You are here
11038727_961851613838847_5778504361719241538_n Non-stop Tapolca 

Újabb TOP pályázatokkal támogatja a kormány Ajkát és Tapolcát.

Fenyvesi Zoltán a  Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, és a Fidesz-KDNP Veszprém megye 3. sz. választókerületi elnöke tartott ma sajtótájékoztatót Ajkán.

Ajka és Tapolca újabb pályázatot nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. A TOP – 7.1.1-16 jelű Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése című CLLD pályázat keretében a kormány Ajkát 400 millió Ft-tal, Tapolcát 250 millió Ft-tal támogatja. Egy település lakosságszáma alapján pályázhatott pénzösszegre, így Ajka maximum 800 millió, míg Tapolca maximum 500 millió Ft-ra. Több egyeztetést követően Ajka 400 millió Ft-ot, Tapolca pedig 250 millió Ft-ot nyert a program megvalósítására.

A pályázattal cél, hogy a helyi lakosság, civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok együttműködésével, illetve kezdeményezésére olyan, a helyi társadalom- és gazdaságfejlesztést támogató, közösségfejlesztési folyamatokra építő és a helyi identitástudatot erősítő komplex stratégiák szülessenek, amelyek az adott város társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődését szolgálják.

Ajkán a projektet a Kristály-völgy Terület és Vidékfejlesztési Egyesület irányításával a Kapocs Akciócsoport valósíthatja meg civil szervezetek, vállalkozások, önkormányzati intézmények és az önkormányzat közreműködésével. A 400 millió Ft-ból 60 millió az egyesület működésére, 340 millió Ft pedig a program megvalósítására fordítható.

Az ajkai pályázat célja:

  • A városban élő lakosság életminőségének javítása
  • A város népességmegtartó képességének erősítése
  • A szellemi és kulturális örökség megóvása a helyi közösségek segítségével.

Speciális célkitűzések:

  • A fiatalok helyben tartása a számukra vonzó jövőkép megteremtésével, amelyben biztos és fenntartható életet tervezhetnek maguknak
  • A helyi identitástudat és az együttműködés erősítése
  • A helyi kulturális értékek megőrzése, közösségi terek létesítése, épület felújítása

Tapolcán a pályázatot az önkormányzat valósíthatja meg. A 250 millió forintból 37,5 millió Ft működtetésre, 212,5 millió Ft pedig programok megvalósítására fordítható.

Cél:

  • közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére és eszközök beszerzése,
  • kulturális és hagyományőrző programok és rendezvények szervezésére,
  • ifjúsági, szabadidő-, egészségkultúra-, sport- és közösségfejlesztő illetve szemléletformáló programok megvalósítása.

Ajkán a pályázati elképzelések összeállításában a helyi Fidesz frakció tagjai – Fülöp Zoltán és Ravasz Tibor aktívan részt vett. Jómagam pedig és a miniszterelnökséggel való kapcsolattartásban, a lobbi tevékenységben segítettem.

Országosan sok pályázat érkezett, jóval meghaladták a pályázati igények a biztosított forrásokat. A Fidesz helyi vezetői lokálpatriótaként, a városok fejlődése érdekében Ajkán és Tapolcán is mindent megtettek a pályázat sikeréért, ez is eredményezi a 250 illetve 400 millió Ft-os támogatást.

Kérjük, hogy Rig Lajos országgyűlési képviselő, Dobó Zoltán Tapolca és Schwartz Béla Ajka polgármestere is tegye meg a lépéseket a pályázat teljes megvalósításához szükséges másik 50 %-os támogatás megszerzéséért. Ha ők ezt nem tudják megtenni, akkor is nagyon örülünk a kormány támogatásának, amit köszönünk, de akkor sajnos csökkentett tartalommal lehet a programokat megvalósítani. Mi bizonyítottuk együttműködésünket a két város fejlődése érdekében, de a programok teljes megvalósításához a másik fél lobbi ereje is szükséges. Kérjük, ők is tegyenek meg mindent a fennmaradó 400 millió, illetve 250 millió Ft megszerzéséért vagy biztosításáért.

Related posts

Leave a Comment