You are here
a1 Egyéb 

XV. Országos Patikanap Tapolcán.

Az immár XV. Patikanapra június 6-án, a hagyományoknak megfelelően június első szerdáján került sor, ezúttal Tapolcán. A rendezvényt a térség országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán nyitotta meg. 

A kormányzati szerepvállalás 2010-től folyamatos fejlődést biztosított az ágazatnak?:

  • 2010-ben a Kormány elkötelezte magát amellett, hogy visszaállítja a gyógyszerészek szakmai megbecsültségét, és megszünteti a hivatásra ráerőltetett patikaliberalizációt.
  • 2010-ben a Magyar Gyógyszerészi Kamara és az újonnan megalakult kormány stratégiai megállapodást kötött. A „Mit kíván a magyar gyógyszerész?” címet viselő dokumentumban 12 pontban foglalta össze a magyar gyógyszerész-társadalom azt, hogy melyek a legfontosabb feladatok, melyeknek a megoldására törekedni kell. 2012 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök a Gyógyszerészi Kamarában tett látogatásakor megerősítette a kormányzat és a kamara közti megállapodást. 2014-ben és 2018-ban is EZT AZ EGYEZSÉGET A KÉT FÉL MEGÚJÍTOTTA.
  • A Magyarország Kormánya 2010-ben törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Magyar Országgyűlés elé a többségi gyógyszerészi tulajdonnal kapcsolatban, amely 2011. január 1-jén hatályba is lépett. ENNEK EREDMÉNYEKÉNT A GYÓGYSZERTÁRAKBAN A GYÓGYSZERÉSZI TULAJDONHÁNYADNAK 2014. JANUÁR 1-JÉIG MEG KELLETT HALADNIA A 25, 2017. JANUÁR 1-JÉIG pedig AZ 50 SZÁZALÉKOT.
  • 2010-ben a patikaliberalizáció utolsó évében Magyarországon 528 veszteséges vállalkozás működött. A stabilizációs intézkedéseknek hála 2012-ben előbb 300 alá, majd 2014-ben 200 alá csökkent a veszteséges vállalkozások száma (2016-ban 149 volt), és ez a folyamat továbbra is csökkenő tendenciát mutat.
  • Amíg 2010-ben az ágazat adózott eredménye még csak 7,9 milliárd forint volt, addigra ez az összeg 5 év alatt megháromszorozódott, és 2016-ben már közel 28 milliárd forint volt.
  • Amíg 2010-ben még csak 93 milliárd forint az ágazat össz-árréstömege, addig ez 2014-ben már meghaladta a 100 milliárd forintot, 2016-ben pedig a 122 milliárd forintot.

Az elmúlt másfél évtizedben a patikanapok filozófiája átalakult. A kezdő években – az előkészítés alatt álló liberalizáció árnyékában, a társadalom felé történő nyitás jegyében – a gyógyszertárak és a gyógyszertárakban folyó munka bemutatása volt az elsődleges cél: jöjjenek be a gyógyszertárakba a betegek és nézzenek körül, milyen sokoldalú és felelősségteljes munka folyik a gyógyszertárakban. Később előtérbe került a gyógyszerészi gondozás filozófiája, mára pedig a gyógyszertárak népegészségügyi szerepvállalásának szimbólumává vált a patikanap.

Úgyszintén átalakultak a szervezeti keretek is. Míg kezdetben a patikanap programja ténylegesen egy napra fókuszált, a patikanap filozófiájának a megváltozása magával hozta a szervezés változásait is. Az elmúlt években a patikanapok lettek az elkövetkező egy év népegészségügyi programjának nyitó eseményei. Csupán a legutóbbi években egy teljes éven át ennek jegyében foglalkoztak a racionális nyomelem- és ásványi anyag használattal, a házi patikák helyes gyógyszertárolásának kérdéseivel, vagy éppen az allergiás megbetegedések megelőzésének és kezelésének kérdéseivel.

A szervezeti keretek bővülése magával hozta az együttműködő partnerek körének növekedését is. Kezdetben a Kamara és a Galenus Kft. közös produktuma volt a patikanap, ma már az együttműködő partnerek között köszönthetik az államigazgatás népegészségügyi felelőseit és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaságot és az sem felejthető, hogy immár 8. éve szűrőbusz áll a lakosság rendelkezésére a központi rendezvény színhelyén.

További változás, hogy tavaly először került megrendezésre a „Pre-patikanap”, amelyen mindazokkal, akik az előző évi program lebonyolításában részt vettek, közösen értékelték az eredményeket és összegezték a tanulságokat. Idén ez május 15-én délután történt meg.

 Az idei patikanap témája A gyógyszerész szerepe a légúti betegségek megelőzésében és kezelésében. A téma kapcsán, az állandó együttműködő partnereken felül részt vesz a szakmai program összeállításában a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, melynek elnöke illetve főigazgatója prof. dr. Kovács Gábor.

Az országos rendezvény szervezésére a Kamara Veszprém Megyei Szervezet vendégeként Tapolcán a Stark gyógyszertárban kerül sor, a személyi jogos gyógyszerész dr. Stark Melinda.

A kamara célul tűzte ki, hogy minden területi szervezet rendezzen egy központi megyei rendezvényt, lehetőleg a területi MGYT szervezettel együttműködve, melynek keretei között minden megyében legyen egy helyi orvos-gyógyszerész találkozó is. Ezen felül a gyógyszertárak széles köre megkülönböztetett figyelemmel várja ezen a napon nemcsak a betegeket, hanem az érdeklődőket is.

 

Related posts

Leave a Comment