A másik lényeges szerkezeti változás az 55 éven felüliek foglalkoztatásának támogatását érinti, amelyet többek között azért sem szükséges fenntartani jövőre, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, ugyanis egyáltalán nem kell szochot fizetnie a munkáltatónak.

Related posts

Leave a Comment