You are here
2 Sport 

Újabb rangadót nyert meg a Bayern München

A szombatit nyugodtan nevezhettük a rangadók napjának is a kontinensen: Németországban a Bayern München és a Schalke 04 játszotta a nap slágermeccsét.

5Rangadó lévén Pep Guardiola több helyen is megváltoztatta csapata összeállítását: A legnagyobb feltűnést Mehdi Benatia keltette, aki ezúttal kiszorította Jerome Boatenget a kezdőből, valamint Arjen Robben ezúttal megnyerte a maga külön harcát Kingsley Comannal szemben. (Az evidens ténynek számított, hogy egy ilyen rangadón Lahm és Xabi Alonso kezd Rafinhábal és Kimmichel szemben.) A Schalke a lehető legjobb kezdőcsapatával állt ki a rangadóra: a müncheniektől kölcsönvett Hojbjerggel a fedélzeten. Andre Breitenreiter nem kockáztatott sokat, hiszen ezúttal is egy támadóval áll ki, és végül Huntelaar kapta meg a bizalmat Di Santoval szemben.

A meccset a Bayern kezdte jobban, az első percekben többször is veszélyes szituációt sikerült teremteni a hazai kapu előtt,ám a gól egészen a 9. percig elmaradt. Egy szöglet után Alaba lőhetett kapura, lövése felpattant az egyik geiserkircheni védő lábán, és a kapuba vágódott. Újabb ö perc telt el, és az ember kezdte elkönyvelni, hogy a bajorok egy újabb rangadón mossák fel ellenfelükkel padlót, amikor egy katasztrofális védekezési helyzetet kihasználva Max Meier egalizált.
Ezt követően ugyan a Bayern játékában lehetett látni, hogy felpiszkálta a játékosokat a gyors egyenlítés, ám a félidő végéig csak veszélytelen kísérletezgetést láttunk Lewandowskiék részéről.
A Schalke játékosok főként kontrákat vezettek, ám a legtöbb ilyen támadásnak nagyobb volt a füstje, 3mint a lángja. A második félidőben a Bayern magasabb fokozatra kapcsolt, de Mülleré s Robben is kihagyta a maga lehetőségét. A 69. percben aztán megtört a jég, Javi Martinez nem tudott időben visszaérni a saját kapujához, és Robben pont az előrehúzódó spanyol fejére varázsolta a labdát. (2:1) Ezt követően jött a Bayern legjobb periódusa, hiszen a hátralévő időszakban négy-öt percente jött a játékosok részéről az újabb helyzet, ám Lewandowski kapufát lőtt, Lahm életveszélyes lövését Fahrmann fogta, Robben fejese pedig fölé szállt. Az utolsó percben aztán Thomas Müller tett pontot a kérdésekre, mikor is egy szép lövéssel 3:1-re módosította az eredményt.
A meccs krónikájához tartozik, hogy David Alabat sérülés miatt lecserélték, és bár kérdéses a játéka a BL meccsen, nyilvánvaló, hogy nem kell sok időt kihagynia.

Az igazat megvallva , hiába távolodtak el egymástól a csapatok, a Veltins Arénában általában nehezebben megy a Bayern Münchennek,mint mondjuk akár a dortmundi stadionban. Nem tudom ennek mi lehet az oka, de a rekordbajnok megint percekig kereste önmagát, és csak a második félidőben vette át totálisan az uralmat ellenfele fölött. (Nyilvánvaló azért, hogy az eső is közrejátszott ebben a játékban.) A lényeg azonban, hogy a nagyobb tudás ezúttal csapatszinten diadalmaskodott, egyénileg senki sem volt a kiemelkedő kategóriába sorolható. Az utolsó 25 percre azért változott a játék képe, és a körülményekhez képest itt azért már fel-fel villant az a csapat, amelyet a BL nagy esélyesének tartanak.

4A Schalke játékára igazából nem lehet panasz, hiszen amellett, hogy kontrafocit játszottak, nem próbálták meg unalomba fullasztani a mérkőzést. (Lásd Eintracht Frankfurt.) Annyi azonban bizonyos, hogy ez a csapat jelenleg nemhogy a Bayern, de még a Dortmund vagy a Wolfsburg szintjét sem éri, így aztán banális elvárás lenne a játékosoktól a BL selejtező kivívása. (Az EL helyre szinte biztosan oda érnek.) A nagyobb ászaik közül Huntelaar inkább a Milanos formáját idézte, mintsem a korábbi német gólkirályt, Sanénak csak momentumai voltak, Hojbjerg pedig kevéssé tudta bizonyítani, miért is férne be a másik csapatba mondjuk jövő ősszel. Akiket kiemelnék pozitív irányba, az a munkáját megint alázattal végző Hoewedest, valamint Max Meyert, akit már most el tudnék képzelni egy királykékeknél nagyobb csapatban is.

2A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: A hazai szurkolók által bírált Manuel Neuer a körülmények áldozata lett a kapott gólnál, azt a pici hibát leszámítva megint szinte semmi dolga nem akadt. Meglepő módon mind a négy védő eléggé gólveszélyesen játszott: Lahm szinte középpályán teljesített a második félidőben, Javi Martinez egy 2,5 éves rossz sorozatot tört meg a góljával, David Alaba pedig idénybeli formáját mutatta egészen a sérüléséig. A kezdőcsapatba visszatérő Mehdi Benatiat külön is kiemelném, mivel 3 hónap után lépett újra kezdőként pályára, és hanyag eleganciával helyettesítette az idényben is kiemelkedő Jerome Boatenget. Xabi Alonso általában jól játszik a Schalke ellen, most azonban szürke volt a játéka, Arjen Robben pedig hiába adott gólpasszt nagyon pazarló módon játszott. Ahogy a meccs kommentátora is elmondta Müller nem játszott jól, de lőtt egy gól, és így az egész teljesítményét más megvilágításba helyezte. Douglas Costa ezúttal elmaradt a korábbi játékától, Arturo Vidal viszont megint igyekezett kihozni magából a maximumot. Lewndowski helyzetkihasználására ezúttal is lehet némi panaszunk, a lengyel mezőnytékára azonban már kevésbé illenek a negatív jelzők.
A cserék közül sem Boateng, sem Kimmich, sem pedig az ex-schalkés Rafinha nem igazán tudott bizonyítani ezen a meccsen.

A Bayern München kedden az Olimpiakost fogadja a Bajnokok Ligájában, jövő szombaton pedig Dárdai Pál Herthája látogat az Alliabz Arénába.

Related posts

Leave a Comment