You are here
Barcelona4 Sport 

Vége a Bayern München pechszériájának

Ki merem jelenteni, hogy a tegnap látott Bayern München-Barcelona mérkőzése volt a 2014/15-ös Bajnokok Ligája kiírás legjobb mérkőzése.   Az európai futball gigászai tökéletes szórakozást nyújtottak a minőségi labdarúgást kedvelők számára.

Barcelona3A várakozásokkal ellentétben Pep Guardiola nem változtatott kezdőcsapatán a barcelonai találkozóhoz képest. (Vagyis az általam kezdőbe várt Götze csak a padon foglalt helyet, valamint Xabi Alonso és Schweinsteiger is újra egymás mellett kapott szerepet.) A Barcelona is csak a hétvégi kezdőcsapatától tért el, amúgy Luis Enriquetől ezt a csapatot lehet várni. (Matthieu sérülése után még nem bírt 90 percet, így ő a padon kezdhetett.

A csapatok valósággal egymásnak estek az első perctől fogva, és a lüktető játék egészen az első félidő végéig nem is hagyott alább. Az első gólhelyzet a vendégek előtt akadt, Rakitic, lövésének hárításához Neuernek bravúrra volt szüksége. A kipattanóból Neymar veszélyeztetett, ám, a Bayern München kapusa ismét nagyszerűen védett. A 7. percben szöglethez jutott a Bayern, és Xabi Alonso beívelésére Mehdi Benatia érkezett a legjobban, a marokkói hátvéd megszerezte csapatának a vezető gólt. A Bayern hívek azonban 10 percig sem dédelgethették álmukat, hogy kedvenceik kapott gól nélkül hozhatják le a mérkőzést, ugyanis Suarez tökéletesen ugratta ki Neymart a leshatárról, aki kiegyenlített. (A komplett bajor védelem beragadt a gólnál.) A 19. percben Ter Stegen kapus bizonyította, hogy helye van a Barcelonában, mikor is Müller fejesét tudta bravúros mozdulattal hárítani. A 27. percben ismét a katalánok német kapusa volt a hős, ekkor ugyanis LewandowskiBarcelona5 lövését tudta kikaparni a gólvonalon túlra. (Elsőre szinte mindenki gólt kiáltott, ám az ismétlésen jól látszott, hogy a labda nem ment át teljes terjedelmével a vonalon. Ha nincs az egykori Gladbach kapus önfeláldozása, ez simán bement volna. ) Ekkortájt valósággal pörögtek az események, Messinek 28 perc kellett, hogy gólhelyzetbe kerüljön, ám Neuer ezúttal kifogott a négyszeres aranylabdáson. 1 perccel később azonban lényegében eldőlt a továbbjutás: Ismét lenullázták a Bayern védelmet, Suarez önzetlenül passzolt Neymarhoz, aki nem hibázott, és 1:2-re módosította az eredményt. A 38. minutumban ismét Ter Stegenen volt a sor, hogy segítsen a Barcelonán, ekkor Schweinsteiger fejese okozhatott riadalmat a vendégeknek, ám a kapus ismét résen volt, 2 perccel később pedig Lewandowski átkozhatta ellenfele nevét, mivel az hárította gólba tartó lövését. A félidő egy Bayern szabadrúgással fejeződött be, de Benatia nem tudott veszélyt teremteni a pontrúgás utáni fejesével.
A második félidőben a Barcelona egy picit visszavett a játékából (Suarezt például lecserélték.), így a második játékrész egy hangyányival tapogatódzóbb játékot hozott. A Bayern játékosai közül Thiago, Müller és Schweinsteiger is próbálkozott lövéssel az első negyedórában, ám egyikük kísérlete sem jelentett potenciális gólveszélyt a Barcelona kapuja előtt. Az 59. percben aztán Schweinsteiger remekül tálalt Lewandowski elé, aki távolról, pazar lövést küldött kapura, amellyel kiegyenlített. A Bayernnek 4 gólt kellett volna lőnie a továbbjutáshoz, és bár valószínű volt egy ez nem következik be, a játékosok minden addiginál nagyobb hajtásba kezdtek, a mérkőzés megnyeréséért. Hiába azonban a csapatjáték sebességégnek növelése a következő gólveszélyes lehetőségig megint 15 percet kellett előreugranunk az időben. Thomas Müller számtalan nagy gólt lőtt az idei idényben, de távoli bombája kiemelkedik ezek közül, Ter Stegen hozzá sem tudott szagolni a labdához, így a Bayern München megfordította a mérkőzést. A hátralévő időben Lewandowski próbálkozgatott, ám látszott, hogy a maszkja miatt nem tud pontosan célozni, így lövései elkerülték a kaput, de Benatia fejese sem volt olyan veszélyes, mint az első félidőben. A találkozó nem hozott igazán durva játékot, de Mark Barcelona4Clattenburg játékvezetőnek hétszer is a zsebébe kellett nyúlni a 90 perc során. A lefújás után mindenkiben felmerülhetett, hogy a párharc Barcelonában dőlt el, Neymar második gólja után pedig már csupán formalitás volt a hátralévő idő, de a csapatok teljesítménye miatt mégis nem hiszen, hogy bárkinek panasza lenne.

Sokan mondják, hogy a Bayern München csak azért nyerte meg a tegnapi meccset, mert a Barcelona ászai visszavettek a második góljuk után. Nos: Lehet, hogy nem pörögtek 90 percig 1000 fokon Messiék, de már az első félidőben is Ter Stegenen múlott, hogy nem a német rekordbajnok fordul előnnyel a második 45 percre. A Bayern játékosai a második félidőre átvették a z irányítást, és pazar sikert értek el Európa jelenlegi legjobb csapata ellenében. (Akár El Classicot, akár Barcelona-Juventus meccset játszanak Berlinben, számomra nem kérdés, hogy a katalánok az esélyesebbek.) A müncheni közönség előtt le a kalappal, a több mint 70 ezer fanatikus teli torokból bíztatta kedvenceiket, még a vesztes állásnál is.

A Bayern felemelt fejjel búcsúzott a BL-ből, ám a játékosok számára nyilvánvaló, hogy ez a győzelemBarcelona1 az utolsó két (tét nélküli) bajnoki mérkőzésre is önbizalmat fog adni. Nyáron aztán majd felépül Robben, Alaba valamint Ribery is, erősíteni kell, és a játékosokon nem fog múlni, hogy a klub sikeresebb idényt zárjon, mint a 2014/15-ös. (Nem mintha egy bajnoki címet és BL elődöntőt hozó idényt szégyellni kellene. A klub 115 éves történelmében 12 jobban sikerült idény van összesen. )
A Barcelona birtokolja jelenleg a földkerekség valaha volt egyik legjobb labdarúgóját, és bár mint látjuk Messi jelenléte nem jelent automatikus BL döntőt (2007.2008,2010,2012,2013,2014), azért tény, hogy az argentin játékos döntötte el a párharcot az első mérkőzésen. Éppen ezért is furcsa, hogy az MSN trióból most ő volt a leginkább inaktív, és a meccs teljes egészében Suarezről, és Neymarról szólt, ami az ő támadásaikat illeti. Rakiticnek tegnap nem igazán ment a játék, de Iniestát sem éreztem olyan meggyőzőnek, mint korábban.
A Barca legjobbja viszont egyértelműen Ter Stegen volt, a katalánok kupakapusa tegnap bebizonyította számomra, hogy dőreség őt Leno vagy Zieler mögé sorolni a német kapusok közül, ugyanis Neuer mögött jelenleg ő képviseli a második erőt a válogatott szereplésre potenciálisan esélyes hálóőrök közül.

Barcelona2A Bayern München játékosok teljesítményéről, néhány szóban: Ha nincs Manuel Neuer akkor nem beszélhettünk volna tegnap tétmeccsről, és az ő védései nélkül nem is nagyon beszélhetnénk bajor győzelemről. Az első félidőben óriásit védett, a góloknál pedig kiszolgáltatott helyzetben volt.   Bernat fáradhatatlanul játszott jó szokása szerint, Rafinha pedig úgy viselkedett, mint aki vért ivott. Elég volt belenézni a szemébe, és látni lehetett, hogy ő nem adta fel álmát, hogy BL döntőt játszhasson. (Sem 2012-ben, sem 2013-ban nem lépett pályára a fináléban.) Benatia gyönyörű gólt fejelt, és bár a második Barca gólnál szerintem rosszul helyezkedett, nagyszerűen látta el a feladatát. Jerome Boatenget a múltkori meccs után megtalálta az internet népe, viccet csinálva a kiváló hátvéd akkori produkciójából, tegnap viszont azt a „Boát” láttuk, aki a VB döntőn leradírozta Messit. Az argentin levegőhöz nem jutott mellette. Lahm illetve Schweinsteiger finoman szólva sem futják életük legjobb szezonját (Persze hosszú kihagyásuk közre játszhat ebben.), ám tegnap ők is hozzátették a magukét a sikerhez. Rafinha után Xabi Alonso volt a másik legelszántabbnak tűnő játékos, ezúttal ő is pazarul futballozott. (A Schweinsteiger, Alonso kettős most azért működött valamennyire.) Thiago Alcantara korábbi kenyéradója ellen ezúttal tényleg fazont tudott adni a Bayern játékának, de azért tény, hogy például a Portó elleni teljesítményét tegnap nem tudta meghaladni. (Nem mintha egy kaliber lenne a két gárda.) Formája mindenesetre bíztató, a következő év akár róla is szólhat majd a csapatnál. Lewandowski bombagólt lőtt, de tény, hogy pontosságában zavarja a maszkja, játéka mindenesetre most volt a legjobb, sajnálatos sérülése óta.
A meccs játékosa címet nálam Thomas Müller kapná, nem volt számára elveszett labda, vezér volt tegnap a pályán, gyönyörű gólja, pedig a korona volt egész éves BL teljesítményét illetően.
Végre visszatért Sebastian Rode is, és jó teljesítményt nyújtott a neki jutó 20 perc alatt. Götze és Javi Martinez túl keveset játszottak ahhoz, hogy egészében meg tudjuk ítélni a játékukat. (Mario egyszer majdnem helyzetbe került, de lövését blokkolták.) Barcelona6

A Bayern München számára tehát véget értek az európai kupaküzdelmek, ám ebből a mérkőzésből mindenképpen pozitívumokat lehet majd levonni. (Mint ahogy abból is, hogy zsinórban négyszer volt ott a Bayern, a kontinens négy legjobbja között. )
A gárda legközelebbi mérkőzéséig már csak szombatig kell várnunk, ekkor a Freiburg látja vendégül a rekordbajnokot.

Related posts

Leave a Comment