You are here
DiCaprio Bulvár Hírek 

Vajon végre megkapja az Oscar-t DiCaprio?

GettyImages-479600215.0.0

Vasárnap éjszaka rendezik meg a 88. Oscar-díjátadót, ahol szokás szerint a filmes szakma az előző év – vélt – legjobbjait jutalmazza. Ahogyan az elmúlt években, úgy most is a legfőbb kérdés a gálával kapcsolatban, hogy Leonardo DiCaprio végre elnyeri-e az első aranyszobrocskáját. Itt az ideje, hogy megvizsgáljuk, mégis mi szól mellette, illetve ellene, mindezt 5-5 pontban.

5 ok DiCaprio mellett:

  1. Ismét fantasztikusat alakított. Talán a(z egyik) leglényegesebb szempont a díj odaítélése szempontjából. Idei filmjében, A visszatérőben (The Revenant) újra megcsillogtatta kivételes színészi képességeit. Új feladattal találta szembe magát, hiszen a film jelentős részében fagyos környezetben kellett játszania, nem pedig a zöld háttér előtt, ahogy az többnyire lenni szokott.
  2. Megküzdött egy medvével. Ez önmagában még nem lenne kiemelésre méltó, de a jelenet élethűsége miatt mégis különlegessé teszi. (Igazság szerint nem láttam még élőben ember és medve közti küzdelmet, de a film elhitette velem, hogy az valahogy így zajlana, ebben pedig vitathatatlan érdemei vannak Leo-nak.
  3. Mikor, ha nem most? Persze mondhatnánk, hogy a karrierje felénél járhat körülbelül, és szinte biztos, hogy még számos olyan alakítást fog nyújtani, amelyekért majd még megkaphatja az Oscar-t, de már eddig is volt több olyan színészi teljesítménye, amelyekért kijárt volna neki az elsőség, de mégsem kapta meg. Idén talán ez változik…
  4. Szüksége van a díjra. Nem mintha nem lenne így is eléggé elismerve, de ha megint nem kapja meg, akkor az negatív irányba befolyásolhatja a pályafutását, ami igen nagy kár lenne. Az elmúlt filmjei is már arról szóltak, hogy végre nyerjen az Akadémia előtt, rendre korábban nyertes rendezőkkel dolgozott, de eddig mindig sikertelenül. Rendre képes volt kiemelkedően játszani, de félő, hogy idővel az egész átcsap erőlködésbe, ami ha megtörténik, akkor talán már sosem fog nyerni.
  5. Győzelme jót tenne a gála megítélésének is. Az elmúlt években rendre kritizálják a választóbizottságot, elsősorban Leo hanyagolása miatt. Idén egy másik botrány is felütötte a fejét, amikor a szervezet rasszista vádakkal illették. Mindezt azzal indokolták, hogy a jelöltek között egyetlen egy színes bőrű sem található, amit egyből felkapott az amerikai sajtó. Az eddig sem kevés kritikus száma így tovább növekedett a díjátadó relevanciáját tekintve, amit talán úgy lehetne ismét csökkenteni, hogy sokak nagy kedvence végre itt is elismerésben részesülne.

oscar_620_2214135a

5 ok DiCaprio ellen:

  1. Nem biztos, hogy jó díjra jelölték. Szerintem akár kétségbe is lehetne vonni, hogy valóban ő a film főszereplője. Tom Hardy talán nagyobb szerepet is vállalt nála a filmben (időben talán, szövegben egészen biztosan), bár azt meg kell hagyni, hogy az ő szerepe sokkal könnyebben vászonra vihetőnek tekinthető. Nem nevezném DiCaprio-t mellékszereplőnek sem, de az Akadémia a nála nagyobb szerepet  játszó Hardy-t jelölte ugyanezen film kapcsán a legjobb mellékszereplőnek. Ez egy kicsit kusza.
  2. Erős a konkurencia. Érdemes pár szó erejéig megemlékezni a többi jelöltről is. Matt Damon egy jó filmben nyújtott jó teljesítményt, de nem volt kiemelkedő, az 5 jelölt közül az ő győzelme lenne tán a legmeglepőbb. Michael Fassbender szerintem az egyik legalulértékeltebb színész, nem is lenne érdemtelen az elsősége. Ellene szólhat, hogy egy olyan karaktert játszott el (Steve Jobs), akiről talán még nem is hallott az Akadémia választóbizottsága koruknál fogva. Bryan Cranston viszont pont egy olyan típusú szerepbe bújt bele, amelyet általában igencsak nagyra szoktak tartani azokban a körökben. Ez hatványozottan igaz Eddie Redmayne-re is, ellen talán az szólhat, hogy tavaly ő nyert, és nem valószínű, hogy kétszer egymás után ugyanazt választják ki. (Ez konkrétan kétszer történt meg 87 év alatt.)
  3. Az Akadémia nem szereti. Tetszik, nem tetszik de ez így van. Ugyan már az kalaplengetést érdemel, ha valakit már egyszer jelölnek (DiCaprio-t négyszer jelölték legjobb főszereplőnek, egyszer legjobb mellékszereplőnek), de ezt a tényt más kontextusba helyezi, ha azt vizsgáljuk, hogy hányszor nem jelölték. 2007 és 2013 között szóba sem került az 5 fős lista összeállításánál, pedig talán ez volt a legtermékenyebb időszaka, több akár díjra is méltó alakítása is volt ezen idő alatt.
  4. Nem ez a legjobb filmje. Ennek ugyan nem kellene számítania, de sokan hivatkozási alapnak használhatják ezt. Maga a mozi remek, a színészi játék is nagyszerű, de volt már ennél jobb alakítása szerintem. Teljesség igénye nélkül, szubjektíven néhány példa, de a lista akár tovább bővíthető: A nagy Gatsby, A Wall Street farkasa, Django elszabadul. Persze az is lehet, hogy valakinek A visszatérő a kedvenc filmje, ettől függetlenül szerintem a fentebb említett filmekért jobban megérdemelte volna, a mindenkori konkurenciát is figyelembe véve.
  5. Talán már elkezdett erőlködni. Az általam fentebb a jövőre predesztinált erőlködést sokan már ebben a filmjében is fel vélték fedezni, ami ugyancsak ronthatja az esélyeit. Sokan viszont attól tartanak, hogy egy esetleges győzelem következtében már nem lenne meg számára a kellő motiváció, és nem tudna már ugyanolyan magas szinten játszani.

Történjen bármi is vasárnap éjszaka Los Angeles-ben, abban szerintem mindenki egyet tud érteni, hogy szeretne még minél többször ámulatba esni Leonardo DiCaprio újabb és újabb filmjeitől a jövőben is.

Írta:

Agárdi László Lehel

Related posts

Leave a Comment