You are here
Vay Ádám a magyar-finn vb-meccsen (Fotó: jegkorongblog.hu) Hírek Sport 

Újabb magyar folytatja karrierjét az NHL-ben

Vay Ádám a magyar-finn vb-meccsen (Fotó: jegkorongblog.hu)
Vay Ádám a magyar-finn vb-meccsen (Fotó: jegkorongblog.hu)

Nem kellett sokat várni arra, hogy újabb magyar játékos kerüljön az észak-amerikai profi jégkorongligába (NHL), ugyanis a Minnesota Wild 2 éves megállapodást kötött az idei A-csoportos jégkorong-világbajnokságból kieső magyar válogatott kapusával Vay Ádámmal.

A 22 éves, 196 centis kapusra vélhetően az oroszországi vb-n figyeltek fel rá, amikor Finnország és az Egyesült Államok ellen ő védte a magyarok kapuját, akkor szenzációsan teljesítette a feladatát és oroszlánrésze volt annak, hogy a finnek ellen csak 3-0-ra kaptunk ki, azon a meccsen 51 kaput eltaláló lövésből 48-at fogott ki, ami 94,1%-os védési teljesítményt jelent.

Vay nem először játszana Amerikában, korábban 2013 és 2015 között a Western States Hockey League-ben (WSHL) szereplő El Paso Rhinos-nak volt a kapusa, ott 58 meccsen védett és jónak mondható 93%-os teljesítményt nyújtott, első szezonjában pedig megnyerték a bajnokságot és akkor megválasztották a szezon legjobb kapusának is. Az idei szezont Debrecenben töltötte, ahol a Debreceni HK-val a negyedik helyen zárták a magyar bajnokságot.

Vay Ádám lehet az ötödik magyar az NHL történetében, korábban Gröschl Tamás, Szuper Levente, Vas János és Nagy Gergő fordult meg a tengerentúli sorozatban.

N.M

Related posts

Leave a Comment