You are here
Fotó: 168ora.hu Gazdaság Hírek 

Vizsgálják, fizethet-e a Beva a Quaestor-károsultaknak

Fotó: 168ora.hu
Fotó: 168ora.hu

A Befektető-védelmi Alap (Beva) egy jogászcsoportot kért fel annak eldöntésére, hogy azok a bizonyos fiktív kötvények, amelyeket a Quaestor befektetői jegyeztek, ténylegesen kötvénynek minősülnek-e, vagy kiterjedhet-e rájuk a Beva garanciája – jelentette be Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője kedden reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A jogászcsoport részére az a kérdés, ha ezeket a kötvényeket ténylegesen nem hozták létre a Quaestor befektetői számára, tehát nem jöttek létre kötvényként, így nem is tartják ezeket nyilván a központi elszámoló háznál (Központi Elszámolóház és Értéktár – KELER), akkor tekinthetőek-e ezek pénzeszközöknek, értékpapír folyószámlának a Quaestornál, amire hatmillió forintig kiterjed a Beva garanciája. Ez a legfontosabb kérdés, amire az embereknek órákon belül választ kell kapniuk, mert az a kérdés, tudják-e őket ezen az ágon is kártalanítani, vagy sem – mondta Binder István.

Az MNB adatai szerint 30-32 ezer kötvényes van a Quaestornál, és kétharmaduk követelése hatmillió forint alatti – tette hozzá.

A jegybank felügyeleti szóvivője azt is elmondta, hogy az MNB a pénzügyi rendszeren belüli jogszabály sértésekre vonatkozó módosító javaslatot tett le a parlament és az illetékes minisztériumok asztalára, amelyben szerepel, hogy jogsértés esetén a pénzügyi vezetőt, egy vezető brókert, ne húszmillió forintos személyi bírság sújtson, hanem legyen ennek felső határa ötszáz millió forint.

Forrás: hirado.hu

Related posts

Leave a Comment