You are here
14694669_1443259249024405_916188011_n Non-stop Tapolca 

Varjas Judit – a Tapolcai Halas Lépcsőről és egyedi ékszereiről

14642913_1443259945691002_1098847367_n

Tapolca város számtalan látványossága mellé, most egy újabb üde színfolt költözött be. A Malom-tóhoz vezető lépcső új formát kapott és most már koi-pontyokkal díszített Halas Lépcsőként látogatható. Varjas Judit kezeinek munkáját dicséri ez az alkotás. Judit a festés mellett különleges ékszereket és kiegészítőket is készít. Vele beszélgettem.

Mennyire lepődtél meg mikor megkerestek a lehetőséggel?

Az első megkeresésnél még nem közöltek velem minden információt, csak annyit kérdeztek hogy ráérnék-e hétfőn délelőtt, mert egy munkáról lenne szó. Na, itt aztán gondoltam mindenre, agyaltam, hogy vajon mi sülhet ki ebből? Vajon miféle terveik vannak velem? Nagyon lassan akartak eltelni a megbeszélésig a napok… Közben kaptam egy képet arról a bizonyos lépcsőről, hogy erről lenne majd szó. Egyből rengeteg ötlet kezdett el cikázni a fejemben. Egy ilyen volumenű munka hatalmas megtisztelés és hatalmas teher is egyben. Nagyon örültem neki, de rettenetesen meg is ijedtem. Tisztában voltam vele, hogy a szakmai tudás a kezemben van, de lépcsőre nem festettem még. Az vajon mennyiben lesz majd más mint falra? Hogyan oldom majd meg, és egyáltalán képes vagyok-e rá? Nagy kihívás volt számomra, de ha már egyszer engem választottak, erre a nagyszerű alkotásra, akkor bizony bele kell majd adnom „apait-anyait”! Családommal sokat beszélgettünk erről. Igyekeztek felkészíteni arra, hogy akármennyire is jó lesz, bizony lesznek, akik majd nemtetszésüket nyilvánítják ki. Lesznek, akik majd támadnak, bántanak és nőként, érző lelkületű emberként fájóan hathatnak bizonyos megnyilvánulások.

Mennyire volt egy értelmű, hogy ezek a motívumok kerülnek majd fel a lépcsőre?

Szerettünk volna olyan motívumvilágot megjeleníteni, ami beleillik környezetébe, mégis színezetével figyelemfelkeltő és szemet gyönyörködtető. A megbeszélés után szépen lassan elkezdett a fejemben minden összeállni. Megjelentek a képzeletbeli halak, és szépen úsztak lefelé azon a kopott, elhanyagolt lépcsőn. Ha már halak, milyen halak legyenek? Mik is vannak a Malom-tóban? Amúrok, pisztrángok… de ezek szürkések, nem mutatnának szépen. Na de ott vannak azok a szép színes koi-pontyok, tudtam, hogy ők lesznek a megfelelő alanyok! 🙂

Ezután jött csak a neheze. Édesapám tanácsára felkerestem Hatvani Istvánt, a Stimmel Kft. vezetőjét, hogy segítsen nekem a megfelelő festékeket megtalálni. Olyan festéket, ami ellenáll az idő viszontagságainak és nem kopik le hamar. A tervezés elején a lépcső homlokzati oldalára álmodtam meg a mintákat, de ahogy elkezdtem dolgozni világossá vált előttem, hogy akkor dobhat nagyot ez a lépcső, ha a járófelületet is megfestem. A munkámat így rögtön sikerült saját magamnak még inkább megnehezítenem, de úgy gondolom megérte, hiszen most már felülről is szép látványt mutat, és nem csak a kopott lépcsőfokokon lépkedhetnek az arra járók. A hullámokat szerettem volna szimbolizálni a kacskaringós motívumokkal. Ezek a kacifántos vonalak a lépcsők homlokzati oldalán és járófelületén is egyaránt megjelennek és felülről is szép látványt nyújtanak.

14694669_1443259249024405_916188011_n

Szerinted idővel ez is hasonló látványosság lesz Tapolca számára, mint az eddig jól ismertek? Milyenek az eddigi visszajelzések?

Szívből remélem, hogy az emberek megszeretik és hírét viszik a nagyvilágba! Bár már eddig is hatalmas sikernek örvendett a lépcső. Már a munkálatok alatt is rengetegen látogattak meg, sokan fotózkodtak a még félkész, kordonnal körbeölelt lépcső előtt. Egy kedves barátomnak, Dancs Istvánnak köszönhetően a munkafolyamat szinte egésze dokumentálva lett, az alapozási fázistól, egészen az elkészült alkotásig. A képeket a közösségi oldalakra feltöltötte és több tízezres látogatottságot produkált minden egyes album. Az emberek végig követhették, Istvánnak köszönhetően, munkámat és így dokumentálva lett ez a verejtékes 16,5 nap.

A lépcső a Pisztráng Fesztivál keretein belül került átadásra, egy kedves, megható esemény keretein belül. Az átadó után valósággal elözönlötték a fotók az internetet a Tapolcai Halas Lépcsőről. Egy ilyen színes lépcső szép hátteret adhatott egy-egy családi fotó, szelfi, osztálykép, vagy épp esküvői fotó során. Hiszen már két csodás menyasszonyról is készültek fotók a lépcsőmnél. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az emberektől. Olyan csodákat élhettem át, amit még talán soha. Egy ovis csoport a Halas Lépcső tiszteletére kis halacskákat formáztak meg agyagból, melyekkel még a nagy munka közben leptek meg. Egy idős bácsi lefényképezett, míg festettem, előhívatta a képet, majd visszajött és az aláírásomat kérte. Egy kedves néni, egy csodás verssel köszönte meg fáradozásaimat, és csalt könnyeket szemembe. Ezek azok a dolgok, amiért nem lehet az ember sohasem eléggé hálás.

Szinte borítékolható volt a kritika is, erre igyekeztem felkészülni lelkiekben. Ha valaki alkot, csinál, tesz valamit, akkor az nem tetszhet mindenkinek, és ez így is van jól, de szerencsére nagyon nagy százaléknak tetszett, egy-egy kivételnek nem. Volt, aki visszasírta, az elhagyatott lépcsőt, volt, aki a színeket hiányolta a munkámból. De hát ez ilyen, van, aki a szőkét, van, aki a vöröset szereti ! 🙂

14699879_1443259725691024_1284204672_nEsetleg tervben van már egy további hasonló munka?

Sosem ülök a babérjaimon, nagy-nagy terveim vannak még a későbbiekre, és bízom benne, hogy ezek megvalósításra is kerülhetnek majd, de ugye nem iszunk előre a medve bőrére… 🙂

Térjünk át egy kicsit másabb témára. A népszerű közösségi oldalon rengeteg érdekességet láthatnak az érdeklődök a Varjas Judit – Üvegékszer nevű oldaladon. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen ékszereket készíts?

Középiskolai tanulmányaimat Zircen végeztem, ahol Fátyolné Erdéyi Ella tanárnőnek köszönhetően ismerkedtem meg az üveg varázslatával és szerettem bele végérvényesen ebbe a világba. Díszítőfestőként végeztem, majd a diploma-kiállítás után szüleim segítségével megvettem első kis kemencémet és mindent, ami csak az elinduláshoz kelhetett, és szépen kitanultam az üvegezés minden csínját-bínját. Az üvegezés majd a vásározás végig a főiskolai, illetve az egyetemi éveim alatt is végig velem voltak, és családom segítségével a maximumra fejleszthettük. Időközben a vállalkozásom bővült az alpakka evőeszközökből készült ékszerekkel is. A fémek megmunkálásának minden kis fortélyát édesapámtól tanulhattam el.

14642636_1443260839024246_107322700_n

Milyen technikákkal készíted ezeket, ha nem titok erről is tudnál pár gondolatot említeni?

Az üvegékszereket, kemencében üvegolvasztással, úgynevezett fusingolással készítem el. Különböző színes ékszerüvegeket vágok üvegvágó segítségével méretre, illetve formára, majd kemencében, magas hővel, üveg fajtájától függően 700-900 fok körül, olvasztom össze. Majd kihűlés, esetleges csiszolás után ragasztom fel, nyakláncnak, gyűrűnek, fülbevalónak.

Az alpakka evőeszközből készült ékszereimet, az újrahasznosítás jegyében álmodtam meg, mely nagyon fontos jelentőséggel bír számomra. Az evőeszközöket régiségkereskedőktől, bolhapiacokon vadásszuk össze, és keltjük őket új életre. Egy villából készülhet karkötő, nyaklánc, gyűrű, de még szélcsengő is. Minden egyes darabot nagy gondossággal tisztítunk, polírozunk, hajtunk meg, arra ügyelve, hogy hordható darabként, új funkciót nyerve viselhesse boldog tulajdonosa.

Van esetleg konkrét korosztály, akinek ajánlod a munkáidat?

Mivel ékszereim széles palettán mozognak, ezért már az egészen kis gyermekekre is gondolva, nekik is készítek ékszereket, de ugyanúgy megtalálja nálam minden korosztály a kedvére való ékszerét. Rengeteg színben, méretben és formában.

14642587_1443260749024255_796098897_nMilyen anyagokat használsz hozzájuk esetleg van ezek közül kedvenc, amit ki tudnál emelni?

Az üvegek között van egy speciális üveg, az úgynevezett dichoric üveg, amely nagy szerelmem. Ezek a fémes , csillogó üvegek rengeteg lehetőséget tartogatnak magukban. Bár dolgozni nehezebb velük, mint másik ékszerüvegekkel, és az alapanyag is sokkal drágább sajnos, de úgy gondolom a végeredményt látva megéri.  Olyan szép,egyedi , és persze megfizethető darabokat tudok belőlük készíteni, amik biztosan nem jönnek az emberrel szembe az utcán.

14699774_1443399559010374_1057882398_n

Milyen formában lehet ezeket megvásárolni?

Termékeimmel vásárokra , piacokra, fesztiválokra járok, kis hazánkon belül és külföldön egyaránt. Minden kedden, csütörtökön és szombaton, Hévízen, vasárnaponként pedig Káptalantótiban értékesítem termékeimet. Nagy örömömre most már a tapolcai Tourinform Irodában is megtalálhatóak termékeim.

14697013_1443261645690832_340378474_nVannak esetleg olyan darabok, amik népszerűbbek az emberek számára?

Ez nagyon vásár- fesztivál függő, vannak helyek ahol az üvegékszerekre, vannak ahol pedig a kanalakra-villákra vagy nagyobb kereslet. Ezt a vásárlói réteg nagyban befolyásolja. Rengeteg visszajáró vásárlóm van, magyar és külföldi egyaránt. Szerencsére szeretettel vásárolják termékeimet.

Milyen terveid vannak az elkövetkező évekre?

A két diploma után sem tudtam leállni, most egy játszóház és kézműves foglalkozás vezetői képzést tettem le. Szeretnék későbbiekben kézműves foglalkozásokat tartani gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt, illetve sok minden van még a tarsolyomba, sosem bírok lenyugodni! 🙂 Bízom benne, hogy hallani fognak majd még rólam és munkáimról a későbbiekben is!

Köszönöm a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Bővebb információkat találtok itt:

14658434_1443261889024141_1648402272_n

 

Related posts

Leave a Comment